Sa faci un copil? Argumente pro si contra
Intr-un cuplu un rol important il joaca sincronizarea nevoilor, inclusiv aceleia de a avea un copil. Poate tu te simti dornica si pregatita, poate partenerul nu. Cum depasesti acest obstacol si cum iti reevaluezi prioritatile?
Intotdeauna ti-ai dorit un copil
Daca asa stau lucrurile, inseamna ca este un aspect important al vietii tale si probabil te vei simti neimplinita sa renunti la aceasta dorinta a ta.
Din acest motiv, sunt importante discutiile pe aceasta tema cu partenerul tau, astfel incat sa stii cat mai timpuriu daca impartasiti aceleasi asteptari si dorinte.
In cazul in care el nu isi doreste copii, afla daca este o problema de moment sau o decizie definitiva. Daca nu va doriti acelasi lucru, mai devreme sau mai tarziu relatia va ajunge in impas.
Cat timp stii care iti sunt prioritatile, va trebui sa te orientezi in functie de ce nevoi si dorinte ai tu.
Ambiguitate
Poate unul dintre voi isi doreste mai mult decat celalalt, sau poate sunt momente in care spuneti ca sunteti pregatiti, iar altele in care va dati seama ca nu. Astfel de decizii nu se iau pripit, evident.
Un copil va face parte din viata ta mereu, deci este o schimbare semnificativa, care trebuie asumata responsabil. Cand apar ambiguitatile, o astfel de decizie mai bine asteapta.
Nu te lasa purtata de valul de nasteri din grupul tau de prietene si nici nu o face ca un capriciu. Discutati, hotarati impreuna cand si daca va doriti cu adevarat un copil.
Decizia asumata
Copiii nu au fost niciodata o prioritate pentru tine, dar facand parte dintr-un cuplu deja sudat, te gandesti ca ar putea fi momentul procrearii. Daca partenerul tau nu simte la fel, o discutie profunda pe aceasta tema este necesara.
Afla daca este o decizie care se poate schimba in timp, daca exista alte aspecte ale cuplului care iti ofera implinire compensand lipsa copiilor, daca poti renunta la dorinta aceasta fara a te simti neimplinita.
Doar voi doi impreuna puteti decide ce este mai bine pentru cuplul vostru.
Alte roluri
Daca dorinta ta de a avea copii nu este foarte clara, te poate ajuta sa petreci timp cu copii prietenilor sau ai rudelor. Poate iti plac, poate te simti bine in preajma lor, fara sa iti doresti sa ai un copil al tau.
Si este in regula si firesc sa simti acest lucru. Doar tu poti decide daca iti doresti cu adevarat un copil al tau sau iti este mai mult decat suficient rolul de matusa.
El isi doreste un copil
Se poate intampla si invers. Tu sa nu iti fi dorit niciodata sa devii mama, iar partenerul tau sa fie dornic de a avea un copil. O astfel de hotarare nu se ia in functie de nevoile celorlalti.
Gandeste-te ce ar insemna pentru tine si daca esti pregatita sa faci acest pas. Vei avea nevoie de timp sa asimilezi ce inseamna pentru tine acest rol, fara presiunea exterioara.
Partenerul va trebui sa te sustina si sa iti permita atat timpul de gandire cat si decizia personala. In functie de aceasta va puteti reevalua relatia si cursul ei.
De Iulia Barca
Foto: