Now Reading
Sensibilitatea emotionala la copii, avantaj sau dezavantaj?

Sensibilitatea emotionala la copii, avantaj sau dezavantaj?

Revista Psychologies

Sa ai o sensibilitate emotionala mare nu este neaparat un dezavantaj. Iata cum ii putem ajuta pe copii sa isi dezvolte constructiv aceasta trasatura.

 

Rolul sensibilitatii emotionale

Sensibilitatea emotionala se refera la capacitatea de a vibra emotional fata de anumite situatii sau persoane. Emotiile sunt o parte foarte importanta a vietii noastre si au rol de comunicare, ele ne arata felul in care ne raportam la lumea exterioara si interioara.

La modul general, emotiile sunt impartite in doua categorii: placute si neplacute. Cand traim ceva ce ne place, experimentam emotii pozitive, ne simtim bine, iar cand traim ceva ce nu ne place, experimentam emotii care ne fac sa ne simtim mai putin bine. Asta inseamna ca trebuie sa schimbam ceva la noi insine sau la situatia in care ne aflam.

Mai mult decat adultii, copiii au o emotionalitate mult mai pregnanta, asta si datorita insuficientei dezvoltari a neocortexului.

Ei traiesc la intensitate maxima ce li se intampla si se exprima plenar. Dar, desi emotionalitatea intensa este caracteristica copiilor, anumiti copii sunt mai sensibili emotional decat altii.

 

Cum recunoastem un copil sensibil

Sunt acei copii care sunt vizibil afectati de starea emotionala a celor din jur. Celor introverti le place sa fie singuri, sunt intuitivi si, de multe ori, daca sunt tensionati, sufera in tacere.

Cei extraverti sunt joviali si sociabili si le place sa fie inconjurati de lume. Ambele tipuri nu reactioneaza bine la critica, inchizandu-se in ei si retragandu-se din relatie.

Prefera persoanele calme si blande care stiu sa se coboare la nivelul lor. Le place stabilitatea si mai putin impredictibilitatea.

Au nevoie de limite clare si ferme in care sa se desfasoare, si nu unele rigide sau restrictive. Au nevoie de multa libertate de exprimare. Sunt de obicei micii artisti.

 

Sensibilitatea in functie de temperamentul copilului

Temperamentul copiilor influenteaza intr-o anumita masura sensibilitatea emotionala. Conform psihologului elvetian C. G. Jung ne nastem cu predispozitia de a procesa evenimentele lumii in care traim printr-una din urmatoarele 4 functii: gandire, afectivitate, perceptie, intuitie.

Copiii care au ca functie predominanta afectivitatea sau intuitia sunt mai sensibili emotional decat ceilalti. Ei simt mult mai intens sentimentele si emotiile celor din jur si sunt mai afectati de ele decat altii.

Este important de retinut ca sensibilitatea emotionala este innascuta si nu poate fi schimbata de-a lungul vietii, ci doar gestionata.

 

Copiii sensibili emotional au nevoie de parinti constienti

Copiii sensibili simt foarte bine tensiunea emotionala din familie. Daca, de exemplu, parintii au probleme financiare sau de sanatate si nu vorbesc despre asta copiilor, acestia din urma simt ca ceva nu este in regula chiar daca nu o arata.

In acest caz ei aduna in interior din ce in ce mai multa neliniste si tensiune, care se transforma in timp in anxietate. De aceea este foarte important sa li se vorbeasca celor mici. Nu neaparat sa li se expuna detaliat problema, ci sa li se explice la nivelul lor de intelegere.

In primul rand, parintii trebuie sa constientizeze ca este o problema de-a lor si ca doar ei sunt responsabili sa o rezolve.

Le pot spune copiilor ca se confrunta cu o situatie, fara a da prea multe amanunte, si sa specifice ca remedierea ei intra tot in sarcina lor.

Altfel, daca nu li se spune nimic, copiii au tendinta de a prelua asupra lor ceea ce se intampla si sa ajunga sa creada ca ei sunt vinovati pentru situatie.

 

Intre avantaj si dezavantaj

Copiii sensibili emotional au o deschidere aparte fata de lume. Acest lucru este atat un beneficiu cat si un dezavantaj.

Este un beneficiu pentru ca pot „citi” cu mai mare usurinta emotiile celor din jur, se integreaza mai usor printre semeni, pot oferi suport emotional celorlalti ajutandu-i sa isi inteleaga problemele.

Sunt foarte afectuosi si au nevoie la randul lor de multa dragoste si atentie. Sensibilitatea emotionala poate fi si un dezavantaj deoarece copiilor le este greu sa gestioneze emotiile intense si au tendinta sa se supraincarce emotional.

Din aceste considerente, copiii sensibili emotional au nevoie de acceptare. Desi societatea nu incurajeaza neaparat sensibilitatea emotionala, vazand-o ca pe un semn de slabiciune, aceasta este de fapt opusul ei. Doar cel ce este suficient de puternic isi poate arata vulnerabilitatea.

 

Cum ajutam un copil sensibil

In primul rand, parintii isi pot ajuta copiii sensibili emotional prin a-i accepta asa cum sunt si prin a vedea aceasta capacitate ca pe un talent care trebuie stimulat si incurajat.

Trebuie sa le ofere multa atentie si rabdare. Acesti copiii reactioneaza foarte bine la tonul bland al vocii si la explicatii clare si facute cu calm. Ei au mare nevoie sa fie ascultati si ajutati sa isi puna in cuvinte trairile.

Un copil sensibil emotional nu trebuie comparat niciodata cu altii copii si nici nu trebuie sa i se spuna sa nu mai fie sensibil. Tocmai comparatia si aceste cuvinte il afeceaza foarte mult si ii scad increderea si stima de sine.

In al doilea rand, unui copil sensibil emotional este bine sa i se ofere cai de exprimare emotionala. Corpul si emotiile sunt intr-o legatura foarte stransa.

De aceea un copil sensibil emotional are nevoie de multa miscare, de sport care sa ii permita sa se exprime la nivel fizic si sa se descarce emotional.

O alta cale minunata de exprimare emotionala este activitatea artistica. Acestor copii le place sa picteze, sa cante sau sa danseze. Arta le ofera posibilitatea sa dea un chip emotiilor lor, ajutandu-i astfel sa si le gestioneze mai bine si sa le integreze.

 

De Romelia Dragnea, psihoterapeut cu experienta in psihoterapia copilului si familiei

www. romeliadragnea.ro

Tel.: 0744.500.722

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top