Now Reading
Sugestii pentru o maternitate fericita

Sugestii pentru o maternitate fericita

Revista Psychologies

Multe dintre noi tratam maternitatea exclusiv din punctul de vedere al copilului. Totul este despre copil si in legatura cu el. Dar minunata experienta a maternitatii este si sansa noastra de a creste, de a ne maturiza, de a ne dezvolta, si de a ne intregi ca fiinte.

 

Perioada sarcinii

Descoperi mandria de a fi insarcinata. Primesti felicitari, ti se fac poftele culinare, toata lumea e a ta. Din cineva obisnuit devii o vedeta! Toata lumea te suna, te intreaba ce faci, cum te simti, te invita la plimbare, te intreaba daca ai nevoie de ceva, esti ajutata chiar si cand nu ai neaparata nevoie, cel mai mic efort iti este apreciat. Toata aceasta atentie te maguleste, esti in culmea fericirii.

 

Nasterea

Din primele momente de viata ale bebelusului, intelegi ca totul se rezuma la el. Aceiasi oameni suna acum si te intreaba de copile, ce face, daca mananca, daca doarme, daca are colici, cum a fost la vaccin .etc. Si cand iesiti la plimbare, tot despre el e vorba. Daca ii dai supliment, ce lapte ii dai, de unde ii cumperi hainele… Noi mamele incurajam asta. Vorbim non-stop de copil. Daca te suna sotul, te intreaba de cel mic. Daca nu te suna, il suni tu si-i povestesti ce a mai facut mezinul. Pentru o perioada parca iti pierzi identitatea. Este vitala gasirea echilibrului, intre rolul de mama si cel de femeie.

 

Concediul postnatal

Acel an cat stai acasa nu este doar pentru a creste copilul, ci si pentru a te descoperi pe tine. Mai ales ca un copil fericit are o mama fericita! Cum sa-i transmiti energie pozitiva copilului, cum sa-l linistesti daca esti furioasa ca nimeni nu te ajuta, ca sotul nu te suna, ca nu mai ai timp pentru tine. De fapt timp exista dar alegi sa-l dai tot copilului, poate ca sotul nu te suna pentru ca ii reprosezi continuu ca nu face nimic, iar familia nu te ajuta pentru ca nu lasi fraiele din mana nici pentru un minut.

 

 Ce e de facut

  1. Apeleaza la persoanele care te pot ajuta cu cel mic. Nu este in regula sa faci totul singura.
  2. Intodeauna exista solutii temporare externe la care poti apela pentru ajutor: bona, prietena, vecina etc…
  3. Stabileste regulile legate de modul de ingrijire al copilului.
  4. Nu te martiriza. Include-l si pe partenerul tau in cresterea celui mic. Stabiliti impreuna un program care sa atribuie sarcinile fiecaruia.
  5. Aminteste-ti ca nu-i in folosul tau sa faci totul singura si sa fii din ce in ce mai obosita si furioasa pe toata lumea. Bebelusul e primul care va simti ca nu esti calma, odihnita, fericita.
  6. Este bine pentru copil sa petreaca timp cu bunicii si alti membri ai familiei. Toate aceste experiente ii sunt extrem de folositoare.
  7. Fa-ti zilnic timp pentru tine. E perioada cea mai frumoasa din viata ta si e perfecta pentru crearea de amintiri dragi.
  8. Continua sa te ingrijesti, sa gatesti mancarurile tale preferate, sa iesi la cumparaturi, sa te vezi si cu prietenele care nu au copii, vorbeste despre tine, fa sport. Cu cat vei fi mai echilibrata emotional, cu atat mai fericiti vor fi sotul si copilul tau.

 

Autor: Florentina Ciolacu, psihoterapeut de familie,

www.cabinetpsihoterapieciolacuflorentina.ro

tel: 0733.01.51.61.

Foto: Mother throws baby in the sky

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top