Vrei o relație nouă? Evită aceste 7 greșeli
Într-o relație nouă, din dorința ca lucrurile să meargă bine, ajungem să facem greșeli prea mari. Alteori, le facem din neîncredere sau nesiguranță. Iată ce trebuie să evităm.
Citește și:
De ce să ai un partener cu stil de atașament securizant
Ce sa nu (mai) faci intr-o relatie de cuplu
Îți place să te joci? Nu e o idee bună.
Jocurile cu un potențial partener, au în primul rând un rol de protecție. Fiecare dintre noi se teme de o respingere. Dar dacă încerci prea mult să pari detașată și nepăsătoare, riști să îl îndepărtezi pe celălalt.
Încearcă să menții un echilibru între interesul pe care i-l arăți și propriile așteptări încă de la primele întâlniri.
Un alt motiv pentru care ne punem o mască în fața unui potențial partener este mai neplăcut, respectiv, dorim să obținem ceva, ce credem (sau știm) că nu am primi dacă am fi sinceri.
O astfel de formă de manipulare este neacceptabilă (ca să ne exprimăm frumos) și în niciun caz nu va duce la o relație sănătoasă. Îi spui că o iubești ca să fii sigur că se va culca cu tine? Pe bune?
Oricât de dificil pare, o discuție sinceră de la bun început este cea mai normală strategie. Este firesc să vrei să arăți cea mai bună latură a ta, dar nu lăsa teama de respingere să îți compromită felul tău de a fi…
Vorbești prea mult despre fosta relație? Oare de ce?
Pe parcursul unei noi relații, în cele din urmă, informațiile despre trecutul tău își vor avea locul. Totuși, nu trebuie disecate sau explicate prea elaborat încă de la primele întâlniri.
Mai mult, dai dovadă de bagaj emoțional, de conflicte neîncheiate și sentimente pline de ambiguitate. Exact ce își dorește un potențial nou partener…
Dacă fosta relație este încă prezentă în mintea ta, cel mai bine este să ai răbdare să îți rezolvi aceste sentimente și nelămuriri înainte de a începe ceva nou.
Terapia individuală te poate ajuta să depășești autentic o despărțire, astfel încât trecutul să nu îți afecteze potențialul viitor.
Faci scenarii? Nu te grăbi.
Cel mai des femeile sunt cele care se lasă seduse de un viitor fantezist, în care toate piesele de puzzle se potrivesc de minune. Doar de aceea avem imaginație! Așa că, dacă de la a treia întâlnire deja îți imaginezi cum ar suna numele tău mic alături de numele lui de familie este un semn că trebuie să o lași mai încet.
În primele luni ale relației, în perioada de îndrăgostire, creierul este inundat de oxitocină, care dă o stare de fericire euforică. Practic, creierul tău este prizonierul acestei stări care evident, te împiedică să gândești limpede. Un fel de nebunie temporară.
Așadar, oricât de dificil este, renunță la fantezii și ai răbdare să cunoști cu adevărat persoana de lângă tine. Iluziile sunt înșelătoare, iar așteptările nerealiste duc la decepții sau chiar depresie în caz că relația nu va funcționa.
Obsesionezi asupra unor detalii.
Dacă de felul tău, ca fire, ești mai mereu îngrijorată, chiar anxioasă, vei proiecta acest lucru și asupra relației tale. Ce a vrut să spună de fapt?! De ce a reacționat așa? Oare va funcționa relația aceasta?
Întrebările de-a valma și neliniștile, deseori se concretizează în diverse discuții cu partenerul. Iar anxietatea nu e tocmai o trăsătură căutată și dorită.
Încearcă să faci apel la resursele tale de încredere în sine și optimism și spune-ți că dacă e să funcționeze această relație… va funcționa. Iar dacă nu, nu. C’est la vie…
Ignori semnalele de alarmă? Greșești.
Cu cât înaintăm într-o relație, cu atât ne atașăm mai mult de persoana respectivă, iar separarea este mai dificilă. De aceea, pentru a ne asigura că intrăm în relația potrivită, ar fi bine să fim cu băgare de seamă.
Nu își respectă promisiunile? Nu poți să îl suni seara?! Se poartă urât cu ospătarii la restaurant? Se poartă urât cu animalele?!
Poate acestea sunt semne evidente și nu prea ai cum să le ignori. Dar sunt unele și mai subtile, pe care ai vrea să le treci cu vederea pentru că ți-ar plăcea ca relația să funcționeze.
Îți răspunde ironic atunci când tu ai dreptate și nu el? Te ia peste picior când vorbești despre o pasiune a ta?
Nu trebuie să o iei neapărat la fugă de la primul semn, dar identifică un tipar și verifică-l, apoi discută deschis despre ce te deranjează. Mai bine știi cum stau lucrurile de la început și nu îți pierzi timpul inutil.
Interogatoriile sunt moartea pasiunii
Vrei copii? Câți? Ce lucrezi? Câștigi bine? Ai casa ta? De la prima întâlnire, dacă vrei să îți reduci dramatic șansele de a părea atrăgătoare, cam acestea sunt cele mai potrivite întrebări.
Este normal să vă puneți întrebări reciproc pentru a descoperi mai multe despre celălalt, dar încearcă să te limitezi la interese și pasiuni. La începutul oricărei relații răbdarea este un ingredient important. Încearcă să te relaxezi și să te simți bine.
Nu vorbești deschis despre ceea ce îți dorești
Cât timp crezi că te poți preface că totul este ok? Vrei o relație matură? Ai auzit de asertivitate? Dacă nu îți asumi nevoile reale pe care le ai și nu le poți comunica în mod direct celuilalt, relaționezi în același mod în care o face un copil de cinci ani.
Multe persoane fac asta, dar nu este o strategie prea eficientă și vei avea dificultăți atunci când vei căuta satisfacerea anumitor nevoi.
Găsește tactul necesar pentru a-ți face cunoscute dorințele. Altfel, ori în scurt timp va avea impresia că „nu mai ești cum erai”, ori te vei frustra că „nu primești ce ai nevoie”.
Foto: shutterstock.com