Now Reading
8 pasi pentru a depasi sentimentul de vinovatie

8 pasi pentru a depasi sentimentul de vinovatie

Revista Psychologies

De cate ori ai lasat sentimentul de vinovatie sa te arunce in “prapastia” regretelor, neputintei si disperarii? Nu te panica, situatia poate fi remediata. Iata cateva sfaturi cu ajutorul carora poti gestiona sentimentul de vinovatie.

 

Efecte negative ale vinovatiei

Sentimentul de vinovatie nu este o emotie naturala, cu care ne nastem, ci este o reactie invatata de-a lungul vietii.

Aceasta se activeaza atunci cand nu reusesti sa te ridici la nivelul propriilor asteptari sau cand actionezi contrar sistemului tau de norme si valori, cand consideri ca ai ranit pe cineva sau i-ai adus un prejudiciu.

Cei mai multi dintre noi sunt tentati sa considere ca sentimentul de vinovatie este unul motivator, care te ajuta sa repari ceea ce ai gresit sau sa faci lucrurile mai bine pe viitor. Si asa ar trebui sa si fie.

Insa, de cele mai multe ori, sentimentul de vinovatie nu este un “arbitru” intre “bine” si “rau”, ci devine un sentiment neconstructiv si paralizant.

El creeaza un cerc vicios in care facem alegeri nepotrivite din motivatia de a-i multumi pe ceilalti, ei devenind astfel mai importanti decat noi insine.

In acest caz, vinovatia nu va face altceva decat sa te traga in jos, sa iti scada stima si increderea de sine si sa te demotiveze.

Mai mult, in cele mai multe cazuri, sentimentul de vinovatie atrage dupa sine autopedepsirea. Astfel poti ajunge sa nu-ti mai dai voie sa te bucuri de nimic si sa-ti consumi toate resursele prin reprosuri si regrete. In timp, toate acestea te vor conduce la nefericire.

 

Identifica sursa sentimentului de vinovatie

Analizeaza situatiile sau evenimentele recente care au dus la aparitia sentimentului de vinovatie, iar pe baza analizei identifica modelul situatiilor in care esti predispusa sa te invinovatesti.

Odata identificat modelul, vei putea crea un plan de actiune astfel incat, prin exercitiu sustinut, sa incepi sa contracarezi mai usor efectele negative ale vinovatiei, pentru ca mai apoi sa ajungi sa previi aceste situatii.

 

Accepta-ti vina si cere-ti iertare

A gresi e omeneste. Ce e facut e bun facut, iar timpul nu-l mai poti da inapoi. Accepta ca ai gresit si mergi mai departe.

Daca situatia iti permite, cere-ti iertare persoanei careia i-ai gresit. Chiar daca accepta sau nu scuzele tale, actul in sine iti va aduce o mare usurare sufleteasca.

 

Nu te invinovati mai mult decat trebuie

Fii cat se poate de obiectiva si stabileste, in mod real, care este gravitatea greselii tale. Nu te invinovati mai mult decat este necesar si nu-ti asuma mai multe greseli decat ai facut.

Prin renuntarea la autoculpabilizare nu inseamna sa crezi ca ceea ce ai facut a fost bine si ca poti repeta acelasi lucru din nou.

Acest lucru inseamna ca privesti situatia obiectiv si ca extragi lectia de viata, ca inveti din greseli si corectezi.

 

Analizarea modului in care ai actionat/reactionat

Vina are la baza falsa idee ca, intr-o situatie data, ai fi putut face sau reactiona altfel sau ai fi putut face o alegere mai buna. Dar asta vezi acum, prin ochii si prin experienta din acest moment.

La o scurta analiza vei vedea ca informatiile, ideile, principiile, cunostintele, sentimentele si intuitia din acel moment te-au ghidat sa iei acea decizie.

Mai mult, raportandu-te la situatia de atunci, ai luat cea mai buna si mai corecta hotarare pentru tine. Imediat ce vei intelege acest lucru, vor aparea si sentimentele de liniste si pace interioara.

 

Racordeaza-ti asteptarile la realitate

Uneori avem asteptari mult mai mari decat ceea ce putem primi atat de la noi insine, cat si de la cei din jurul nostru.

In momentul in care racordam asteptarile la realitate nu riscam sa ne simtim vinovati daca nu reusim sa facem totul perfect si nici sa fim dezamagiti sau sa-i dezamagim pe ceilalti.

 

Comunica deschis si asertiv

Prin comunicare deschisa si asertiva vei elimina presupunerile, nu vei mai lasa loc la interpretari si iti vei putea spune parerea intr-o forma asertiva, fara teama ca ai putea rani pe cineva.

Astfel, vei putea elimina cu succes autoculpabilizarea si efectele ei.

 

Invata sa te validezi singura

Cu totii ne dorim sa fim iubiti, apreciati, validati de cei din jurul nostru, insa lucrurile nu ies mereu asa cum ne dorim. Se poate intampla ca un gest sau un lucru care unora dintre noi le face placere, altora sa le displaca sau chiar sa le ofere un real disconfort.

Accepta ca nu poti multumi pe toata lumea si renunta in a mai cauta validarea in ceilalti. Recapata-ti increderea in fortele proprii si invata sa traiesti prin tine si pentru tine.

 

Reactualizeaza-ti lista de norme si valori si pune-te pe primul plan

Atat timp cat te vei lasa ghidata de sentimente de vinovatie nu vei fi cu adevarat libera. Insa iti poti recapata libertatea prin a-ti permite sa te lasi ghidata, in tot ceea ce gandesti si faci, de propriile nevoi, sentimente, norme si valori.

Renunta la a mai incerca sa multumesti pe toata lumea si invata sa te multumesti in primul rand pe tine insati. Iar daca simti ca e nevoie, reanalizeaza-ti lista de valori. Pastreaza doar ceea ce te reprezinta si fii autentica.

Sentimentul de vinovatie ne face sa ignoram prezentul, sa ramanem blocati in trecut sau sa ne ingrijoram pentru viitor, incapabili fiind sa mai gasim un gest reparator.

Iesi din cercul vicios in care te invarti si alege sa nu te mai lasi coplesita de greselile din trecut. Elibereaza-te si transforma-le in lectii pretioase de viata sau chiar in norme, valori sau principii pe baza carora sa-ti cladesti noua ta viata.

 

De Andra Zaharia, psiholog, consilier vocational si dezvoltare personala, Bucuresti

Tel. 0726.757.396

www.andrazaharia.weebly.com

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top