Now Reading
Manipularea afectiva

Manipularea afectiva

Revista Psychologies

Multi oameni resimt efectele asa-numitei manipulari emotionale, acuzand influente exterioare in sfera lor sentimentala. Un alt aspect negativ al frustrarii, maniei, vinovatiei, este imprimat prin susceptibilitatea lor de a contamina, astfel incat, adesea, putem sa ne recunoastem sentimentele drept lipsite de autenticitate, fiind determinate de alte persoane. Obtinerea autonomiei din perspectiva afectiva nu reprezinta un proces facil, dar nici imposibil.

 

Manipulatorii afectivi sunt indivizi persuasivi si inteligenti din punct de vedere emotional. Ei au abilitatea de a simti momentul cand puterea de intelegere a celuilalt isi epuizeaza resursele si cand situatiile ajung sa il depaseasca.

Atunci, ei devin rezonabili, sfatosi, grijulii, chiar hazlii, desi acest lucru nu ii disociaza de egocentrismul caracteristic lor, obiectivul major in baza caruia opereaza fiind acela de a deveni simpatici, de a ramane aproape de forul intim al celui manipulat, reusind, astfel, sa il tina sub control.

Caracterele oamenilor senzitivi emotional sunt foarte vulnerabile in fata sugestiilor parvenite din partea manipulatorului emotional, intrucat acesta din urma reuseste sa arate intelegere si preocupare fata de cel cu care interactioneaza – exact lucrul de care are nevoie un om sensibil.

Renuntarea la manipularea afectiva inseamna abandonarea nevoii de a obtine confirmari si aprobari din partea celorlalti, de a nu mai avea nevoie de perspectiva lor asupra lumii. Autonomia emotionala inseamna a valida evenimentele si a intelege lumea independent de alte opinatii.

Cat timp subiectul se straduieste sa se incadreze in sistemul de referinta al altuia, confirmandu-i ipotezele si perspectivele si asteptandu-i aprobarea, el nu va reusi sa se sustraga confuziei si constrangerilor sufletesti.

Renuntarea la manipularea afectiva consta in a intelege lucrurile pe care le simtim si pe care le dorim, cu adevarat, si in a lua act, independent, fata de ele. Manipulatorul vrea ca altii sa ia act de dorintele si de asteptarile sale si il va determina pe individul vulnerabil sa oscileze intre extreme, pana cand se va adapta imaginii care ii simbolizeaza interesul si multumirea.

Iesirea din tiparul dorit de manipulator provoaca, din partea acestuia, dezaprobare manifestata agresiv. Independenta inseamna incetarea eforturilor de a-i fi pe plac si de a-i obtine sprijinul, in cele din urma – de a realiza ca, in fapt, opinia si ajutorul sau nu sunt necesare.

Apoi, intrucat noi insine nu putem fi de acord, permanent, cu ceea ce face ori spune un individ cu tendinte manipulatoare, nu ne poate nici pasa, in mare masura, de ceea ce considera el despre noi.

Responsabilitatea pentru dependenta emotionala a unui individ nu este asociata doar cu setea de control a celui care il influenteaza, ci si cu nevoia celui influentat de a cauta aprobare in jur – situatia in care manipulatorul, gaseste, la randul sau, lucrul de care are nevoie. Iar el stie cum sa se pastreze aproape de o persoana vulnerabila, speculand ce ii lipseste acesteia si ce o poate satisface pe moment.

Avem posibilitatea sa ne controlam si sa ne asumam deciziile, desi nu putem controla ceea ce decide un manipulator emotional. A-i ignora, concentrandu-ne pe ceea ce ne dorim cu adevarat, pe motivele si pe asteptarile noastre autentice, este calea de a-i elimina din suma factorilor de care depindem.

 

Autor: Tudor Logofatu

Sursa: Psychologytoday.com

Foto: Shutterstock

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top