Now Reading
Cum ne comportam cu un adolescent rebel

Cum ne comportam cu un adolescent rebel

Revista Psychologies

Nu este simplu sa ne vedem copilul cuminte si ascultator transformandu-se intr-un adolescent rebel. Dar chiar si asa, tranzitia este una fireasca. Iata cum sa ne purtam cu adolescentii.

 

Cauzele transformarilor

Este important sa intelegem ca rebeliunea adolescentului face parte din procesul sau natural de crestere si maturizare.

Faptul ca testeaza limitele, incalca regulile impuse, isi exprima ferm punctul de vedere si provoaca experiente, toate reprezinta modalitati pin care el isi exprima dorinta de independenta si autonomie.

Si, desi exista momente in care ti-ai dori sa ai un adolescent cuminte si docil, cu siguranta, pe termen lung, vrei ca propriul copil sa ajunga un adult integrat, care sa poata gestiona cu brio dificultatile vietii.

Desigur ca exista multe modalitati prin care un adolescente se poate manifesta, iar o parte din comprtamentele sale pot fi acceptabile, in timp ce altele pot fi inadecvate, de nepermis.

Tocmai de aceea este important sa evaluezi corect situatia, sa privesti lucrurile cu obiectivitate si naturalete, pentru a sti in ce directie trebuie sa actionezi.

In continuare, sunt prezentate cateva sugestii de interactiune adecvata cu adolescentul, ceea ce ar putea conduce la aplanarea conflictelor si la armonizarea relatiilor.

 

Ofera-i respect

Daca iti doresti ca el sa te respecte pe tine, si tu trebuie sa faci exact acelasi lucru. La urma urmei, tu esti modelul sau, si trebuie sa te comporti ca atare.

Asadar, vorbeste-i calm, politicos, dar totusi ferm, fara a ridica tonul vocii. Acorda-i timpul si atentia ta atunci cand vrei ceva de la el, mergi la el si cauta contact vizual, in loc sa ii strigi instructiunile din partea cealalta a casei, in timp ce butonezi telecomanda.

Cu alte cuvinte, trateaza-l de la egal la egal si pune-te din cand in cand in locul lui: Cum ai vrea sa fii tratata? Cum ti-ar placea sa ti se vorbeasca?

 

Stabiliti regulile impreuna

Desigur este foarte important sa existe un set de reguli clare si consecinte aferente in cazul nerespectarii acestora. Insa ceea ce sugerez este sa il implici si pe copil in conceperea acestora.

Efectiv, vorbiti deschis despre nevoile voastre, despre ceea ce isi doreste fiecare, si concepeti impreuna strategii de rezolvare a situatiilor care genereaza conflict. S-ar putea sa fii surprinsa de maturitatea si implicarea adolescentului tau in acest proces.

Totodata, este esential ca inainte de aceasta etapa, sa ai o discutie sincera cu tine insati si sa vezi care sunt regulile la care tii cu strictete, si care sunt ariile in care esti dipusa sa fii flexibila si sa mai faci si exceptii.

Adolescentii au nevoie de aceasta flexibilitate, si de posibilitatea de a face alegeri, pentru a simti ca sunt independenti intr-o oarecare masura.

De aceea, straduieste-te sa oferi alternative viabile chiar si atunci cand raspunsul este un „nu” categoric, pentru a nu il frustra.

 

Arata-i aprecierea ta

Este foarte important sa nu tii doar pentru tine laudele, aprecierile si mandria pe care o simti fata de copilul tau. Daca observi ca a facut ceva bine, asigura-te ca ii spui acest lucru.

Intareste-i toate comportamentele pozitive, indiferent cat de marunte sunt si ofera-i un compliment de fiecare data cand ai ocazia.

Astfel, ii arati adolescentului ca il vezi, ca observi ca se straduieste sa faca ceea ce trebuie, si contribui totodata la cresterea stimei sale de sine, prin feedback-ul tau pozitiv.

 

Petrece timp de calitate cu copilul tau

Aceasta este singura modalitate prin care te poti apropia de el, poti ajunge sa il descoperi mai bine, sa intelegi ce se intampla cu el, care sunt situatiile prin care trece, care sunt provocarile care il nelinistesc, ce ii place sa faca si ce nu.

Uneori, va fi reticent in a-ti povesti prin ce trece, si va trebui sa te multumesti cu observarea a ceea ce se intampla.

Nu uita ca are nevoie de spatiu si autonomie, asa ca respecta-i ritmul si nu il forta sa vina spre tine, daca nu doreste acest lucru.

Incearca doar sa fii relaxata, disponibila, si asigura-te ca stie ca vei fi mereu acolo, dispusa sa il asculti si sa ii oferi un sfat, daca are nevoie.

 

Ai nevoie de rabdare

S-ar putea sa gasesti utile sugstiile prezentate mai sus, insa nu trebuie sa te asstepti la schimbari imediate in comportamentul adolescentului tau.

Este nevoie de timp pentru ca acesta sa integreze noul tau mod de abordare a problemei, sa se asigure ca esti autentica si ca acestea nu sunt doar „niste strategii”.

Trebuie doar sa fii constanta in comportament, si sa lasi lucrurile sa se aseze, iar in timp, se vor vedea si rezultatele.

Asadar, desi perioada adolescentei este presarata cu numeroase provocari, cu siguranta ai toate resursele necesare pentru a gasi calea de mijloc adecvata, in relationarea cu copilul tau.

Pastreaza un echilibru in tot ceea ce faci, intre rigurozitate si flexibilitate, si straduieste-te sa actionezi ca „o mana de fier intr-o manusa de catifea”.

Din cand in cand, pune-te in locul lui si incearca sa vezi lucrurile si din alta perspectiva – ar putea fi un indiciu foarte valoros pentru tine, care te poate ghida spre directia corecta.

Daca totusi esti ingrijorata si simti ca situatia a scapat de sub control, ai putea sa apelezi la un specialist, pentru a primi indrumare in acest sens.

 

De Sanziana Sava, psiholog clinician, consilier psihologic si life coach

[email protected]

Tel.: 0754.417.580

Foto: shutterstock.com

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top