Rolul tatalui in relatia cu fiica sa

Devenind tata, barbatul indeplineste un rol la care fiica sa se va raporta pe durata intregii vieti. Iata cateva repere pentru o relationare sanatoasa intre cei doi.

 

Si tatal este fiul tatalui sau

Orice tata, ca de altfel orice mama, inainte de a intra in rolul sau parental, se afla in pozitia filiala. El este fiul propriilor sai parinti, cu care dezvolta relatii diferite si pe care le va purta cu sine toata viata.

Indiferent de cat de convinsa este o persoana ca relatia sa cu parintii este una, iar relatia sa cu proprii copii este altceva, lucrurile nu stau chiar asa.

Atunci cand tatal isi incepe rolul patern, acesta se raporteaza la propria sa copilarie si automat la primele modele barbat-femeie, tata-mama din viata sa.

In functie de experienta sa alaturi de parinti, acesta va sti, la nivel constient si inconstient, ce anume va dori sa aplice dar si ce sa evite atunci cand, la randul sau, va avea copii.

 

Stilul parental al tatalui

Sexul copilului are o influenta majora in psihologia si comportamentul tatalui. Atunci cand are o fiica, tatal va oferi o educatie influentata de relatia sa cu propria mama.

Ca si stil parental, de obicei, tatii fetelor manifesta un comportament protector fata de fiicele lor, mult mai accentuat ca in cazul fiilor.

Din punct de vedere social, fetele sunt crescute diferit de baieti, pentru ca, in functie de gen, sunt apreciate seturi diferite de valori.

Astfel, fetele sunt incurajate sa fie empatice, sa aiba abilitati de identificare si gestionare a emotiilor, sa fie sensibile, docile dar si pasive, non-asertive si dependente.

Un tata insa, este responsabil de atributele tipic masculine din educatia unei fete. Masculinitatea este asociata cu notiunile de autoritate, putere, protectie, forta, actiune etc..

Astfel, un tata, prin felul in care se raporteaza la atributele masculine, va fi responsabil de structurarea acestor concepte in psihicul fiicei sale. Un tata isi poate creste fiica si intr-un stil autonom si independent.

O astfel de abordare va determina ca fiica sa privesca rolul tatalui si atributele masculine ca fiind foarte atractive si sa dezvolte o relatie buna cu autoritatea. De multe ori, la maturitate, aceste femei se vor orienta in privinta domeniul profesional catre ocuparea unor functii de raspundere.

 

Atunci cand fetitele devin femei

Un tata este primul model de barbat din viata fetitei sale. Daca acesta o valorizeaza, o apreciaza, o securizeaza si ii da pratic incredere in ea si in feminitatea ei, atunci o va ajuta sa se dezvolte armonios, iar ca femeie isi va accepta si iubi partea feminina din ea.

Relatia cu tatal, determina de asemenea atitudinea de mai tarziu a viitoarei femei fata de barbati si masculinitate. Fiecare experienta importanta din istoria vietii unei femei, pe care aceasta si-o aminteste in raport cu tatal ei, este purtatoarea unei semnificatii.

Chiar daca nu le constientizam, mesajele primite de la tatii nostri, sau de la figurile paterne prezente in viata noastra, s-au inmagazinat in noi insene si ne dicteaza alegerile in materie de viata personala.

Aceste mesaje se transforma, in timp, in convingerile si credintele pe care le avem in privinta rolului femeii in cuplu si in viata de familie.

 

Tatal in raport cu mama

Tatal ofera modelul de barbat pe care o femeie il va cauta la maturitate. Ca model de masculinitate, rolul tatalui este oglindit si de atitudinea si comportamentul sau din relatia cu partenera sa.

Fiica lor va observa daca tatal ei este un barbat implicat, afectuos, submisiv, pasiv, autoritar, dominator etc., in relatie cu mama sa. In cazul in care este un exemplu bun ca barbat si ca partener, ea va inclina sa aleaga un barbat alaturi de care sa fie implinita.

Masura in care fiica se va identifica cu tatal ei si comportamentele acestuia, este data de calitatea relatiei filialo-parentale.

Astfel, daca relatia cu tatal a fost una foarte buna, fiica va tinde sa adopte aceleasi comportamente la maturitate. In schimb, daca relatia lor nu a fost una buna, cel mai probabil ea va respinge comportamentele tatalui, neadoptandu-le.

Este, insa, posibil ca ea sa aleaga un barbat nepotrivit, cu care va recrea cadrul relational din copilarie, in incercarea sa de a repara relatia cu tatal din copilarie.

 

De Stefania Voia, psiholog

stefania.voia@yahoo.com

Tel: 0726.191.255

Foto: shutterstock.com

 

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Rolul tatalui in relatia cu fiica sa
Rolul tatalui in relatia cu fiica sa

Devenind tata, barbatul indeplineste un rol la care fiica sa se va raporta pe durata intregii vieti. Iata cateva repere pentru o relationare sanatoasa intre cei doi.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste