Now Reading
Strategii pentru a evita competitia intre frati

Strategii pentru a evita competitia intre frati

Cei mici se cearta des? Par sa nu faca pace orice s-ar intampla? Rivalitatea este fireasca, dar iata si cateva strategii pentru a evita competitia intre frati.

 

Un nou membru al familiei…

Un nou fratior este mereu un motiv de bucurie pentru intreaga familie. Insa odata cu noul membru al familiei apar si conflictele inevitabile dintre frati.

De cele mai multe ori, acestea incep de la impartitul jucariilor, al spatiului si… al parintilor.

Fratele cel mare isi simte spatiul invadat si familia „furata” de noul membru al familiei.

Iar cel mic il vede pe cel mare ca un „zeu” care poate sa faca foarte multe lucruri si are puteri pe care el inca nu le-a dobandit.

 

Conflictul este sanatos

Fiecare parinte isi doreste sa existe armonie intre copii si sa aiba grija unul de celalalt, sa isi manifeste mai degraba afectiunea reciproca decat agresivitatea.

Din pacate, acest lucru nu este posibil, cel putin la varste mici, deoarece rivalitatea este o etapa naturala prin care trece orice cuplu de frati.

Pentru ca atat resursele afective cat si cele materiale trebuiesc impartite, conflictul si competitia sunt greu de evitat. Cu cat copiii isi pot manifesta la varste mici adversitatea unul fata de celalalt cu atat mai bine se vor intelege la varsta adulta.

Ei au nevoie sa se elibereze de presiunea furiei interioare declansata de rivalitate, iar asta nu o pot face decat prin conflict.

De aceea, conflictul intre frati este sanatos si nu trebuie evitat. Acest tip de conflict genereaza o competitie sanatoasa intre ei, in care fiecare doreste sa fie mai bun decat este la un anumit moment.

 

Competitia nesanatoasa scade stima de sine

Ceea ce dauneaza relatiei dintre frati este competitia nesanatoasa bazata pe gelozie si sentimentul ca unul dintre frati nu este la fel de bun ca celalalt.

In acest caz, un parinte poate efectua anumiti pasi pentru a se asigura ca fiecare frate creste increzator in propriile forte si cu o stima de sine ridicata.

In primul rand, copiii nu trebuie niciodata comparati. De multe ori parintii spun: „uite ce bine deseneaza fratele tau” sau „tu de ce nu mananci tot ca fratele tau?”.

Toate aceste cuvinte il ranesc pe copilul in cauza si il fac sa se simta inferior fratelui lui. Acest sentiment de inferioritate se transforma apoi in gelozie, care duce la conflicte cauzate de dorinta de razbunare. In al doilea rand, un frate nu trebuie dat ca exemplu in fata celuilalt.

Daca unul dintre copii a facut o fapta demna de lauda il poti aprecia direct, fara sa accentuezi in fata fratelui fapta.

De exemplu: „te felicit pentru ca ai reusit sa mergi azi pe bicicleta!”,  fara sa mai adaugi celuilalt copil: „vezi ce bine a mers el pe bicicleta azi?”. Al doilea comentariu nu face decat sa planteze in mintea celuilalt copil ideea ca fratele merge foarte bine pe bicicleta si ca el, nu.

 

Fratii nu „trebuie” sa se iubeasca

O alta modalitate prin care se poate descuraja competitia nesanatoasa dintre frati este ca cei mici sa nu fie obligati sa se iubeasca.

Fratele mai mare nu a ales ca al doilea fratior sa se nasca (chiar daca spunea inainte ca ar vrea un frate). El nu a constientizat ce inseamna sa aiba un frate. El si l-a dorit doar pentru a avea pe cineva cu care sa se joace, nu a realizat ca va trebui sa isi imparta spatiul si familia cu acesta.

Asa ca fratii nu trebuie obligati sa se iubeasca intre ei. Este de ajuns ca ii iubesc parintii pe fiecare. Iubirea trebuie sa vina natural, din libertate.

In plus, nu trebuie sa li se ceara sa fie responsabili unul pentru celalalt. Acesta este rolul parintilor, fratii nu trebuie sa aiba grija unul de celalalt. Daca o fac, va fi pentru ca au ales ei asta.

 

Timp de calitate cu fiecare copil

Competitia intre frati apare in special pentru timpul petrecut cu parintii. Fiecare copil isi vrea parintele doar pentru el si de aceea este important ca, dupa aparitia celui de-al doilea copil, parintii sa gaseasca timp pe care sa il petreaca singuri cu fiecare fratior.

Cei mici au nevoie sa se simta unici si speciali pentru parintii lor, asa ca timpul de calitate petrecut cu fiecare in parte devine extrem de important.

 

De Romelia Dragnea, psihoterapeut cu experienta in psihoterapia copilului si familiei

www. romeliadragnea.ro

Tel: 0744.500.722

[email protected]

 

Citeste si:

Rivalitatea dintre frati

Armonizarea relatiilor dintre frati

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top