3 situatii cand ne folosim de minciuna
Desi detestam minciuna, o folosim frecvent. Desigur, motivele noastre par mai intemeiate, iar minciunile… nu atat de grave. Iata trei situatii cand ne e mai simplu sa mintim.
Mint pentru ca adevarul este dureros
De cele mai multe ori mintim sau.. distorsionam adevarul, pentru ca acesta poate fi neplacut. Mai mult, el poate jigni sau leza sentimentele altcuiva.
Ne poate pune intr-o situatie dificila sau, ar presupune o expunere pentru care nu suntem pregatiti. Putem lua drept exemplu „complimentele” pe care le facem in anumite situatii.
Daca suntem in relatii foarte apropiate cu o persoana, ne putem permite mai mult franchete, dar, si atunci, pot exista momente in care o evitam.
Ti se pare ingrozitoare rochia receptionerei? Dar ea este atat de incantata de noua achizitie… In egala masura, adevarul poate insemna expunerea in public a unei realitati pe care inca nu am reusit sa o asimilam noi insene.
„De ce te-a parasit iubitul?” Sincer, poate nu e treaba nimanui. Si atunci, venim cu o alternativa care ne ajuta sa depasim stanjeneala.
Putem fi numiti mincinosi? Doar protejam propriile sentimente sau pe ale celorlalti. Partea echilibrata este ca deseori, cand mintim, nu ne simtim prea in largul nostru. In anumite situatii, unii dintre noi, chiar preferam o clarificare intr-un cadru restrans, cu persoana „inselata”.
Cercetarile demonstreaza ca persoanele extroverte sunt mai inclinate catre a minti, iar anumite trasaturi precum atractivitatea sau increderea in sine sunt legate de tendinta de a minti in situatii de stres.
Daca nu te mint, iti stric dispozitia
Esti neschimbata! Vine o afirmatie cu potential compliment fix in perioada in care esti la dieta si parca simti ca a aparut o schimbare observabila.
Din motive de precautie, avem obiceiul sa ne intampinam cu „Ce bine arati!”. Iar daca nu este cazul, renuntam in favoarea lui „Ma bucur sa te vad”.
In momentul in care suntem contrazise de persoana in cauza care insira motive pentru care nu simte ca ar arata bine (oboseala, cearcane, suparare) intervenim spontan contrazicand-o.
Adevarul, nu ar face decat sa puna paie pe foc. In egala masura putem sa ne imaginam scenariul in care o persoana chiar are un motiv de buna dispozitie si nu vrem sa i-l stricam dandu-i o veste mai putin vesela.
Amanam informarea si protejam pe cel in cauza. Suntem mincinosi? Da. Avem motive intemeiate? Da. Norocul nostru ca efectul Pinocchio este doar o poveste.
Un studiu demonstreaza ca majoritatea minte o data sau de doua ori pe zi. Atat femeile cat si barbatii mint cam 20% din timpul in care interactioneaza, iar pe parcursul unei saptamani mint cam 30% dintre persoanele cu care interactioneaza in particular.
Interesant este ca persoane mai putin inclinate sa minta sunt cele cu un inalt simt al responsabilitatii precum si cele care au relatii profund semnificative de prietenie cu persoane de acelasi sex.
O alta categorie de oameni care nu au obiceiul sa minta sunt cei inclinati spre depresie sau care traverseaza un astfel de episod. Asta pentru ca ei nu se pacalesc ca ar detine controlul in anumite situatii si nici nu isi supraestimeaza efectul asupra celor din jur.
Normal ca te iubesc, draga mea
Anumite relatii mai apropiate, precum cele dintr-un cuplu sau intre parinti si adolescenti sunt precum un magnet pentru minciuni. Iar aici nu ne referim la schimburi politicoase „nu ma deranjeaza” sau raspunsuri uzuale „sunt bine, multumesc”.
Includem aici intentia de a comunica distorsionat si de a crea o falsa impresie. „Arati senzational in trening, iubito”.
La fel de interesant, dupa cum demonstreaza studiile, este ca pe parcursul perioadei de curtare a unui partener, ne mintim cam 30% din timp. Se pare ca cei casatoriti sunt avantajati, ei ocupandu-se cu astfel de practici doar in 10% din timp. „Noua secretara este tare urata”.
De multe ori mintim pentru a proteja o persoana care ne este draga, iar femeile sunt mai inclinate catre aceasta practica, menajand sentimentele celor apropiati.
Pe de alta parte, barbatii sunt mai inclinati sa minta despre propria persoana decat despre altii. Interesant este ca in prieteniile apropiate intre persoane de acelasi sex, barbatii si femeile detecteaza minciunile diferit.
Respectiv, femeile invata in cursul unei prietenii sa identifice „adevarurile partiale” ale prietenelor, pe cand barbatii nu au nici cea mai mica idee daca sunt mintiti de prieteni.
Foto: 123rf.com