Now Reading
Ingrediente esentiale pentru un cuplu de durata

Ingrediente esentiale pentru un cuplu de durata

Revista Psychologies

Cand ne dorim ceva foarte mult, muncim pentru acel lucru si suntem pregatiti sa infruntam toate obstacolele. Relatia de cuplu functioneaza dupa aceleasi principii. Iata cateva recomandari pentru a avea un cuplu de durata.

 

Valorile comune

La inceput de relatie totul pare minunat si indestructibil. Cu timpul insa, diferentele dintre parteneri incep sa iasa la iveala si sa agite armonia ce domnea pana atunci.

Aceasta nu este neaparat o problema, atata vreme cat lucrurile cu adevarat importante din viata unuia dintre parteneri, adica valorile sale rezoneaza cu ale celuilalt.

Aceste valori sunt dobandite in experienta din copilarie si sunt insuflate de catre familie, dand nastere unor convingeri de viata, care ulterior, in viata adulta, ne ghideaza comportamentul si ne influenteaza alegerile.

Spre exemplu, daca pentru ambii parteneri familia este o valoare de baza, amandoi vor actiona in scopul alcatuirii sau mentinerii unei familii.

Daca insa aceasta este valabila doar pentru unul dintre ei, mai devreme sau mai tarziu, diferentele fundamentale dintre ei vor ajunge sa-i separe sau vor intretine un mediu toxic.

 

Negocierea

Chiar daca partenerii impartasesc valori comune, cu siguranta vor exista si diferente intre ei. Daca de la valori nu putem face abstractie, iar mai devreme sau mai tarziu acestea isi vor cere drepturile, alte diferente, mai putin importante pot fi reglate prin intermediul negocierii.

Este clar ca nu putem cere, fara sa fim capabili sa si oferim, sau sa cedam. Cu siguranta, de multe ori tindem sa ne lasam furati de val si consideram ca este o problema, daca partenerul nu doreste sa se uite la acelasi film cu noi.

Este in regula sa avem gusturi diferite, sa fim temperamente diferite, dar pentru ca aceste mici deosebiri dintre noi sa nu capete amploare, este necesar sa negociem lucrurile pe care le dorim si cele la care putem renunta.

 

Liberatea

Da, poate ca pare paradoxal, insa pentru ca o relatie sa fie unita si de lunga durata, este nevoie si de liberatate.

Presiunea partenerilor de a face totul mereu impreuna, de a detine controlul unul asupra celuilalt si de a sufoca sunt acele lucruri care pe termen lung creeaza exact efectul opus.

De aceea, este important ca, intr-o relatie, fiecare sa-si poata satisface placerile si separat de celalalt, cu conditia ca ele sa nu incalce valorile partenerului.

A te intalni cu prietenii, a face sporturi sau anumite activitati la care partenerul nu participa, presupune o liberate de care orice individ are nevoie.

 

Intimitatea

Indiferent cat de multa pasiune exista intre doua persoane, ele vor simti la un moment dat nevoia de a putea impartasi partenerului gandurile sale intime, de a se simti confortabil sa poata vorbi cu acesta ce-l nelinisteste, de a simti ca se poate dezvalui in fata lui.

In lipsa intimitatii, relatia se va mentine la un nivel superficial, iar partenerul a carui nevoie de intimitate nu este implinita va fi tentat sa o satisfaca alaturi de altcineva.

 

Activitatea sexuala

Pentru ca o relatie sa fie de lunga durata, este necesar ca ea sa reprezinte un cadru in care partenerii sa-si poata satisface si nevoile de baza, cum ar fi sexul.

Atunci cand exista probleme in aceasta sfera sau pur si simplu activitatea sexuala este intrerupta din cauza tensiunilor, pe termen lung aceste neimpliniri pot impinge partenerii catre alte persoane alaturi de care sa-si satisfaca nevoile sau, ii vor determina sa acumuleze frustrari si resentimente la adresa celuilalt.

Acest aspect atat de sensibil si intim, nu este doar o modalitate de implinire fizica. In afara placerii fizice atribuite, actul sexual declanseaza in organism productia de oxitocina, hormonul atasamentului.

Din acest motiv simtim cum brusc partenerul ne devine si mai drag, lucru care contribuie si influenteaza sentimentele din cadrul relatiei.

Chiar si in acest domeniu asteptarile, dorintele sau fanteziile se pot negocia, astfel incat ele sa fie in acord cu ambii parteneri si sa contribuie la dezvoltarea unei relatii armonioase.

 

De Stefania Voia, psiholog

[email protected]

Tel: 0726.191.255

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top