Now Reading
Sfaturi pentru o comunicare buna cu copilul tau

Sfaturi pentru o comunicare buna cu copilul tau

Revista Psychologies

Deseori intre adulti comunicarea lasa de dorit, de aceea nu ne miram ca in relatia cu micutii lucrurile sunt si mai complicate. Iata cateva reguli utile pentru parinti.

 

Nu subestima limbajul non-verbal

Ca adult, ai tendinta de a te concentra asupra mesajului transmis prin intermediul cuvintelor folosite in discutie. Insa copiii vad dincolo de cuvinte, fiind mult mai atenti si mai receptivi la gestica, mimica si tonalitatea care insotesc mesajul pe care tu, ca parinte, il transmiti.

De aceea, pentru a avea o comunicare corecta si clara cu copilul tau, este important ca intre limbajul verbal si cel non-verbal sa existe o concordanta.

In caz contrar, in mintea copilului se va produce o contradictie, ceea ce poate conduce foarte usor la o percepere defectuoasa a mesajului tau.

 

Foloseste exprimarea scurta, clara si concisa

Chiar daca la inceput ti se va parea mai dificil, invata sa te exprimi cat mai clar si mai concis cand comunici cu copilul tau.

Nu folosi fraze lungi, in care sa ii trasezi mai multe sarcini in acelasi timp, pentru ca risti ca mesajul sa fie dificil de inteles pentru copilul tau.

 

Incearca sa comunici constructiv

Lauda reusitele si incurajeaza actiunile pe care le intreprinde copilul tau utilizand fraze ca: “Bravo! Ai reusit!”, “Am incredere ca data viitoare iti va iesi si mai bine!”.

Prin recunoasterea eforturilor depuse si sustinerea pe care i-o oferi ii vei creste increderea in sine si, in acelasi timp, vei consolida comunicarea dintre voi.

 

Evita critica

Ca orice copil, cu siguranta ca si al tau face o sumedenie de prostioare si de greseli. Nu-l critica atunci cand trece printr-un astfel de moment, ci incurajeaza-l sa gaseasca o solutie. De asemenea, ii poti explica faptul ca toti am trecut si trecem prin aceste etape care ne ajuta in dezvoltare, inclusiv tu.

Ii poti oferi cateva metode prin care poate gasi rezolvarea la problemele sale si, in acelasi timp, ii poti impartasi si din experientele tale de viata.

Faptul ca va sti ca si tu ai trecut prin aceste situatii ii va crea mai multa incredere in sine si in puterea de a gasi propiile metode de rezolvare.

 

Explica in loc sa interzici

Chiar daca de foarte multe ori, instinctual, iti vine sa-i spui “Nu face asa, ca nu e bine”, evita exprimarile limitative. Interzicandu-i ceva, ai putea sa-i starnesti si mai mult curiozitatea cu privire la acel lucru sau situatie.

Asadar, inarmeaza-te cu rabdare si explica-i care ar fi consecintele acelei situatii, precum si beneficiile unui alt mod de a actiona. Cu siguranta vei avea rezultate mult mai bune decat prin folosirea interdictiilor.

 

Nu-i ignora temerile si fricile

Chiar daca pentru tine sunt doar povesti, nu uita ca temerile si fricile lui sunt reale pentru el. Nu le ignora, dar nici nu le face mai mari decat sunt.

Ofera-i sprijinul de care are nevoie pentru a trece peste aceste momente in ritmul si in modul in care poate el, fara impuneri sau termene. Da-i explicatiile de care are nevoie pentru a intelege si a interioriza ce este real si ce nu.

 

Creeaza un ritual zilnic de comunicare

Chiar daca esti ocupata si esti nevoita sa faci mai multe lucruri intr-un timp limitat, rezerva-ti in fiecare zi un moment pentru a discuta cu copilul tau.

Identifica momentul in care copilul tau este dispus la comunicare si initiaza un dialog prin care sa impartasiti ce a facut fiecare dintre voi peste zi.

Foloseste expresii care incurajeaza comunicarea: “Inteleg”, “Cred ca a fost foarte interesant.”, “Spune-mi mai multe”. Pune intrebari concrete, dar ofera-i si posibilitatea de a se exprima liber, fara a se simti ingradit sa raspunda doar la intrebarile adresate.

 

Fii un bun ascultator

Indiferent de varsta la care se afla, orice copil are ceva de comunicat, are nevoie de un sfat sau doar sa fie ascultat. Fii disponibila cand te solicita si, pe cat posibil, identifica-i nevoile si dorintele.

Pune intrebari, dar fara a fi indiscreta. In situatiile in care nu esti de acord cu el, nu-i contrazice afirmatiile, ci ofera-i posibilitatea de a-si deschide sufletul. Astfel va putea sa-si spuna in totalitate povestea, fara sa se teama ca va fi judecat.

Abia dupa aceea cere-i permisiunea de a-ti spune punctul tau de vedere si de a-i expune lucrurile si din perspectiva ta. Iar la sfarsit, sustine-l in a lua cea mai buna decizie pentru el.

 

Fii politicoasa si nu da ordine

Indiferent de subiectul discutiei pe care o purtati, foloseste intotdeauna “Te rog” si “Multumesc!”. Iar atunci cand situatia este una conflictuala, evita sa ii dai ordine.

Copiii invata foarte usor prin imitatie, de aceea adeseaza-i-te intotdeauna in modalitatea in care ai vrea sa-ti raspunda. Nu uita ca ceea ce semeni acum ca si comportament, vei culege mai tarziu.

 

Petreceti timp de calitate

Petreceti timp de calitate impreuna, facand ceea ii place cel mai mult. Informeaza-te despre pasiunile sale si surprinde-l cu ultimele noutati din domeniu. Astfel, veti avea subiecte in comun, iar el va aprecia momentele petrecute impreuna.

 

Exprima-ti sentimentele

Pe langa toate cele necesare dezvoltarii fizice, copiii au nevoie de afectiune. Arata-i si spune-i cat de important este pentru tine, chiar si atunci cand va aflati intr-o situatie conflictuala.

Explica-i ca supararea sau neintelegerea are legatura cu comportamentul sau, nu cu persoana; ca iubirea ta va fi mereu aceeasi, indiferent de ce s-ar intampla; ca tu vei fi mereu acolo pentru el ori de cate ori va avea nevoie de tine sau de sustinerea ta.

 

 

De Andra Zaharia, psiholog, career & lifecoach, psihoterapeut integrativ in formare

Tel.: 0726.757.396

www.andrazaharia.weebly.com

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top