Now Reading
Creierul independent – de David Servan-Schreiber

Creierul independent – de David Servan-Schreiber

David Servan Schreiber

A adopta o pozitie neconformista cere un curaj mai mare decat teama de a fi respinsi de catre cei din grup.

Intr-un experiment din anii ’50, i s-a cerut unui grup de studenti sa compare lungimea unor linii trasate pe o foaie de hartie si sa indice care sunt mai scurte. O sarcina pe care un copil de cinci ani ar indeplini-o repede. Dar inainte de a se decide, li s-a prezentat raspunsul a sapte dintre colegii lor.

In anumite situatii, grupul dadea deliberat un raspuns unanim, dar fals… Spre stupoarea cercetatorilor, trei sferturi dintre subiecti alegeau cel putin o data varianta data de grup, cu toate ca era, in mod evident, gresita. Si jumatate din timp, un subiect din patru se supunea falsului consens.

Doctorul Solomon Asch a murit in 1996 si a incercat toata viata sa gaseasca cea mai buna expli­ca­tie pentru alegerile gresite ale oamenilor datorate opiniei grupului. Tot in SUA, s-a studiat ce se intampla in creier in momentul in care omul decide sa procedeze dupa cum „fac toti”. Cand persoana tomografiata afla ca un grup a ales in unanimitate, insasi perceptia obiectului pus in discutie e modificata!

Activitatea ariilor senzoriale care ma­soara, judeca, evalueaza obiectele ex­terioare este modificata de judecata grupului. Chiar daca acesta se insala. Totul se petrece ca si cum subi­ectul nu ar mai vedea realitatea asa cum este ea, ci realitatea modificata de opinia celorlalti. Linia despre care grupul spunea ca este mai lunga era vazuta de fiecare subiect, de asemenea, mai lun­ga! Iar cand, in locul acestui plat conformism, subiectul lua hotararea de a avea o opinie diferita, i se activa regiunea temerii. Ca si cum ar fi stiut ca este periculos sa afirmi evidenta sau sa clamezi adevarul in fata unui grup care sustine contrariul.

Noi nu controlam total ceea ce percepem. „Hainele cele noi ale imparatului” vor exista in mintea celui care „le vede” atat timp cat toata lumea pretinde ca le vede. Daca este atat de usor pentru un grup sa deformeze judecata unui individ chiar in locul in care ea se formeaza, in creier, atunci fiecare trebuie sa fie supervigilent. Pentru a fi descoperit si aparat un „adevar” care sa existe dincolo de orice conformism, e nevoie de judecata unui individ cu un curaj mai puternic decat teama de a fi respins: Galilei, Luther, Darwin, Freud, Einstein sau Martin Luther King.

Descoperirile sau optiunile lor s-au realizat, in epoca, impotriva curentului majoritar. Astazi, chiar fara a incerca sa schimbam lumea, avem nevoie de acelasi curaj si de aceeasi integritate pentru a avea o viata mai bogata. Cum altfel sa evitam modelele impuse de o societate de consum sau relatiile superficiale care abunda in jurul nostru?

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top