Now Reading
Incapabili de afectiune sau incapabili sa o arate?

Incapabili de afectiune sau incapabili sa o arate?

Sunt in aparenta calmi, au intotdeauna o expresie serioasa, uneori usor incruntata, sunt tacuti si aproape ca nu ii poate clinti niciun fel de emotie. Nu i-ai vazut niciodata entuziasmati de ceva, cand sufera o fac in sinea lor, iar incercarea de a-ti da seama ce gandesc este precum cititul unei carti inchise. Ce se intampla, de fapt, cu acesti oameni?

Extravert vs introvert

Pentru multi dintre noi, afectiunea se traduce prin imbratisarea spontana a persoanei iubite, sarutul parintesc pe frunte, ascultarea cu interes a celui de langa tine, retinerea datelor evenimentelor speciale si alegerea cadourilor potrivite.

Dar putem intr-adevar sa tragem concluzia ca nu tin la noi, ca nu ne iubesc sau ca nu le pasa daca nu urmeaza tiparul de mai sus?

Este timpul sa desfiintam un stereotip potrivit caruia persoanele introvertite sunt egoiste si concentrate numai asupra propriilor interese. Desi nu isi arata emotiile (poate pentru ca nu au curajul sa o faca), nu inseamna ca sunt lipsite de afectiune.

 

Diferentele de gen

La nivel cultural, baietilor le sunt transmise inconstient mesajele ca atunci cand vor creste vor deveni “stalpii de rezistenta” ai familiei si ai societatii, barbati adevarati, puternici, care nu trebuie niciodata sa planga. Astfel, un barbat agresiv, bataios, dur, impulsiv, se incadreaza in limitele normalitatii.

Acestea sunt, la nivel de tipar social, caracteristicile care definesc un barbat adevarat. In timp ce sexul frumos trebuie sa puna accentul pe sensibilitate, gingasie, blandete, grija, cumpatare. Daca femeia, considerata deopotriva sexul slab, are insusiri specific masculine ea nu este privita cu ochi buni.

Toate acestea sunt stereotipuri care chiar daca par de domeniul trecutului, ele inca circula in societatile moderne si impun anumite reguli de conduita carora, de teama sa nu fim judecati, ne conformam.

 

Raportarea la familie

Fiecare persoana simte diferit si se exprima diferit, in general, modelul familial fiind cel care ne defineste comportamentul. Inca de copii invatam ce inseamna afectiunea prin felul in care parintii ne arata dragostea, prin felul in care ne-o explica, dar si in functie de modul in care ei se comporta unul cu celalalt.

O persoana crescuta intr-un mediu familial in care exprimarea afectiunii nu este o practica obisnuita, la maturitate nu stie sa isi gestioneze sentimentele fata de celalalt.

 

Experiente dureroase

Odata mintita, tradata, inselata de cei in care avea cea mai mare incredere, felul in care o persoana incepe sa se comporte in relatiile interpersonale incepe sa se schimbe. Priveste lucrurile din perspectiva temerii de a nu fi tradata inca o data si alege sa isi deschida sufetul in fata celorlalti mult mai greu.

 

Foto: 123rf.com

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top