Remedii pentru sentimentul de neincredere in cuplu

Deseori relatiile cu partenerul ne sunt afectate datorita sentimentului de neincredere pe care nu il putem controla. Iata cum putem gestiona aceasta traire.

 

Rolul increderii

Fundamentele pe care cuplurile isi construiesc relatia contin o serie de nevoi, interese, credinte si valori comune.

De obicei acesta sunt subintelese, inconstiente sau constientizate partial de catre parteneri in momentul de debut al relatiei, insa cu toate acestea, ele au impact inca din primele secunde ale relatiei de cuplu.

Increderea este unul dintre factorii de baza ai oricarei relatii umane de atasament, indiferent de varsta sau tipul relatiei in care aceasta apare.

In acest sens, este cu atat mai dureros cand tocmai aceasta nevoie de baza este tradata de catre partenerul de cuplu, cu sau fara voia sa.

In momentele in care o persoana simte ca increderea in partener i-a fost zdruncinata, apar emotii puternice ca teama, dezamagirea, tristetea si de multe ori chiar furia si dezgustul fata de persoana partenerului, de relatie si chiar fata de propria persoana.

Si, asa cum este de asteptat, aceste trairi nu ajuta in directia evaluarii corecte a situatiei reale care a produs pierderea increderii, ci pot creea distorsiuni cognitive legate de prelucrarea informatiei semnificative care se doreste a fi clarificata in cuplu.

In acest fel, se pot da conotatii negative unor gesturi sau fapte ale partenerului, lipsite de importanta, care insa vor putea sustine doar ideatia negativa legata de acesta.

 

Pierderea increderii

Adeseori, pierderea increderii in partenerul de cuplu poate surveni ca urmare a unor factori sau evenimente care ne marcheaza.

Astfel, exista infidelitatea dovedita sau presupusa a acestuia sau tradarea unor secrete de cuplu catre terte persoane sau grupuri.

Tradarea unor promisiuni sau fagaduinte facute, precum si minciunile sau omisiunile repetate in legatura cu activitati sau fapte ale sale, contribuie la cresterea neincrederii.

Pentru a scadea riscul de supra-reactie sau de interpretare este crucial sa fie clare circumstantele faptei care a adus la zdruncinarea sau pierderea increderii in partener.

 

Pasi in corectarea sentimentului de neincredere

Pentru a recastiga increderea in partenerul de cuplu, pot fi urmate cateva directii generale care pot fi adaptate in functie de nevoile si provocarile cu care cei doi se confrunta.

Planifica o discutie deschisa cu partenerul tau despre circumstantele faptelor si ale evenimentelor.

Acesta este momentul in care se pot diferentia reactiile la stimuli concreti si reali de reactiile de teama si anticipare negativa la ceva cu potential de a se intampla. Clarifica daca reactivitatea din cuplu a mai fost traita in relatiile anterioare.

Porniti o conversatie despre nevoile pe care le aveti unul de la altul in prezent. Daca simtiti ca va ajuta, puneti in scris aceste nevoi si gasiti situatii concrete in care ele trebuie respectate de partener.

Luati-va angajamente unul fata de altul ca veti indeplini toate aceste nevoi cat mai bine pentru celalalt, atat timp cat nu contravin cu credintele si valorile voastre.

Canalizeaza emotiile negative pe care le ai in legatura cu partenerul intr-o directive nonagresiva: fa sport sau orice fel de activitate care iti face placere si simti ca te relaxeaza.

Reluati obiceiurile placute din cuplu: dati-va intalnire si tratati-va cu atentie, rabdare. Dati-va ocazia sa va redescoperiti si sa puneti baze solide increderii reciproce ce se contruieste din nou intre voi.

Chiar daca simiti ca lucrurile merg inspre bine dupa cateva intalniri, nu abandonati aceasta abordare si continuati pana cand placerea de a fi impreuna va va sustine in acest demers.

Fiti afectuosi unul cu altul. Nu este usor sa tii de mana sau in brate pe cineva suparat, pe tine insa cu siguranta il va calma pe acesta.

Nu lasati sa treaca o zi fara sa va tineti in brate la sfarsitul ei timp de minim 5 minute.

 

De Alex Caciuloiu, psihoterapeut si consilier psihologic

www.psihomedeor.ro

Tel.: 0723.590.365

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Remedii pentru sentimentul de neincredere in cuplu
Remedii pentru sentimentul de neincredere in cuplu

Deseori relatiile cu partenerul ne sunt afectate datorita sentimentului de neincredere pe care nu il putem controla. Iata cum putem gestiona aceasta traire.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste