Cum iti dezvolti relatiile de prietenie
Rolul de prieten este destul de versatil si poate fi abordat din multe perspective. Fie ca esti catalogat drept amuzat, intelegator sau de incredere, iata cum iti poti dezvolta aceste calitati, precum si relatiile de prietenie.
Nevoia unui confident
Cu totii avem prieteni cu care ne distram si pe care ii cautam cand vrem sa iesim in oras. De asemenea, avem prieteni la care apelam atunci cand avem nevoie de sprijin sau de un sfat. Iar daca suntem norocosi, avem si prieteni carora le putem spune totul, cu deplina incredere.
Pe acestia din urma ii numim confidenti, iar relationarea cu ei se contruieste in timp, presupunand munca, incredere dar si curaj de ambele parti.
Esti o persoana norocoasa daca ai cel putin o astfel de persoana care intelege cum te simti, indiferent de modul in care te comporti si care este alaturi de tine oricand.
Cum in viata ne dorim foarte mult sa fim intelesi, persoanele care au un astfel de confident sunt mai putin dispuse depresiilor, avand sanse mai mari sa isi mentina starea de buna dispozitie.
O astfel de relatie nu o poti avea cu prea multe persoane si presupune implicare din partea ambilor. In schimb, cu totii putem face cate ceva pentru a ne imbunatati relatiile de prietenie.
Atentie la limbajul corporal
Pentru o ascultare activa, empatica si eficienta, nu este suficient sa fii atent la ceea ce ti se comunica verbal ci si la limbajul non-verbal.
Vezi daca ceea ce transmite prietenul tau prin intermediu gesturilor, mimicii si posturi este in concordanta cu ceea ce spune.
Poate uneori auzi cuvintele „sunt ok”, dar privirea lasata, umerii cazuti, capul aplecat si o usoara neliniste iti pot semnala un cu totul alt raspuns.
Bineinteles, fiecare stie care este cel mai bun moment pentru a se destainui, dar aceste semnale te pot ajuta sa creezi un cadru mai favorabil confesiunii.
Mai mult, atentia ta poate fi bine primita de catre un prieten care, poate intr-o prima etapa nu dorea sa te incarce cu problemele personale. Vazandu-ti disponibilitatea se poate simti suficient de relaxat si increzator sa se destainuie.
Probleme majore
Disponibilitatea pe care o cautam intr-o relatie apropiata de prietenie, depaseste amabilitatile sociale pe care le impartasim altora.
Avem nevoie sa stim ca cineva ne este alaturi in momentele dificile si ca putem adresa orice fel de probleme, indiferent cat de traumatice sau stanjenitoare.
Pana la urma, aceasta componenta diferentiaza un prieten apropiat de restul cunostintelor. In rolul de prieten, este recomandat sa nu eviti subiectele dureroase, indiferent ca este vorba despre un divort, o boala grava sau decesul unui apropiat.
Mai mult, abia atunci functia ta devine foarte importanta. Ramai disponibil sa asculti, sa alini, sa oferi sprijin moral atunci cand ai un prieten care traverseaza o perioada dificila.
Nu conteaza sa stii ce trebuie sa spui sau sa faci. Conteaza sa fii acolo. Mai mult, ramai alaturi si interesat chiar si cand prietenul tau pare sa isi fi reluat rutina vietii.
Continua sa te interesezi de starea reala pe care o are, pana cand ti se transmite mesajul fie ca este impacat cu situatia, fie ca ii este mai usor ca problema sa nu mai fie adresata.
Grija autentica
Deseori avem alaturi persoane care ajung sa ne fie dragi, dar pe care nu reusim sa le intelegem, cunoastem sau vedem in intregime.
Astfel, traim alaturi de rude sau prieteni care se confrunta cu probleme serioase precum depresia sau tulburarile de alimentatie, ascunzand aceste lucruri de noi.
O fac fie din rusine, fie de teama de a nu fi judecate sau, pentru a nu coplesi pe cei din jur cu problemele lor. In egala masura, pot considera ca nu merita sprijin si nici sa devina o problema pentru altii. Iar astfel de situatii sunt cu adevarat serioase si invalidante.
Ele pot afecta pe termen lung o persoana, daca nu ajung chiar la un final nefericit. Este un motiv in plus sa inveti sa fii mai atent la cei din jur, sa iti cultivi empatia si, de ce nu, sa lucrezi cu anumite aspecte care tin de tine si pot bloca o comunicare sincera.
Astfel, renunta la intoleranta si judecati. Poate este simplu sa spunem ca si ceilalti o fac sau ca este amuzant sa le verbalizam, dar deseori acestea nu fac decat sa ii indeparteze pe cei din jur sau sa ii determine sa se inchida in ei insisi.
Lucrand cu tine, vei fi mai disponibil pentru ceilalti si le vei lansa un mesaj pozitiv de incredere si curaj in a se confesa.
Grija autentica inseamna sa iti pese de starile reale ale celuilalt, indiferent daca le poti intelege sau nu din prisma experientelor personale.
Foto: 123rf.com