Elimina anxietatea din viata ta
Anxietatea iti afecteaza relatiile de la serviciu, cu familia, si nici cu tine nu te mai simti asa de confortabil? Iata ce ai de facut pentru a controla si elimina aceste trairi neplacute.
Nasterea unei fobii
Daca, in Antichitate, oratoria era o mare calitate doar pentru cateva dintre personalitatile vremii, astazi, este necesar ca fiecare dintre noi sa stapaneasca, daca nu arta vorbitului in public, macar tehnicile ei.
Aceasta fobie are legatura cu lipsa de incredere a vorbitorului in resursele sale de a transmite, inteligibil, un mesaj.
Acest lucru poate sa vina dintr-o experienta traumatica anterioara, din autoprofetie implinita sau dintr-o pozitionare eronata a publicului fata de propria persoana sau, cateodata, din „perfectionism“ exagerat.
La expunerea la stimul, respectiv publicul care se uita la el, omul trece printr-o paleta intreaga de emotii: de la palpitatii, nod in gat si transpiratii reci, la tremuratul vocii, al mainilor si incoerenta verbala, putand intra chiar in atac de panica, ceea ce duce la nivel comportamental la evitare.
Desi pare simplu, pentru unele persoane, a vorbi in public poate fi o adevarata incercare si poate deveni o problema care sa le afecteze mai ales la locul de munca.
Experiente tensionate
Cele mai multe persoane care vin in cabinet pentru a se trata de aceasta fobie sunt din mediul corporatist, care, prin natura postului, sunt expuse la acest gen de experiente, ca urmare a faptului ca evolueaza profesional si sunt percepute ca experti in domeniul lor de activitate.
Incep astfel sa apara solicitari de a impartasi informatia si experienta pe care o detin, vorbind in fata unui public format din mai multe persoane.
Si atunci au de ales intre a-si trata aceasta fobie sau a ramane „invizibili“ la locul de munca. Majoritatea aleg prima varianta.
Una dintre persoanele care s-au tratat de glosofobie a declansat aceasta fobie ca urmare a faptului ca a fost expusa, brusc, in fata unei sali cu 100 de persoane pentru a prezenta rezultatele unui proiect la care lucrase si care fusese un succes.
Fiind luata pe nepregatite si nefiind expusa niciodata unei astfel de experiente, desi a reusit sa duca prezentarea la final, a dezvoltat aceasta problema pe care, ulterior, a tratat-o.
Fiecare e diferit
Anxietatea are la baza un complex intreg de factori declansatori si de modalitati de manifestare. Desi toti pacientii reactioneaza anxios la un anumit stimul, in cazul nostru, vorbitul in fata unui auditoriu numeros, nu exista o metoda castigatoare sau o serie de pasi pe care trebuie sa ii urmez impreuna cu pacientul pentru a depasi acest moment.
Fiecare persoana are nevoie de o terapie personalizata, adaptata specificului si gradului sau de anxietate.
In cabinet la noi, anxietatea sociala se trateaza printr-o combinatie intre terapia scurta strategica si terapia prin realitatea virtuala, prin care expunem treptat pacientul la factorul declansator.
Practic, intr-un mediu sigur, pot sa se antreneze, sa faca nenumarate prezentari in fata unei audiente virtuale, astfel incat, atunci cand vor fi in fata unei sali pline de oameni, sa nu le mai fie teama.
Exercitii pentru relaxare
Exista si o serie de exercitii de relaxare pe care le recomandam pacientilor nostri, pentru a invata sa isi gestioneze mai bine emotiile in momentul atacului de panica sau anxietate.
Spre exemplu, daca se tem ca vor uita totul, ii sfatuim sa isi pregateasca cateva post-it-uri cu cuvinte-cheie din prezentarea lor, pe care sa se uite in caz de blocaj.
Simplul fapt ca au aceasta solutie de avarie ii va relaxa si este foarte probabil nici sa nu mai aiba nevoie de ea.
Daca, in schimb, le este teama ca le vor tremura mainile, vocea si ca toata lumea va observa ca sunt emotionati, trebuie sa se gandeasca la auditoriu ca la niste vechi prieteni si cunostinte, care au incredere in ei si ii sustin, indiferent cum va iesi prezentarea.
Acest lucru le va da curaj si ii va face sa se concentreze pe ceea ce conteaza: sa transmita mesajul pentru care sunt acolo.
Iubeste-te pe tine insuti… ca pe aproapele tau
Cei care se compara frecvent cu altii, indeosebi cu cei mai talentati sau mai dotati, isi aplica singuri lovituri in stima de sine. Solutia?
Raporteaza-te mai mult la cei mai putin avantajati decat tine, daca stii ca esti vulnerabil la aceasta tendinta de comparatie cu altii.
Cei care simt compasiune si bunavointa fata de ei insisi, sunt mai stabili emotional decat cei care se critica pe ei insisi necontenit. De asemenea, sunt mai rar depresivi si au o stima de sine mai mare.
Cei care sunt foarte atenti la ei insisi si la ceea ce fac, tind sa aiba o stima de sine mai slaba. Cei care se concentreaza pe ceva care ii face sa uite de ei insisi, fac o treaba mai buna in protectia stimei de sine. Asadar, daca stai prost cu stima de sine, fa ceva pentru altii, uita de tine.
De Nadia Gorduza, fondator Id Therapy Bespoke Treatment Center, medic psihoterapeut si business coach, specializata in Profilul Personalitatii prin Face Reading, cu certificari la nivel national si international. A urmat un Executive MBA in Statele Unite, este singurul psihoterapeut din Romania specializat in terapia de cuplu prin metoda Gottman, reprezentant al Institutul Gottman din SUA; www.idtherapy.ro, nadia.
Foto: shutterstock.com