Sfaturi pentru a mentine interesul si atractia in cuplu

La inceputul povestii de iubire facem tot ce putem pentru a-l impresiona pe celalalt, dar in relatiile cu vechime tindem sa pierdem din vedere acest aspect. Iata cateva sugestii ca sa mentinem viu interesul partenerului de cuplu.

 

Renunta la control

Un sfat demn de luat in seama este acela de a nu controla excesiv. Este important sa constientizam ca partenerul nostru de viata are nevoie de caldura, sprijin, iubire, intelegere si o  comunicare sanatoasa.

Lucruri de care avem nevoie cu totii in viata, chiar daca in grade diferite. Cand incercam sa manifestam prea mult control, apar tensiunile in cuplu, disconfortul pentru ambii parteneri si multa frustrare. Iar acestea duc cu siguranta la scaderea atractivitatii in ochii partenerului.

O atitudine permisiva si intelegatoare va demonstra partenerului tau nu doar ca esti o persoana echilibrata ci ca il si accepti pentru ceea ce este. Sentimentul de libertate, libertatea de a fi tu insuti, este unul dintre cele mai puternice afrodisiace.

 

Pastreaza-ti independenta

Gasiti timp sa faceti lucru si separat, nu numai impreuna. Este important ca partenerul sa simta ca este valorizat, dar si ca tu te valorizezi ca  persoana.

Iar acest lucru il demonstrezi atunci cand, in primul rand, tu tii cont de tine, preferintele tale, pasiunile, hobby-urile sau preocuparile pe care le ai.

Atunci cand iti poti face un program separat, fara sa existe stres sau anxietate. Iubirea este prezenta chiar daca nu sunteti mereu impreuna.

Ba mai mult, momentele petrecute departe unul de celalalt sporesc dorul si dorinta de a reveni unul catre altul. Astfel interesul ramane viu si atractia nu-si pierde din efect.

 

Impartasiti-va emotiile si nevoile

Impartasiti atat nevoile pe care le aveti cat si emotiile. Fiecare dintre noi avem nevoi diferite si uneori nu suntem constienti de toate. Totusi, cunoscandu-le pe cele mai importante le vom putea comunica si partenerului.

In egala masura, emotiile noastre joaca un rol important zilnic, deoarece ne fac sa ne simtim in moduri diferite. Cunoscandu-le foarte bine, ni le putem explica noua insene in primul rand, iar apoi si partenerului. In special cand acestea sunt foarte intense si tind sa ne altereze starea de spirit sau comportamentul.

Cu cat comunicarea este mai buna in cuplu cu atat partenerul se simte mai confortabil in relatie si isi doreste sa ramana cat mai mult angajat emotional. Pentru ca astfel se simte liber sa fie el insusi.

 

Relatiile intime

Invata sa initiezi si tu partidele de amor. Cu totii vrem sa fim admirati si doriti, iar intr-un cuplu, initierea momentelor de intimitate nu revine unui singur partener.

Componenta sexuala joaca un rol important in calitatea unei relatii, iar asupra acesteia trebuie sa ne concentram, intrucat in timp, ea se poate deteriora.

Cand faci parte dintr-un cuplu si exista sentimente pentru partener, nu ai motive sa refuzi sa experimentezi aceasta latura a relatiei voastre si nici sa atribui responsabilitatea ei celuilalt.

Denota deschidere fata de celalalt, interes si, in egala masura, una dintre cele mai importante componente a unei relatii. In timp, atractia noutatii si indragostirea de la inceputul relatiei isi vor pierde din intensitate.

Acestea sunt inlocuite de o abordare constienta a actului, de explorare, de jocuri, de fantezie si de interes pentru a pastra dorinta aprinsa.  

 

Prioritizeaza relatia

Pentru a-ti demonstra interesul pentru partener, arata-i ca relatia pe care o ai cu el este importanta pentru tine. Asta nu inseamna sa renunti la orice altceva in favoarea ei, ci sa iti structurezi timpul astfel incat sa fii disponibila pentru celalalt.

Este necesar ca partenerul sa simta ca este important in viata ta si ca se poate baza pe tine cand este nevoie. Gradul de implicare, bineinteles ca va creste treptat, dar in functie de etapa in care ne aflam in relatie, exista anumite ritualuri pe care ni le putem forma.

Nu refuza sa iti asculti partenerul, nu ii spune mereu ca esti obosita si nu ii anula problemele sau interesele ca nefiind suficient de relevante.

De asemenea, cand il asculti nu te pozitiona tu in centrul discutiei daca are nevoie sa se descarce. Arata-i ca ii esti alaturi, ca il intelegi si sustii, in situatiile cu care se confrunta.

 

De Adriana Ileana Nemeth, psiholog cu drept de libera practica in consiliere psihologica cognitiv comportamentala

Lupeni, judetul Hunedoara

nemethadrianaileana@gmail.com

Tel.: 0758.511.934

Facebook: cabinet individual de psihologie Nemeth Adriana Ileana

Foto: shutterstock.com

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Sfaturi pentru a mentine interesul si atractia in cuplu
Sfaturi pentru a mentine interesul si atractia in cuplu

La inceputul povestii de iubire facem tot ce putem pentru a-l impresiona pe celalalt, dar in relatiile cu vechime tindem sa pierdem din vedere acest aspect. Iata cateva sugestii ca sa mentinem viu interesul partenerului de cuplu.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste