Now Reading
Toxicitatea emotionala: cand iti compari relatia de cuplu cu cele ale cunoscutilor

Toxicitatea emotionala: cand iti compari relatia de cuplu cu cele ale cunoscutilor

Revista Psychologies

Comparatiile nu sunt benefice nimanui, cu atat mai mult intr-un cuplu. Iata de ce ajungem sa ne comparam propria relatie cu cele ale cunoscutilor si de ce e important sa nu ne mai uitam in “curtea vecinului”.

 

Puterea obisnuintei

Suntem obisnuite sa facem comparatii cu alte persoane cu privire la familie, bani, cariera, bunuri sau alte domenii ale vietii noastre. Insa a te compara cu ceilalti nu te ajuta sa evoluezi si chiar te dezechilibreaza emotional.

La fel se intampla si atunci cand iti compari relatia de cuplu cu cele ale cunoscutilor. Comparatiile de acest gen sunt nerealiste si incorecte, existand un set de aspecte pe care avem tendinta sa le tot supunem acestor evaluari.

 

Formele in care el isi arata iubirea

Poate ai tendinta uneori sa ii reprosezi partenerului tau ca nu iti aduce flori, cadouri sau alte atentii la fel de des cum o fac alti barbati in cazul unor cupluri pe care le cunoasteti.

Insa, inainte de a face acest lucru, gandeste-te ce reprezinta pentru tine faptul ca el iti ofera un dar. Il vezi cu adevarat ca pe o dovada a iubirii lui sau este altceva mult mai important pentru tine ca sa te simti iubita?

Celebrul autor si consilier de cuplu, Gary Chapman, a identificat cinci limbaje in care noi ne exprimam si primim iubirea: cuvintele de incurajare, apreciere si sprijin, oferirea de cadouri, ajutorul acordat celuilalt in diverse situatii, timpul dedicat persoanei iubite si mangaierile fizice.

Desigur, ne aratam iubirea prin toate aceste moduri, dar cercetarile au demonstrat ca cel mult doua sunt dominante in a ne exprima dragostea, dar si in a ne simti iubite.

Asadar, gandeste-te care sunt „limbajele” tale cele mai importante. Apoi reflecteaza la relatia ta si identifica formele in care iti arata partenerul tau ca te iubeste.

Puteti face acest lucru impreuna si sa observati ce puncte aveti in comun. Este posibil sa aveti moduri diferite de a va exprima si resimti iubirea, dar faptul ca vi le-ati identificat este deja un plus pentru relatia voastra: stiti ceea ce are nevoie celalalt pentru a se simti iubit si apreciat.

Prin urmare, partenerul tau iti arata, cu siguranta, sub o forma sau alta, ca te iubeste. Concentreaza-te pe aceste lucruri pozitive si apreciaza-i efortul.

Ii poti spune si ce iti doresti si  este mai important pentru tine si, la randul tau, tine cont de ceea ce are el nevoie pentru a se simti iubit.

 

Relatiile intime

Frecventa cu care faceti sex apare ca un alt etalon de comparatie cu alte cupluri. In primul rand, trebuie sa stii ca fiecare cuplu are ritmul sau. In al doilea rand, nu ai de unde sa stii daca ceea ce spun cunoscutii vostri este real; poate fi doar „lauda”.

Indiferent de ceea ce se intampla in alte relatii, cel mai important lucru este ca tu sa te simti multumita de viata sexuala pe care o ai cu partenerul tau si sa te bucuri din plin de aceste momente.

 

Modul in care se comporta cu tine in public

Oricine isi doreste sa aiba parte de gesturi tandre, imbratisari sau tinut de mana din partea persoanei iubite. Adesea cuplul este privit admirativ de catre ceilalti daca acest lucru se intampla in public.

Totusi, poate fi doar o aparenta, care ar putea sa mascheze conflicte sau o relatie mai putin armonioasa. Daca partenerul tau nu face astfel de gesturi in public nu inseamna ca nu te iubeste.

Ar putea sa fie mai timid sau nu este stilul lui. Nu forta lucrurile, bucura-te de asta in momentele voastre de intimitate! Nu trebuie sa dovediti nimanui cat de mult va iubiti, daca stiti doar voi doi, este suficient.

 

Relatiile cu familia si cu prietenii

Desigur ar fi minunat ca el sa se inteleaga foarte bine cu toti membrii familiei tale si prietenii tai si tu sa fii placuta la fel de mult de familia si prietenii lui.

Dar trebuie sa tii cont ca acest lucru tine de circumstante si nu depinde de voi. Focalizeaza-te deci pe legaturile pozitive pe care ati reusit sa le creati si nu te bloca, incercand sa multumesti pe toata lumea.

 

Capcanele comparatiilor

Prin compararea relatiei tale cu alte cupluri, te vei centra doar pe aspectele negative. Fiind mai atenta la „ce va lipseste”, vei da importanta doar lucrurilor care nu merg in relatia voastra si vei uita de latura pozitiva, de ceea ce va tine impreuna.

Din punct de vedere emotional, efectele negative se rasfrang atat asupra ta, pentru ca iti aduc dezamagire, nemultumire, furie sau neimplinire, cat si asupra relatiei, pentru ca ar putea sa apara intre voi tensiuni, nesiguranta, rupturi sau certuri.

De asemenea, poti sa ajungi sa-ti ranesti partenerul cand ii tot spui sa se schimbe sau te vede mereu nemultumita si nefericita de relatia voastra.

Tine cont ca nimeni nu este perfect, iar partenerul tau are si calitati si puncte slabe, la fel ca tine. Daca reusiti sa va acceptati asa cum sunteti si sa treceti unul peste defectele celuilalt, avand o relatie armonioasa, ce se intampla in alte cupluri nu ar trebui sa va intereseze.

Atunci cand consideri ca partenerul vreunei prietene este ideal, gandeste-te ca nu ai toate detaliile. Comportamentul acelui barbat s-ar putea sa ti se para deosebit, dar nu uita ca este in public.

Tu nu stii multe alte lucruri despre el, cum se comporta cand sunt singuri sau care sunt defectele lui. Aparentele inseala uneori.

Totusi, cel pe care il cunosti cel mai bine, si cu bune si cu rele este partenerul tau. Asadar, concentreaza-te pe calitatile lui, pe lucrurile pe care le apreciezi la el si pe felul in care te face sa te simti.

La fel, cand ti se pare ca doua persoane au o relatie mai frumoasa decat a ta, aminteste-ti ca ai doar informatiile pe care ele le spun si vezi doar o parte pe care vor sa o arate. Poate fi, din nou, o aparenta.

Nu ai toate datele despre ceea ce se intampla cu acel cuplu in intimitatea sa. Singura relatie despre care stii toate detaliile este a ta. Mai mult, existenta unui cuplu perfect, care nu trece prin certuri, nepotriviri sau momente dificile, este iluzorie.

In cazul in care aveti cunoscuti pe care ii respectati foarte mult si reprezinta un ideal pentru voi, vorbiti deschis si rugati-i sa va povesteasca despre relatia lor si cum au depasit dificultatile. Daca sunt sinceri cu voi, va vor dezvalui si problemele prin care au trecut.

Sigur ca este posibil ca uneori sa ai tendinta sa compari anumite aspecte din relatia ta ce cele existente in alte cupluri. Aminteste-ti, insa, ca fiecare om este unic.

Asadar, doua persoane unice nu pot forma decat un cuplu care se defineste prin unicitate si nu va putea fi  niciodata la fel cu un altul.

Fericirea ta in relatia in care te afli este cel mai important lucru. Daca esti fericita cu partenerul tau, uita de comparatii si lasati-va sa fiti centrul universului unul pentru celalalt.

 

De Elena-Irina Macovei, psiholog, psihoterapeut

Cabinet individual de psihologie: consiliere psihologica, psihoterapie, relaxare si hipnoza

Tel.: 0741.106.169

[email protected]

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top