Cele mai intalnite temeri care ne pot influenta deciziile
Sunt momente in care din cauza fricilor ajungem sa ne amanam sau sa ne schimbam deciziile personale sau profesionale. Teama este un sentiment care ne tine pe loc pentru ca nu reusim mereu sa transformam aceasta emotie intr-una constructiva. Iata care sunt cele mai intalnite temeri ce ne determina sa ne modificam cursul vietii si ne influenteaza cele mai importante alegeri.
Teama de esec
Aceasta teama sta ascunsa in spatele tuturor actiunilor noastre, fie ca tin de intimitate sau de cariera. Sentimentele de dezamagire, furie, frustrare, tristete, regret sau confuzie sunt cele care rezulta in urma unei nereusite si asta ne sperie cel mai tare.
Frica de esec ne blocheaza sansele de a avea succes si totodata dorinta de a experimenta situatii noi. Asa alegem tot mai des sa evitam orice actiune care ne provoaca un minim disconfort.
Este important de retinut faptul ca aceasta teama ne limiteaza viata si ne face sa nu mai traim atat de liberi pe cat ne-am dori.
Iar desi calea cea mai usoara pare a fi fuga sau renuntarea de a mai incerca, ar trebui sa ne gandim mai mult la cum putem sa invatam si sa profitam de orice experienta noua.
Pe baza esecului vine in cele din urma si succesul. Iar mari personalitati pot confirma acest lucru. Cateva exemple reprezentative pot fi: Thomas Edison care a realizat cel putin 1000 de becuri pana a reusit in cele din urma sa obtina unul care a functionat, iar Vincent van Gogh care desi a pictat peste 900 de tablouri, a vandut o singura opera „Via rosie din Arles” cat a fost in viata.
Teama de singuratate
Teama de singuratate este intalnita in tot mai multe situatii, de la activitati pe care ajungem sa le facem singuri, cum ar fi calatoriile sau mersul la sala de fitness pana la lipsa unei relatii.
Aceasta frica are la baza nevoia de a simiti in permanenta ca cineva ne este mereu alaturi si ne poate oferi sprijin neconditionat.
Nu suntem invatati sa ne traim viata singuri iar atunci cand ajungem intr-un astfel de moment suntem cuprinsi de panica si nu stim ce ar trebui sa facem.
Singuratatea ne face sa ne simtim incompleti, nesiguri, ignorati, fara ajutor, dezorientati si foarte tristi. Tocmai de aceea tot ceea ce ne dorim este sa scapam de aceasta situatie.
Din aceasta dorinta de fuga la care se mai adauga presiunea societatii si a familiei ajungem de cele mai multe ori sa nu facem cele mai potrivite alegeri.
Asta inseamna ca fie incepem relatii cu persoane total nepotrivite, fie mentinem legaturi sau casatorii care nu mai au niciun viitor doar din aceasta teama de a nu trai singuri.
Ar trebui sa avem in vedere faptul ca momentele de singuratate le putem transforma in ceva constructiv pentru noi.
Lipsa de incredere este principalul factor care sustine aceasta frica, tocmai de aceea am putea sa nu mai privim cu teama astfel de momente si din contra sa profitam de ele pentru a ne cunoaste mai bine.
Este totodata o ocazie oportuna de a ne descoperi propriile pasiuni si de a incepe sa le practicam. Iar daca simtiti nevoia sa fiti inconjurati in permanenta de oameni, largiti-va cercul de prieteni, cunoasteti persoane noi care va pot fi alaturi atat in momentele fericite cat si in cele triste.
Teama de respingere
Teama de a fi respins este un sentiment care ne facem sa ne traim viata incorsetati si limitati. Pentru ca din cauza lipsei de incredere in noi si a dorintei de a fi pe placul tuturor celor din jur, ajungem sa nu mai fim liberi si sa ne ascundem propriile trairi si ganduri.
Cautam aprobarea celor apropiati si nu numai, si ne este foarte greu sa acceptam un refuz. Tocmai de aceea putem ajunge sa traim sub o masca atunci cand incercam sa fim altfel decat suntem si alegem sa spunem „da” chiar si atunci cand nu este ceea ce ne dorim.
Totodata aceasta teama ne impiedica sa avem un potential maxim, ne opreste din elanul de a ne indeplini visele si ne afecteaza rezultatele profesionale si personale.
Cele mai intalnite situatii in care aceasta teama este la un nivel ridicat sunt atunci cand mergem la un interviu, la o intalnire, cand facem o invitatie in oras sau o cerere in casatorie.
Fiecare situatie ce implica o teama vine cu un anumit grad de intensitate, dar este important sa invatam din propriile noastre greseli. Sa incercam sa fim cum suntem noi cu adevarat pentru ca atunci ne vom da seama cine va ramane langa noi sau cine ne accepta.
Sa transformam orice refuz intr-o lectie si o experienta care ne ajuta sa evoluam atat in viata privata cat si in cea profesionala.
Iar libertatea noastra va veni atunci cand nu vom mai lasa opiniile celorlalti sa ne afecteze sau nu o sa mai tinem cont de „ce gandeste lumea”.
Teama de a vorbi in public
Aceasta teama este una dintre cele mai comune. Americanii o situeaza pe primul loc in topul fricilor chiar inainte de cea de moarte.
Vorbitul in public creeaza atat de multa panica deoarece este perceput ca o autoevaluare, si suntem presati de propria dorinta ca totul sa fie perfect.
Gandul ca putem gresi sau ca vom fi penibili ne alimenteaza frica, si in final nu va iesi totul asa cum ne doream. Evitam pe cat de mult posibil sa facem prezentari cu audienta si din cauza acestei temeri alegem chiar o cariera care nu ne reprezinta neaparat.
Asociem orice experienta de acest gen cu o abilitate pe care o considerem din start ca ne lipseste. De aceea alegem sa refuzam astfel de momente care pot aduce un plus atat carierei noastre cat si in cazul dezvoltarii personale.
Uitam sa avem in vedere ca nimeni nu-i perfect si ca inclusiv o persoana cu experienta poate sa greseasca in orice moment.
Avantajul de care dispunem dar pe care nu-l luam neaparat in considerare este faptul ca vorbitul in public nu este altceva decat o abilitate care poate fi invatata si exersata, astfel incat, oricine poate ajunge sa transforme stresul si panica in carisma si naturalete.
De Ionela Spinu