Now Reading
Solutii pentru nemultumirile din cuplu

Solutii pentru nemultumirile din cuplu

Revista Psychologies

Nu te simti satisfacuta in cuplu? Ai inceput sa iti pui intrebari serioase legate de viata in doi si partenerul tau? Ce raspunsuri sa dai, in beneficiul relatiei voastre.

 

Nu lasati rutina zilnica sa va afecteze relatia

Atata timp cat exista argumentul ca statornicia si bunastarea sufleteasca vin din aceasta rutina, este in regula sa o acceptati si sa nu va puneti probleme in acest sens.

Daca, totusi, plictiseala sau frustrarea tind sa ia din savoarea lucrurilor care odinioara va faceau placere, atunci e cazul sa luati masuri.

Schimbati atmosfera din casa cumparand mici accesorii sau doar mutati mobila. Cautati modalitati noi de petrecere a timpului liber care sa va faca placere amandurora.

Dati-i intalnire partenerului la un restaurant nou, unde nu ati mai fost pana acum ,si comportati-va ca la inceputul relatiei. Flirtati cu el cat timp luati masa si propuneti un scenariu intim incitant si provocator. In drum spre casa, tachinati-l si provocati-l sa intre in joc. Pasiunea si atractia se intretin prin vointa, nu de la sine.

 

Acordati-i partenerului mai multa atentie si afectiune

La inceputul relatiei voastre obisnuiai sa-l suni de doua, trei ori pe zi, sa-l intrebi ce face, sa-i spui ca ti-e dor de el dar acum aceste lucruri par banale. Nu trebuie sa exagerezi, insa fii receptiva la dorintele lui si surprinde-l ori de cate ori ai ocazia.

O cina romantica, bilete la un concert cu muzicienii lui preferati sau o invitatie la un show-room auto, l-ar putea bucura.

Apoi si gesturile simple precum saruturile pe fuga ori  imbratisarile, fac uneori cat o mie de cuvinte. O simpla imbratisare poate oferi siguranta, stabilitate, emotie pozitiva si caldura sufleteasca.

 

Invata sa comunici ce nevoi ai si asculta-le pe ale lui

Sa nu-ti inchipui vreo secunda ca el va veni pur si simplu in intampinarea dorintelor tale, daca nu vorbiti niciodata despre asta.

O comunicare eficienta si empatica va va ajuta pe amandoi sa aflati lucruri noi care v-ar face placere. Nu puteti citi gandurile partenerului, chiar daca va cunoasteti de mult timp.

Uneori barbatii au nevoie de timp si spatiu ca sa integreze sentimentele pe care le traiesc. Trebuie sa-i acordati aceasta libertate.

Petreceti si timp separat si satisfaceti-va nevoia de socializare individual. In viata comuna invatati sa traiti impreuna, fara a renunta la independenta.

 

Reinventeaza viata voastra intima

Timpul ucide pasiunea, iar dorinta se hraneste cu diversitate. Incetul cu incetul entuziasmul scade iar de nebunie nici nu mai poate fi vorba.  O viata intima satisfacatoare se mentine cu efort de ambele parti.

Uneori, simpla absenta a partenerului poate trezi o dorinta profunda si vie, alteori insa, rivalitatea sau o situatie amenintatoare poate fi cheia.

Schimbati dormitorul, lenjeria, incercati locuri noi, puneti-va imaginatia la contributie. Jocuri de roluri, vestimentatia noua si provocatoare si invatati sa va redescoperiti unul pe celalalt.

 

Petreceti timp de calitate impreuna

Nu mai sunteti la inceputul relatiei, dar amintiti-va cate lucruri minunate ati trait impreuna in trecut. Inchipuiti-va ca abia v-ati cunoscut!

Mersul la cinema, plimbarile prin parc si discutiile interminabile la un pahar de vin, in restaurantul preferat, ar putea sa vina si azi in intampinarea nevoilor voastre de cuplu.

Daca cei mici sunt in grija bunicilor, ati putea chiar sa mergeti intr-o mica vacanta pe care sa o dedicati redescoperii relatiei voastre.

 

Gasirea unui hobby comun

Cu siguranta veti gasi o pasiune comuna fie ea petrecerea, timpului in natura, un sport pe care il puteti practica impreuna sau mersul la teatru ori concerte.

Puteti depasi cu succes problemele de comunicare, pentru ca impartasirea experientelor si emotiilor comune va vor aduce mai multe subiecte de discutie.

Atractia spre aceleasi pasiuni consolideaza relatia dintre voi doi cu conditia ca niciunul din parteneri sa nu se considere sacrificat.

 

Socializarea cu alte cupluri

Uneori, datorita programului de lucru foarte incarcat nu mai gasiti timp sa iesiti in oras cu prietenii. Aceste renuntari permanente pot crea frustrari la nivelul relatiei voastre.

Planificati cu strictete si aceste momente fiindca socializarea cu alte cupluri, intr-un cadru placut si relaxant, va poate scoate din rutina.

Impartasirea diferitelor experiente comune va vor mobiliza cu succes in rezolvarea situatiilor ce altfel ar fi parut fara iesire.

Oamenii diferiti pe care ii veti intalni vor aduce o perspectiva noua in relatia voastra. Aveti ocazia sa va comparati stilul de viata si de educatie in cazul copiilor si sa va apreciati reciproc pentru calitatile dovedite.

 

Reevaluarea relatiei voastre

Daca sunteti casatoriti de ceva vreme si experientele pe care le-ati avut impreuna v-au satisfacut curiozitatile si dorinta de aventura, poate e timpul sa abordati un alt stil de viata.

Decizia de comun acord de a da nastere unui copil ar putea revigora casnicia voastra si ar duce-o la alt nivel. Nu luati insa aceasta decizie in pripa, in speranta ca micutul poate salva relatia dintre voi.

O discutie deschisa in care ambii parteneri isi spun punctul de vedere si evalueaza situatia cerebral, poate fi cheia acestei dileme existentiale. Un copil nu este o jucarie sau un film de care te plictisesti si apoi de descotorosesti.

 

Incercarea de a-l schimba pe partener

Cand v-ati cunoscut si erati foarte indragostiti nu ii vedeai aceste defecte ce azi te scot din minti. Comunicarea asertiva poate tine locul unei dispute.

Daca permanent vei incerca sa-l determini sa se schimbe, frustrarea va lua locul armoniei. Se intampla uneori sa ne proiectam cele mai ascunse dorinte catre partenerul de viata, iar acesta sa nu faca fata presiunii. “Fii tu schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume.” spunea Mahatma Gandhi, astfel vei fi mai fericit.

 

De Florentina Dumitru, consilier dezvoltare personala

[email protected]

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top