Sfaturi pentru tați: ce puteți face mai des
Mamele sunt centrul universului unui copil, dar nici rolul unui tată nu este de neglijat. Pentru dezvoltarea armonioasă a celui mic, implicarea ambilor părinți este esențială. Iată câteva sfaturi pentru tați, ca să crească copii fericiți.
Citește și:
Cum putem risca sa neglijam un copil
5 roluri importante pe care le are un tata
Prea des tații sunt considerați un soi de „părinți auxiliari” și valorizați mai mult pentru suportul financiar pe care îl acordă familiei și nu pentru rolul activ pe care îl pot avea în educația copiilor.
Iar imaginea persistă în ciuda numărului mare de bărbați care se implică în creșterea propriului copil, împărțind sarcinile cu mama și ajungând la nivelul la care noul rol este o parte importantă din identitatea lor.
Sunt acei tați care simt satisfacție și bucurie în creșterea copilului, cei care au depășit gândirea simplistă privind „rolul femeii”.
Din păcate, pentru toți ceilalți „există Mastercard”, iar asta nu prea e un lucru bun. Dar, ca în orice altă situație de viață, comportamentele noi se învață cu răbdare și perseverență.
Arată interes pentru gândurile, preocupările și acțiunile copilului tău
Cercetările demonstrează că în cazul copiilor cu tați neimplicați, sentimentul de abandon are o prezență puternică, ce rămâne activă pe tot parcursul vieții.
De cele mai multe ori, astfel de situații apar în cazul divorțurilor, în care tatăl se separă nu doar de mamă, ci și de copil. Totodată, atitudinea mamei care „pedepsește” tatăl limitându-i accesul la copil, este traumatizantă tot pentru cel din urmă.
Nici tatăl prezent în familie, dar distant cu copii, nu contribuie la sentimentul lor de confort, siguranță și acceptare necondiționată.
Iar dacă vorbim și despre un tată restrictiv și normativ, pe lângă sentimentul de a nu fi iubit pentru ceea ce este, copilul dezvoltă și teama de a nu se ridica la nivelul așteptărilor părintelui său.
Așadar, timpul de calitate pe care îl petreci cu cel mic nu înseamnă doar prezență fizică, ci interes demonstrat față de preocupările lui.
Discuțiile pe înțelesul celui mic, acceptarea ideilor și intereselor lui, implicarea în activități pe placul copilului, sunt semne că îi ești alături necondiționat și îl valorizezi pentru ceea ce este.
Discută cât mai des cu copilul tău
Când discuți cu un copil, un rol important îl joacă ascultarea, cu atât mai mult atunci când discuția are la bază o problemă, un comportament nedorit, o situație neplăcută.
Cei mici pot greși, iar acceptarea lor chiar și atunci când o fac, definește atitudinea pe care o vor lua pe viitor. Acceptarea, evident, nu este a comportamentului în sine, ci a copilului indiferent de comportament.
Precizările pe care un tată le face într-o astfel de discuție, alături de disponibilitatea lui emoțională, conturează un altfel de răspuns în copil.
Numeroase studii arată că acei copii cu tați absenți prezintă un risc mai ridicat să dezvolte comportamente antisociale, în încercarea de a-și masca propriile temeri, nesiguranțe, resentimente sau nefericiri.
Aceleași comportamente vor manifesta și acei copii criticați, judecați, pedepsiți pentru greșelile pe care le fac.
Așadar, disponibilitatea unui tată de a-și asculta și înțelege copilul, poate duce la un rezultat mult mai fericit în dezvoltarea acestuia.
Implică-te activ în viața lui și acordă-i sprijinul tău
Deseori părinții trăiesc cu impresia că știu ce este mai bine pentru propriul copil. Iar dacă acest lucru este parțial valabil în termeni de siguranță fizică și afectivă, comparativ cu dorințele și aspirațiile copilului se pot crea adevărate prăpăstii.
În dorința părinților ca cei mici să aibă un viitor mai bun, este firesc să țină cont și de ce își doresc copiii, și de posibilitățile lor reale.
În acest sens, tatăl trebuie să reprezinte un exemplu și să își încurajeze copilul să își urmeze visurile, chiar dacă aspirațiile și preocupările lui nu sunt „ce visa tatăl”.
Există numeroase momente de explorare în viața unui copil, iar conturarea adevăratelor „chemări” sau pasiuni se face încercând și eșuând sau încercând și reușind.
Cât timp tatăl își acordă sprijinul necondiționat și arată încredere în acțiunile propriului copil, acesta va dezvolta mai multă încredere în sine, va fi mai performant academic și își va cunoaște mai bine și mai repede propriile abilități și capacități.
Totodată, o astfel de încurajare demonstrează și o mai mare perseverență în a-și depăși limitele, în a și le cunoaște și în a munci pentru a-și atinge potențialul maxim.
71% dintre copiii cu rezultate școlare slabe sunt crescuți fără un tată sau au un tată critic ori neimplicat.
Rezultatele lor școlare sunt mai slabe, procesele de gândire mai slab dezvoltate și prezintă un interes mai scăzut față de reușita în viață…
De Iulia Bârcă
Foto: 123rf.com