Relatia cu copiii pe perioada unui divort
Un divort este resimtit diferit de copii, in functie de varsta acestora, dar si de modul in care persoanele semnificative din viata lor gestioneaza acest eveniment. Pot aparea emotii precum neliniste, tristete, teama, vinovatie sau dificultati scolare si o stima de sine scazuta.
Comunicarea deciziei
Pentru a-i ajuta pe copii sa treaca mai usor peste divort, este nevoie de multa dragoste si implicare din partea ambilor parinti, atat pe parcursul divortului, cat si dupa separare.
In primul rand, parintii se pot gandi la modul in care ii spun copilului despre decizia lor, anticipand eventualele intrebari care ar putea aparea si cautand raspunsurile care sa ii ofere copilului siguranta si incredere pentru perioada divortului si cea care urmeaza dupa aceea.
Alegerea unui moment in care fie prezenta toata familia si crearea unei atmosfere calme sunt, de asemenea, elemente importante.
Spuneti-le copiilor ca ati luat aceasta decizie, asigurandu-i in acelasi timp ca iubirea pentru ei va ramane neschimbata, nefiind afectata de despartirea voastra.
Atunci cand le spuneti despre decizia voastra, comunicati intr-o maniera adecvata varstei lor, astfel incat ei sa inteleaga corect mesajul. Evitati orice dispute in fata copiilor.
Gestionarea schimbarilor
Pentru ca divortul este, de fapt, o schimbare mare pentru copii, e important sa evitati pe cat posibil sa faceti mai multe schimbari in acelasi timp (scoala, locuinta, localitatea etc).
Daca insa acest lucru nu poate fi evitat, pastrati cel putin rutina zilnica, iesirile in oras, activitatile care le fac placere. Ramaneti conectati cu copiii vostri, petrecand timp de calitate impreuna.
Permiteti-le copiilor si chiar incurajati-i sa pastreze relatiile cu prietenii si cu bunicii materni/paterni.
Pe perioada divortului, copiii pot fi tristi, nelinistiti sau poate chiar furiosi.
Poate aparea teama de necunoscut si de schimbare. Fiti pur si simplu prezenti si validati-le emotiile, spunandu-le: “Inteleg ca esti furios, trist… Povesteste-mi mai multe despre asta.”.
Dupa ce momentul de tristete, tensiune sau furie a trecut, gasiti impreuna modalitati care ar putea sa faca schimbarea mai usor de depasit. Copiii se pot simti si vinovati de despartire si in acest caz e important sa le explici ca nu sunt ei responsabili de despartirea voastra.
Respectarea promisiunilor si alegerilor
Un alt element care contribuie in mod semnificativ la cresterea sentimentului de siguranta este acela de a fi constanti, de a va respecta promisiunile, de a fi prezenti in viata lor cel putin in momentele importante pentru ei (aniversari, serbari scolare, etc), chiar daca distanta fizica va desparte.
Daca este vorba despre copilul care trebuie sa spuna in instanta cu cine ramane: discutati cu el despre acest lucru. Povestiti-i despre schimbarile care vor avea loc (daca este vorba despre o locuinta sau o scoala noua etc).
Lasati-l pe el sa ia decizia, fara a incerca sa-l manipulati! Asigurati-l, in acelasi timp, de dragostea voastra, indiferent de decizia lui. Modul in care parintii gestioneaza momentele delicate reprezinta un model pentru copii.
Daca este manipulat acum, riscati ca el sa devina apoi manipulator cu voi in viitorul apropiat sau mai tarziu, in viata de adult.
Schimbarile aduse de divort pot fi depasite mai usor daca in aceasta perioada copiii sunt implicati in luarea anumitor alegeri, decizii in ceea ce-i priveste (de exemplu, daca divortul presupune mutarea intr-o locuinta noua, oferiti-le copiilor posibilitatea sa aleaga modul in care-si decoreaza camera).
Comportamente de evitat
Sunt anumite atitudini si comportamente de care parintii ar trebui sa stea departe, pentru ca sunt coplesitoare si daunatoare atat pentru copii cat si pentru ei.
Evitati ponegrirea fostului partener. Tineti cont de faptul ca el/ea ramane tatal/mama copiilor vostri. Pastrarea unei relatii decente, in care sa existe respect si cooperare aduce liniste si incredere in viata copilului si este importanta pentru procesul devenirii lui ulterioare.
Folosirea copilului ca pe un mesager sau ca pe un spion care sa ofere detalii despre noua viata a fostului sot sau a fostei sotii.
Ii puteti intreba insa pe copii cum au petrecut timpul impreuna cu celalalt parinte si cum s-au simtit, pentru a va asigura ca ei au fost in siguranta si s-au simtit bine.
Impovararea copilului cu grijile sau secretele adultului, pentru ca exista riscul sa se inverseze rolurile si copilul sa fie cel care preia din responsabilitatile de adult, ajungand sa aiba grija de propriul parinte.
Cu iubire si implicare din partea parintilor, divortul poate fi depasit cu bine de catre copii si se poate constitui ulterior ca un pas inainte pentru construirea rezilientei viitorului adult, pentru cresterea capacitatii acestuia de a depasi cu bine alte eventuale momente dificile din viata.
De Daniela Stanciu, psihoterapeut
Tel 0745.089.985
www.aventuradezvoltarii.com
Foto: 123rf.com