Now Reading
Evita dependenta de partenerul de cuplu

Evita dependenta de partenerul de cuplu

Revista Psychologies

Fara sa-ti dai seama, in povestea de iubire poti trece de la o relationare sanatoasa la dependenta pura. Iata de ce este important sa-ti pastrezi autonomia si sa nu cazi in capcana unui comportament dependent.

 

Teama de singuratate

Dependenta de partenerul de cuplu ne  poate transforma intr-o persoana ce nu are capacitatea de a lua decizii fara sfaturi din partea celuilalt. Pentru orice actiune sau comportament  nu ne vom putea asuma responsabilitatea iar initiativele se pot reduce  sau chiar anula.

Cu cat dependenta este mai mare cu atat stima de sine este mai redusa, creste teama de a fi parasit, iar relatiile sociale se limiteaza doar la cei de care suntem dependenti.

Pentru a obtine aprobari si pentru a fi acceptati, putem ajunge sa facem lucruri neplacute doar pentru a nu fi abandonati si sa fim nevoiti sa avem singuri grija de noi.

 

Renuntarea la putere

Cand stima de sine este scazuta  nu mai avem  incredere in capacitatile noastre de a rezolva problemele cotidiene sau de importanta majora. In acest caz, cedam aceasta responsabilitate in sarcina partenerului.

Doar ca, odata cu trecerea puterii de decizie a modalitatilor de depasire a problemelor la celalalt, vom trece si restul hotararilor ce sunt de luat in cuplu sau pentru viata noastra personala ca si individ unic.

Pot exista situatii in care partenerul nostru sa hotarasca ce hobby-uri sa avem, ce putem discuta in public si ce nu, cum ne putem ingriji corpul si cum sa-l imbracam, ce prieteni putem pastra langa noi si multe alte exemple ce ne limiteaza dreptul de a ne trai viata asa cum gandim, simtim sau dorim.

Practic, cedam celuilalt puterea de decizie in ceea ce priveste intreaga viata. Ne aduce multumire acest lucru sau doar mascheaza anumite neputinte, temeri, complexe de inferioritate?

 

Strategii pentru evitarea dependentei

In primul rand, este necesara clarificarea imaginii de sine. Iar acest lucru il putem face stiind cine suntem si ce ne dorim, care ne sunt prioritatile in viata si ce anume ne aduce in relatia in care suntem.

Cu cat imaginea de sine este mai buna, cu atat stima de sine este mai ridicata si vom avea mai multa incredere in noi ca vom reusi in ceea ce ne propunem.

De asemenea, intr-un cuplu trebuie sa se stabileasca granitele si libertatea fiecaruia dintre parteneri. Cunoscand care sunt limitele pe care vrem sa nu le incalce ceilalti si care sunt limitele pana la care vom merge noi (principiile noastre de viata), aducem in cadrul relatiei respect reciproc. Atunci cand cineva ne respecta, nu ne va incalca drepturile sau nu-i vom permite sa faca acest lucru.

Teama de singuratate si abandon se controleaza prin antrenarea capacitatii de luare a deciziilor si asumarea responsabilitatii. Putem incepe sa facem acest lucru cu deciziile marunte din viata noastra.

O persoana dependenta de partener va fi tentata sa ceara sfatul pentru orice alegere chiar si minora din viata sa. Decizii minore si personale vor fi astfel lasate in grija partenerului (ce stil vestimentar sa alegem, ce sa comandam de mancarela restaurant, ce cumparaturi pentru noi sau casa ne  sunt aprobate, etc).

Cum schimbarea incepe de la aceste detalii, observa-ti tendintele de a apela la celalalt in situatii in care decizia o poti lua singura si opreste-te inainte de a ceda, din nou, puterea.

 

Increderea in sine

In ceea ce priveste partea practica, exista cateva obiceiuri pe care le putem cultiva in viata noastra astfel incat sa ne crestem increderea in propria persoana si sa ne implinim nevoile.

Astfel, este foarte importanta dezvoltarea abilitatilor. Gasirea si pastrarea unuia sau mai multor hobby-uri in functie de propriile capacitate si interese ne largeste aria de cunoastere si dezvoltarea.

Putem apela si la o serie de practici de relaxare. Organismul nostru se afla in stare de crestere si de sanatate atunci cand este relaxat. Tot ceea ce ne relaxeaza contribuie la starea noastra de bine.

Meditatiile, masajul, un sport practicat sunt cateva dintre metodele de relaxare ce ne  pot aduce  mai multa limpezime in mintea si sufletul nostru.

Unul dintre factorii decizionali in ceea ce priveste nivelul nostru de sanatate este reteaua sociala (prietenii, cunostintele, familia, colegii ). Ei pot constitui un real sprijin in momentele dificile, intrucat avand cui sa ne confesam, ne detensionam. De asemenea, prietenii si familia, prin simpla prezenta ne pot imbunatati starea de spirit.

 

De Valentina Bajan, psihoterapeut integrativ, psiholog clinician, Galati

Tel.: 0753.534.768

www.bajanvalentina.ro

Facebook: Cabinet Psihologic Bajan Valentina

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top