Sfaturi pentru a avea o fiica descurcareata
Educatia diferentiata pe sexe e sanatoasa? Cum oferi un model pozitiv fiicei tale? Care este rolul limitelor? Iata cateva sfatui pentru a avea o fiica descurcareata.
Aspiratiile parintilor
Cu totii ne dorim sa crestem copii sanatosi si fericiti, copii care sa devina apoi adulti echilibrati, impliniti in plan personal, profesional si familial.
Iar dorintele noastre pot fi exprimate uneori in avalansa: “As vrea sa fie un copil curajos, comunicativ, indraznet, vorbaret, sociabil etc“. Alteori, sunt “asezate” sub o umbrela mai mare, de genul “As vrea sa am o fiica descurcareata!”.
Odata ce exprimam o asemenea dorinta si vrem sa o transformam in realitate, e util sa incepem prin a defini ce inseamna o persoana descurcareata.
Am putea spune ca este acea persoana care stie sa gaseasca resursele necesare pentru a rezolva probleme, pentru a trece peste momentele dificile, indiferent de etapa vietii in care se afla.
Importanta stilului de atasament
Primii pasi catre indeplinirea dorintei de a avea o fiica descurcareata ii poti face inca de la nasterea acesteia: fii o mama prezenta si atenta la nevoile fetitei tale, pentru a crea acea conexiune emotionala atat de necesara pentru dezvoltarea ei armonioasa.
Pune bazele si creeaza un atasament securizant.
Acesta ii va permite fiicei tale sa lege relatii de prietenie fara a fi tematoare sau evitanta, sa se integreze in grupuri fara a manifesta anxietate de separare si sa devina apoi adultul care are o relatie sanatoasa de cuplu.
Ajutor in construirea stimei de sine
Stima de sine are un rol esential in depasirea momentelor dificile din copilarie sau din viata de adult. Asadar, “cultiva-ti” acele atitudini si comportamente menite sa o ajute pe fiica ta sa aiba o buna stima de sine.
Poti incepe prin a-i permite sa faca singura acele lucruri la care se descurca si sa ia decizii adecvate varstei. Evidentiaza ceea ce face bine, oferindu-i un feedback imediat si specific: “Bravo! Ma bucur ca de azi mergi pe bicicleta!”.
Incurajeaz-o ori de cate ori are nevoie si discutati impreuna despre greseli, despre ce poate invata din ele si ce poate face diferit pe viitor.
Critica genereaza vina si rusine
Lasa deoparte critica si fii atenta ca prin atitudinea si comportamentul tau sa nu contribui la aparitia vinovatiei si rusinii, emotii ce se pot dovedi foarte impovaratoare pentru viata ulterioara a fiicei tale.
Daca ai momente in care esti foarte furioasa in legatura cu ceva ce a facut fiica ta, ia-ti un ragaz de cateva minute si gandeste-te la cea mai buna solutie de gestionare a situatiei.
Ar fi util sa-ti amintesti situatii similare din copilaria ta, ce ai simtit atunci si sa ai grija sa nu faci aceleasi greseli ca si parintii tai.
Chiar daca nu-ti e usor, pentru ca ceea ce stii, ceea ce ai trait tu in copilaria ta, reprezinta familiarul, si nu e simplu sa faci lucrurile diferit, nu uita ca acum tu faci propriile alegeri!
Nu folosi etichete!
Daca in relatia cu fiica ta ai tendinta sa folosesti uneori etichete de genul “incapatanata” sau “retrasa”, schimba perspectiva si cauta conotatia pozitiva: de exemplu, incapatanata – perseverenta sau retrasa – ganditoare, precauta.
Fii mereu alaturi de fiica ta si ajut-o sa-si constientizeze emotiile si, mai ales, gasiti impreuna solutii pentru gestionarea emotiilor negative de intensitate mare.
Gasirea unui echilibru
Gaseste un echilibru in tot ceea ce faci in relatie cu fiica ta. Evita sa fii hiperprotectoare, copilul nu este un bibelou!
Da-i voie sa experimenteze jocuri si activitati noi, adecvate varstei si care n-o pun in pericol, bineinteles. In felul acesta, are oportunitatea sa invete pe baza experientei proprii.
Evita si celalta extrema – lipsa unor limite, pentru ca exista riscul ca fiica ta sa considere ca este centrul universului, ca i se cuvine totul, si sa devina o persoana lipsita de empatie si ale carei relatii interpersonale sa aiba foarte mult de suferit.
Complimente si empatie
E important ca tu si sotul tau sa-i adresati complimente fiicei voastre, sa evidentiati ceea ce apreciati la ea, de exemplu: “Iti sta foarte bine asa. Coafura iti pune in valoare ochii.”, “Rochia asta ti se potriveste de minune!”.
Sunt lucruri aparent minore, insa ii sunt de ajutor, mai ales in perioada adolescentei, cand imaginea corporala poate deveni extrem de importanta pentru ea.
Permite-i sa-si exprime nevoile si dorintele, invatand-o in acelasi timp sa nu-i raneasca pe ceilalti. Cea mai la indemana modalitate de a face acest lucru este ca voi parintii sa fiti un model, fiind asertivi unul cu celalalt si cu cei din jurul vostru si manifestand in acelasi timp empatie.
Educatia nu trebuie diferentiata pe sexe
Studiile de specialitate au aratat ca exista diferente intre barbati si femei, barbatii fiind mai orientati catre actiune si femeile catre comunicare si relatii sociale.
Barbatii sunt in general caracterizati ca fiind logici, rationali, fermi, analitici, in timp ce femeile sunt emotionale, intuitive, spontane, sensibile etc.
Pentru a avea o fiica descurcareata, e important sa observi care sunt calitatile ei, sa le valorizezi si, in acelasi timp, sa stimulezi si dezvoltarea unor calitati considerate ca fiind preponderent masculine.
Un punct de pornire in acest sens ar fi chiar educatia din copilaria mica, cand e important sa-i lasi libertatea de a-si alege jocurile si jucariile, fara stereotipii de genul “masinile sunt jucarii de baieti” sau “numai baietii se catara” etc.
Ofera-i posibilitatea sa participe la jocuri de miscare, care-i dezvolta capacitatea de orientare in spatiu.
O poti duce la lectiile demo ale unor cursuri de constructii lego sau robotica (care-i ofera posibilitatea sa exerseze rezolvarea de probleme si urmarirea schemelor) sau ale unor cursuri de sah sau origami (care dezvolta gandirea logica, anticiparea si gandirea spatiala). Inscrie-o apoi la acele cursuri care-i plac.
E important si ce mesaje ii transmiti tu, in mod direct sau indirect. Astfel, daca ea aude adesea afirmatii de genul “Tati conduce masina, el se descurca!” sau “Lasa-l pe bunicu’ sa faca asta, e treaba de barbat!”, ar putea ajunge sa considere ca anumite activitati sunt atribute exclusiv masculine.
Si, din nou, modelul pe care i-l oferi tu este important: daca te implici in rezolvarea unor mici probleme in gospodarie, cum ar fi mici reparatii, atunci fiica ta va invata ca poate indrazni sa se implice si in activitati “mai tehnice”.
Rezonanta emotionala, imbinarea armonioasa intre stabilirea unor limite sanatoase si libertatea acordata fiicei tale de a explora si invata din propriile experiente, suportul tau constant, valorizarea calitatilor pe care aceasta deja le are, dar si incurajarea antrenarii unor abilitati considerate ca apartinand zonei masculine sunt pasi importanti catre indeplinirea dorintei de a avea o fiica descurcareata!
De Daniela Stanciu, psihoterapeut
Tel. 0745.089.985
www.aventuradezvoltarii.com
Citeste si:
Parenting: mamici fericite si copii cu o buna incredere in sine
Parenting constient sau cum sa devii un parinte mai bun
Foto: 123rf.com