Relații toxice: situații în care e sănătos să te distanțezi de părinți
Nu e simplu să te distanțezi de proprii părinți, dar cum să procedezi când influența lor e negativă și relația toxică îți face rău? Care e cea mai bună soluție? Câteva răspunsuri.
Citește și:
De ce ne pierdem in rolul de parinti
Ghid de comunicare pentru parinti adoptivi
Dorim să admitem sau nu, fiecare dintre noi cunoaște cel puțin o persoană implicată într-o relație dificilă cu unul dintre părinți și care încearcă să se distanțeze de acesta.
Nu întotdeauna însă soluția sănătoasă este distanțarea, iar pentru a înțelege dacă există sau nu alte variante prin care se poate gestiona o relație toxică este nevoie să urmezi câteva direcții de clarificare.
Comportamente dăunătoare ale părinților
Întreabă-te dacă simți că părintele tău îți respectă alegerile, deciziile, limitele și nevoile. Este atent la ceea ce îi ceri? Ia în considerare nevoile tale?
Ascultă și răspunde așa cum ai nevoie când dorești să te bucuri de spațiu personal? Cât de des intervine în deciziile pe care le-ai luat?
Intruzivitatea, lipsa preocupării pentru alegerile tale și impunerea propriilor opinii, nerespecarea limitelor sau desconsiderarea nevoilor tale pot fi comportamente care vă rănesc relația.
În același fel, distanța prea mare pe care părinții o pot lua în relație – manifestată prin prea multă libertate sau neimplicare – poate să te rănească și să te încarce cu nemulțumire.
Când devine nocivă relația cu părinții?
Observă cum ai nevoie să îți răspundă părintele tău și comunică-i în momentele în care ai avea nevoie să facă ceva diferit. Formulează-i mesajul cât mai clar și observă dacă înțelege ceea ce dorești să îi transmiți.
În momentul în care în ciuda eforturilor tale de clarificare părintele tău nu pare să înțeleagă ceea ce ai nevoie în relația cu el, este natural ca tensiunea să se acumuleze și să se resimtă în fiecare dintre voi.
În acest sens, ai putea trăi emoții care par să se alimenteze ori de câte ori interacționați (frică, furie, tristețe) sau ai putea dezvolta comportamente care să prevină situații conflictuale pe care le anticipezi din experiențe anterioare.
În acelasi timp, auto-responsabilizarea în relația cu un părinte care nu înțelege și nu răspunde potrivit nevoilor poate apărea natural, însă nu este sănătoasă, mai ales pentru că presupune o vinovăție pentru ceva care nu îți aparține.
Este important să observi cu claritate pentru ce ești cu adevărat responsabil, ce poți și ce nu poți controla și, mai ales, care îți sunt nevoile din acest moment în relația cu părintele tău.
Sentimentul de vină
Pentru început, fă diferența dintre ceea ce depinde cu adevărat de tine în relație și ce nu, și asumă-ți cu sinceritate greșelile.
În momentele în care unul dintre părinți este toxic, poți simți vinovăție atât în relație cu tine cât și în relație cu celălalt, așa încât este important să nu să nu te încarci suplimentar cu gânduri, comportamente sau emoții care de fapt nu îți aparțin.
Observă dacă simți că semeni în vreun fel cu el sau ea și dacă îți reproșezi asta. Clarifică-ți dacă nu cumva și tu îți ignori cu adevărat nevoile, orientându-te mai degrabă spre altcineva.
Eliberarea de furia și frustrarea produse de părinți nocivi
Nu îl putem schimba pe celălalt, oricât de mult am dori asta. Ceea ce putem face în schimb este să ne auto-îngrijim și să găsim alternative de răspuns la manifestările toxice din relația cu celălalt.
Centrându-te pe prezent, pe nevoile tale de acum, îți vei identifica zonele care au nevoie de mai multă îngrijire din partea ta.
Nu te izola: apelează la un prieten, un confident sau o rudă apropiată pentru a împărtăși ceea ce te frământă și tensionează, iar dacă simți ca emoțiile sunt prea puternice, contactează un psihoterapeut care să te ajute în menținerea echilibrului din relație și în gestionarea emoțiilor.
De Livia Caciuloiu, psihoterapeut autonom, Master IA-NLP, practician EMDR- nivel A
Tel.: 0742.024.642
Foto: shutterstock.com