Now Reading
Cum ajutam un partener cu depresie

Cum ajutam un partener cu depresie

Revista Psychologies

Deseori nenumaratele problemele si stresul genereaza stari de depresie. Iata cum poti identifica semnele acestei suferinte la partenerul tau, si ce poti face pentru a-l ajuta.

 

Semne ca partenerul este in depresie

Conform Organizatiei Mondiale de Sanatate, peste 350 de milioane de oameni din toata lumea si de toate varstele sufera de depresie, fiind si cea mai intalnita cauza a dizabilitatii.

Pe de alta parte, deseori ne etichetam singure, cu mare usurinta, ca fiind depresive si facem o confuzie cu starile de tristete normale.

Depresia se caracterizeaza prin sentimente de tristete care persista cel putin doua saptamani si care ne impiedica sa functionam normal si sa realizam activitatile noastre zilnice.

Spre deosebire de persoanele cu depresie, oamenii care au un episod de tristete sunt constienti ca vor gasi o solutie la problema lor si ca aceasta stare se va sfarsi la un moment dat.

Asadar, diferentele fundamentale dintre tristete si depresie constau in sentimentul de neajutorare si lipsa de speranta (o persoana cu depresie considera ca nu mai exista solutie pentru problema ei) si credinta ca starea in care se afla nu se va termina niciodata si nu va putea fi depasita.

Printre semnele pe care ai putea sa le identifici la partenerul tau, daca acesta sufera de depresie, sunt starea negativa de tristete sau iritare, in cea mai mare parte a zilei, aproape in fiecare zi sau chiar zilnic si sentimentul de goliciune in interior.

Poti observa o scadere sau lipsa totala de interes pentru activitatile zilnice, inclusiv hobby-urile si intalnirile cu prietenii si incapacitatea de a simti placerea sau bucuria.

Poate manifesta o stare de disperare, o perspectiva sumbra asupra vietii, ganduri negative sau tulburari ale somnului (insomnii sau somn prelungit).

Se mai adauga o stima de sine scazuta si sentimentul de inutilitate sau vina excesiva pentru deciziile pe care le-a luat in trecut si acum le considera gresite.

De asemenea, chiar si sarcinile marunte, care nu reprezentau vreo problema inainte, sunt acum extenuante sau imposibile.

Lipsa de energie este insotita de dificultatile de concentrare si uneori chiar de iritabilitate crescuta sau furie. Un alt semn este comportamentul imprudent, precum sofatul neglijent, abuzul de substante sau implicarea in sporturi periculoase.

Citește și: Ce este depresia

Ganduri suicidare

Cel mai grav simptom il reprezinta gandurile suicidare. Sentimentul ca nimic si nimeni nu il poate ajuta si lipsa de speranta fac ca, pentru o persoana cu depresie, sinuciderea sa para singura modalitate de a scapa de durere.

De aceea, depresia este un factor major de risc pentru sinucidere si este foarte important sa iei in considerare orice discutie pe care o ai cu partenerul tau pe aceasta tema.

De exemplu, ar putea sa-ti marturiseasca faptul ca vrea sa isi faca rau sau sa iti descrie chiar planul sau de a se sinucide, sa spuna ca lumea este mai buna fara el sau ca se simte prins intr-o capcana ce nu mai are iesire, sa isi ia ramas bun de la cunostinte si prieteni sau sa observi o preocupare neobisnuita pentru moarte.

In acest caz, cel mai indicat lucru este sa il convingi sa ceara un ajutor profesionist din partea unui psiholog sau psihiatru.

In cazul barbatilor cele mai frecvente simptome sunt abuzul de substante, comportamentul riscant, furie, violenta, lipsa de interes pentru activitatile care le faceau placere in timpul liber sau pentru serviciu.

Apar problemele cu somnul, iritabilitate si oboseala si, mai putin vina excesiva si autosabotarea, care sunt mai specifice femeilor.

 

Intelegere, empatie, dragoste

Atunci cand partenerul tau are depresie, in primul rand el are nevoie sa se simta inteles si securizat emotional. Daca nu gaseste puterea si resursele de a se da jos din pat, a-l „condamna” sau dezaproba pentru acest lucru nu este o strategie buna.

Incearca, mai degraba sa-i oferi sprijinul pentru a gasi impreuna solutii la problemele sale pe care el le considera de neinvins. Nu tu trebuie sa i le rezolvi, ci cel mai important rol al tau este de a-l asculta.

Discutati despre felul in care se simte si cum gandeste si descoperiti impreuna care sunt simptomele lui cele mai frecvente, cat de severa este depresia, factorii care au declansat-o si ce anume ati putea face impreuna. Cunoscandu-si depresia cat mai bine, va constientiza ce i se intampla si o va putea depasi.

De asemenea, arata-ti empatia, asigurandu-ti partenerul de faptul ca esti alaturi de el si ca intelegi prin ceea ce trece.

Este important sa ii spui ca il iubesti si sa-i reamintesti calitatile sale, subliniind convingerea ta ca poate depasi aceste momente dificile.

De o importanta majora este ca el sa-si redobandeasca speranta, de aceea aminteste-i ca starea aceasta nu este permanenta si ca va trece la un moment dat.

Cel mai probabil partenerul tau crede ca nu merita sa fie iubit, de aceea reafirmandu-ti dragostea pentru el si incurajandu-l, il va ajuta sa-si recapete sentimentul de autovalorizare si sa-si creasca nivelul stimei de sine.

 

Ajutor in activitatile zilnice

In unele cazuri, depresia face ca persoana respectiva sa nu mai poata realiza activitatile zilnice de baza, precum serviciul, cumparaturile, curatenia, igiena personala si chiar sa se dea jos din pat.

Nu pentru ca partenerul tau nu si-ar dori sau nu ar vrea sa le faca, ci pentru ca el nu mai gaseste energia si resursele necesare. In masura in care este posibil, incearca sa-i oferi ajutorul tau pentru a le face impreuna sau sa preiei tu o parte din sarcinile zilnice.

La fel de important este ca partenerul tau sa isi schimbe modul de viata, iar sprijinul tau conteaza. Reducerea stresului si evitarea suprasolicitarii este primul pas.

Apoi, incercati sa evitati intalnirile si contactele cu persoanele care nu il inteleg sau il critica pentru starea in care se afla. Acest lucru nu poate decat sa ii agraveze situatia.

Propune-i sa faca o serie de exercitii fizice simple sau cele pe care le doreste el. Ele sunt benefice pentru ca sunt eliberate endorfine in corp, contribuind la instalarea starii de bine.

Pentru a-si pastra energia si pentru a evita schimbarile de dispozitie, incurajeaza-l sa manance putin si echilibrat si sa doarma cel putin sapte ore pe noapte.

 

Psihoterapia si tratamentul cu medicamente

Asa cum spun intotdeauna, interventia unui specialist poate fi de un real ajutor pentru o persoana care se confrunta cu o depresie. Poti incerca sa discuti cu partenerul tau pentru a consulta un psiholog sau un medic psihiatru.

Tratamentul cu ajutorul medicamentelor, pe care le poate obtine de la medicul psihiatru, este favorabil pentru a scapa de o parte din simptome.

Insa, pentru o eficienta crescuta, beneficii pe termen lung si prevenirea reaparitiei depresiei, este recomandabila combinarea mai multor metode terapeutice.

Un program psihoterapeutic personalizat, creat impreuna cu psihologul, il poate ajuta sa-si schimbe perspectiva asupra situatiei, sa constientizeze cauzele depresiei, sa inlature gandurile negative, sa inteleaga de ce simte sau gandeste intr-un anumit fel si ce alternative exista, si sa-si descopere resursele pentru a depasi starea in care se afla.

Este important ca formele de terapie sa fie diverse pentru ca depresia este cauzata atat de factori biologici, cat si de cei sociali si psihologici.

 

Stabileste limite

A-ti sustine partenerul pentru a depasi depresia este o decizie buna, insa in tot ceea ce faci, nu-l constrange si nu uita ca binele cu forta nu ajuta.

In al doilea rand, trebuie sa fii tu insati bine, pentru a-l putea ajuta. Asadar, pastreaza-ti timp si pentru tine si pentru activitatile tale obisnuite sau care iti fac placere, astfel incat problemele partenerului tau sa nu iti acapareze total viata.

 

De Elena-Irina Macovei, psiholog, psihoterapeut

Cabinet individual de psihologie: consiliere psihologica, psihoterapie, relaxare si hipnoza

Tel.: 0741.106.169

[email protected]

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top