Now Reading
Blocaje care ne impiedica sa actionam

Blocaje care ne impiedica sa actionam

Revista Psychologies

Desi spunem ca ne dorim anumite lucruri, uneori ne mobilizam mai greu (sau deloc) sa actionam. Iata ce blocaje avem, dar si cum le putem corecta.

 

Nu iti gasesti motivatia

Atunci cand pentru actiunile noastre avem un scop care sa ne stimuleze si o viziune care sa ne inspire, sansele sa ducem la indeplinire ceea ce ne-am propus cresc semnificativ.

Faptul ca nu ai reusit inca sa actionezi in directia a ceea ce iti doresti, posibil sa indice nevoia de mai multa claritate din acest punct de vedere.

Gandeste-te deci la actiunile pe care ai vrea sa le intreprinzi si intreaba-te in ce masura acestea sunt corelate cu nevoile tale. In ce fel iti onorezi valorile personale prin acea actiune?

Cum iti aduce bucurie? In ce fel te simti mai implinita? Cum poti sa exprimi prin acea actiune tot (sau macar o parte) din tot ce ai tu mai bun? In ce masura iti ofera posibilitatea sa te dezvolti? Sub ce forma si in folosul cui aduci o contributie?

Explorand raspunsurile la aceste intrebari vei fi surprinsa sa descoperi perspective si impulsuri interioare noi, precum si semnificatii mai profunde privind “de ce”-ul tau pentru acea actiune.

 

Nu crezi ca este momentul

Te simti motivata sa treci la actiune, dar ti se pare ca inca nu-i momentul. Iar daca motivatia a depins doar de tine sa o gasesti, momentul potrivit pare ca este mai degraba rezultatul unui cumul de factori exteriori, asupra carora tu nu ai niciun control.

Astfel, hotarasti ca este mai bine sa mai astepti. Intrebarea este: pana cand? Ce se intampla daca ceea ce consideri tu a fi momentul potrivit nu se va intampla niciodata?

Daca iti spui ca nu ar fi nicio pierdere, probabil ca intr-adevar nu ar fi. In acest caz, iti recomand fie sa iti revizuiesti motivatia, fie sa stergi acea actiune de pe lista ta cu lucruri de facut.

Nu pare sa fie de o importanta prea mare pentru tine si ar merita ca, mai degraba, sa pastrezi in atentie ceea ce are cu adevarat o semnificatie si un potential impact pozitiv in viata ta.

Dar daca te-a pus pe ganduri perspectiva ca momentul potrivit ar putea sa nu apara prea curand si nici sa nu se intample “din senin”, te invit la un nou moment de introspectie.

Cum ar putea deveni momentul acesta momentul potrivit? In ce fel poti contribui tu pentru a face acele lucruri sa se intample?

Este adevarat, nu poti controla vremea, nu poti schimba starea economica si nici sa adaugi alte cateva ore intr-o zi. Sunt insa, cu siguranta, multe alte lucruri pe care ai putea sa le faci. Care sunt acelea?

 

Nu crezi ca esti pregatita

Ti-a devenit clar ca, pentru a actiona in directia a ceea ce iti doresti, nu exista moment mai potrivit ca acum. Dar, cand te gandesti la ceea ce ai tu de facut, inima incepe sa iti bata mai tare, ti se pune un nod in gat si ti se umezesc palmele. Nu esti atat de sigura ca esti pregatita.

Ba, ca sa fim pe deplin sincere, esti convinsa ca nu esti! Iar perceptia aceasta se poate confunda foarte usor cu realitatea.

Ca sa nu ti se intample si tie asta, iti recomand sa iti faci o lista cu toate informatiile, experienta, abilitatile, competentele sau orice alte resurse consideri tu ca ar mai fi necesare ca sa te consideri pregatita.

Scrie-le pe toate si contureaza portretul robot al unei persoane pe deplin capabila sa puna in practica actiunea pe care ti-ai propus-o tu.

Apoi, selecteaza dintre punctele de pe lista aspectele pe care consideri ca le indeplinesti deja (oricat ar fi ele de multe sau de putine), apreciaza-le si apreciaza-te pentru ele. Zilnic chiar.

Vor fi, desigur, si aspecte care vor ramane nebifate. Pe acestea, priveste-le ca pe directii si oportunitati de dezvoltare. Sa te pregatesti reprezinta un progres semnificativ fata de perceptia ca nu esti pregatita.

 

Nu stii de unde sa incepi

Se spune ca, daca visul tau nu te sperie, atunci nu este suficient de maret. Alti autori ne indeamna sa tintim catre luna, ca sa ajungem la stele.

In termeni mai practici, alege-ti un vis care te inspira si incepe sa actionezi in directia lui, chiar daca din punctul in care te afli acum pare foarte indepartat si chiar putin probabil de realizat.

Vei constientiza pe parcurs ca o astfel de alegere este mai putin despre a-ti vedea visul implinit si mai mult despre cine devii tu tinzand catre el.

Iar la urmatoarea plimbare prin parc, gaseste cel mai mare si mai frumos copac si aseaza-te langa el, pe-o banca.

Bucura-te cateva momente de linistea din jurul lui, de bogatia si generozitatea cu care se deschide si ofera, admira-i forta, stabilitatea, persistenta.

Iti vine sa crezi ca acest copac a fost candva o samanta, un sambure sau un vlastar? Oare ce l-a ajutat pe el sa creasca?

 

De Alina Goanta, Accredited Senior Coach (IIC&M) cu formare in Solution Focused Coaching

www.coachingforchange.ro

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top