Relatiile defectuoase cu parintii si gestionarea lor

Rolul de parinti nu este unul simplu, iar anumite greseli facute in relatia cu copiii pot fi extrem de daunatoare pe termen lung. Iata patru tipare relationale defectuoase si depasirea lor.

 

Rolul de parinte

A fi parinte este una dintre cele mai frumoase dar si provocatoare experiente ale vietii unui om. Pe cat de simplu si firesc pare uneori, pe atat de impovarator este alta data.

Parentalitatea este un job continuu, un rol pe care un individ il are pana la sfarsitul vietii sale si pe care este important sa-l constientizeze in fiecare clipa petrecuta alaturi de copilul sau, dar si in lipsa lui.

Frumusetea rezulta din experienta in sine si din trairile profunde pe care le are, ca si parinte, oferite de marile realizari cat si de lucrurile marunte, dar pline de semnificatii.

Dificultatea, consta insa, in faptul ca gesturile, cuvintele si actiunile aparent insignifiante se vor impregna in memoria copilului, fara ca parintii sa fie constienti de acest lucru.

De aceea, multi parinti sunt inca nepregatiti sa-si asume pe deplin rolul de parinte, in sensul constientizarii impactului lor asupra vietii copiilor. Ulterior, copiii lor, deveniti adulti au de suferit. Iata cateva dintre abordarile nerecomandate.

 

Parintii autoritari

In ierarhia familiei, parintele ocupa un loc superior copilului, reprezentand autoritatea'. Acest lucru este de la sine inteles, fiind recomandabil ca autoritatea sa fie una pozitiva, nu negativa.

Parintii autoritari par sa abuzeze de rolul lor si devin extrem de restrictivi. Ei au tendinta sa impuna, sa nu explice, sa abuzeze copilul sub diferite forme, pornind de la cele verbale pana la masuri punitive care includ pedepsele corporale.

Adultii care au fost crescuti de parinti autoritari, au dificultati in relationarea cu alte persoane care ocupa pozitii de autoritate.

Acestia fie au tendinta de a-i combate, fie se supun orbeste, fiind obisnuiti cu pozitia obedienta si dau nastere unor tipare comportamentale disfunctionale.

 

Parintii manipulatori

Aceste persoane isi domina copiii apeland de multe ori la comportamente aflate in neconcordanta cu rolul de parinte.

Ei fac apel la sensibilitatea copilului, reusind sa-l impresioneze si astfel sa obtina lucrurile dorite, dar aflate in detrimentul copiilor.

Astfel de parinti sunt deseori nefericiti in propria relatie de cuplu si isi cauta fericirea in relatia cu copilul. Un copil insa nu are nevoie sa indeplineasca rolul unui partener de cuplu.

Treptat, acesti parinti ajung sa saboteze relatiile fiilor sau a fiicelor lor, intrand intr-o competitie cu partenerul lor.

Postura in care este pusa o persoana cu parinti manipulatori este fie una de victima a acestuia, fie tot una de manipulator, niciuna din cele doua nefiind mai flatanta.

Manipularea de catre unul dintre parinti este folosita de asemenea pentru a crea o imagine ingrata celuilalt parinte, in scopul de a-l inlatura de copil.

Ca adult, un astfel de copil poate descoperi cu mare dezamagire ca i-au fost induse anumite credinte false ce-l vor face sa se simta folosit, sa chestioneze tot comportamentul parintelui manipulator si sa se simta vinovat ca si-a indepartat parintele.

 

Parintii infantili

Parintii infantili au un comportament regresat, rolurile parinte-copil fiind inversate. Un astfel de comportament al parintelui il va forta pe copil sa se responsabilizeze prematur, pentru a putea avea grija de el.

Aceasta atitudine infantila este tot o forma de manipulare, pentru ca in acest mod, un parinte va obtine de la copilul sau mai multa afectiune, grija, atentie si timp decat ar fi normal.

Consecinta nefasta asupra persoanelor cu parinti infantili este ca nu isi pot cladi propria viata, din pricina impovararii excesive.

Ei nu stiu sa isi respecte propriile nevoi, pentru ca nu au avut timp sa afle care sunt acelea. In permanenta considera ca nevoia lor este aceea de a avea grija de propriul parinte.

 

Parintii nocivi

Consumul unor substante toxice si a alcoolului in exces da nastere unor manifestari extrem de nocive ale acestor persoane pentru copiii lor.

In afara de stresul psihologic si emotional la care acesti copii sunt supusi, fiind foarte dureros sa-si vada parintii avand o purtare viciata, ca adulti pot adopta aceleasi comportamente sau vor fi dependenti  de relatii cu persoane viciate.

 

Remedii

Persoanele care sufera din pricina unor relatii defectuoase cu parintii dezvolta sentimente puternice de vina, atunci cand incearca sa se retraga din cercurile vicioase. Pentru a face pasi in directia buna, este important in primul rand ca ei sa schimbe modul de a-si privi parintii.

Cu siguranta ca si ei au suferit in copilaria lor, crescand intr-un mediu necorespunzator pentru dezvoltarea unui copil. Amprenta acelui mediu s-a rasfrant asupra felului in care s-au comportat atunci cand la randul lor au devenit parinti.

Identificarea unor tipare disfunctionale in istoria familiala este un proces desfasurat in cadrul consilierii si a terapiei psihologice si ajuta foarte mult in adoptarea unei pozitii pline de intelegere, compasiune si de nonjudecata la adresa unor parinti problematici.

Noua perspectiva prin care acesti adulti isi pot privi parintii ii face capabili sa-i ierte si, odata cu iertarea, sa se ierte si pe sine pentru toate lucrurile pentru care s-au simtit vinovati.

Eliberarea lor de sentimentul de vina aduce detasarea si acceptarea situatiei problematice, ei putand fi surprinsi sa constate ca noua lor atitudine, de intelegere dar si cu limite, va atrage schimbari pozitive si in comportamentul parintilor.

 

De Stefania Voia, psiholog

stefania.voia@yahoo.com

Tel.: 0726.191.255

Foto: shutterstock.com

 

 

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Relatiile defectuoase cu parintii si gestionarea lor
Relatiile defectuoase cu parintii si gestionarea lor

Rolul de parinti nu este unul simplu, iar anumite greseli facute in relatia cu copiii pot fi extrem de daunatoare pe termen lung. Iata patru tipare relationale defectuoase si depasirea lor.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste