Now Reading
Remedii pentru sentimentul de neincredere in cuplu

Remedii pentru sentimentul de neincredere in cuplu

Revista Psychologies

Deseori relatiile cu partenerul ne sunt afectate datorita sentimentului de neincredere pe care nu il putem controla. Iata cum putem gestiona aceasta traire.

 

Rolul increderii

Fundamentele pe care cuplurile isi construiesc relatia contin o serie de nevoi, interese, credinte si valori comune.

De obicei acesta sunt subintelese, inconstiente sau constientizate partial de catre parteneri in momentul de debut al relatiei, insa cu toate acestea, ele au impact inca din primele secunde ale relatiei de cuplu.

Increderea este unul dintre factorii de baza ai oricarei relatii umane de atasament, indiferent de varsta sau tipul relatiei in care aceasta apare.

In acest sens, este cu atat mai dureros cand tocmai aceasta nevoie de baza este tradata de catre partenerul de cuplu, cu sau fara voia sa.

In momentele in care o persoana simte ca increderea in partener i-a fost zdruncinata, apar emotii puternice ca teama, dezamagirea, tristetea si de multe ori chiar furia si dezgustul fata de persoana partenerului, de relatie si chiar fata de propria persoana.

Si, asa cum este de asteptat, aceste trairi nu ajuta in directia evaluarii corecte a situatiei reale care a produs pierderea increderii, ci pot creea distorsiuni cognitive legate de prelucrarea informatiei semnificative care se doreste a fi clarificata in cuplu.

In acest fel, se pot da conotatii negative unor gesturi sau fapte ale partenerului, lipsite de importanta, care insa vor putea sustine doar ideatia negativa legata de acesta.

 

Pierderea increderii

Adeseori, pierderea increderii in partenerul de cuplu poate surveni ca urmare a unor factori sau evenimente care ne marcheaza.

Astfel, exista infidelitatea dovedita sau presupusa a acestuia sau tradarea unor secrete de cuplu catre terte persoane sau grupuri.

Tradarea unor promisiuni sau fagaduinte facute, precum si minciunile sau omisiunile repetate in legatura cu activitati sau fapte ale sale, contribuie la cresterea neincrederii.

Pentru a scadea riscul de supra-reactie sau de interpretare este crucial sa fie clare circumstantele faptei care a adus la zdruncinarea sau pierderea increderii in partener.

 

Pasi in corectarea sentimentului de neincredere

Pentru a recastiga increderea in partenerul de cuplu, pot fi urmate cateva directii generale care pot fi adaptate in functie de nevoile si provocarile cu care cei doi se confrunta.

Planifica o discutie deschisa cu partenerul tau despre circumstantele faptelor si ale evenimentelor.

Acesta este momentul in care se pot diferentia reactiile la stimuli concreti si reali de reactiile de teama si anticipare negativa la ceva cu potential de a se intampla. Clarifica daca reactivitatea din cuplu a mai fost traita in relatiile anterioare.

Porniti o conversatie despre nevoile pe care le aveti unul de la altul in prezent. Daca simtiti ca va ajuta, puneti in scris aceste nevoi si gasiti situatii concrete in care ele trebuie respectate de partener.

Luati-va angajamente unul fata de altul ca veti indeplini toate aceste nevoi cat mai bine pentru celalalt, atat timp cat nu contravin cu credintele si valorile voastre.

Canalizeaza emotiile negative pe care le ai in legatura cu partenerul intr-o directive nonagresiva: fa sport sau orice fel de activitate care iti face placere si simti ca te relaxeaza.

Reluati obiceiurile placute din cuplu: dati-va intalnire si tratati-va cu atentie, rabdare. Dati-va ocazia sa va redescoperiti si sa puneti baze solide increderii reciproce ce se contruieste din nou intre voi.

Chiar daca simiti ca lucrurile merg inspre bine dupa cateva intalniri, nu abandonati aceasta abordare si continuati pana cand placerea de a fi impreuna va va sustine in acest demers.

Fiti afectuosi unul cu altul. Nu este usor sa tii de mana sau in brate pe cineva suparat, pe tine insa cu siguranta il va calma pe acesta.

Nu lasati sa treaca o zi fara sa va tineti in brate la sfarsitul ei timp de minim 5 minute.

 

De Alex Caciuloiu, psihoterapeut si consilier psihologic

www.psihomedeor.ro

Tel.: 0723.590.365

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top