Now Reading
De unde vine frumusetea interioara? – de David Servan-Schreiber

De unde vine frumusetea interioara? – de David Servan-Schreiber

David Servan Schreiber

Unele cuvinte sau imagini pe care le primesti pe e-mail, cateodata, te impresioneaza cu adevarat. In cazul meu, asta s-a intamplat cu un mesaj in care era vorba de frazele lui Audrey Hepburn si de fotografiile sale – de tineretea sclipitoare in ciuda trecerii anilor si a aparentei sale de femeie matura. Cand era copil, a fost pe punctul de a muri de foame in Tarile de Jos, devastate de razboi, dar a fost salvata de niste refugiati din Statele Unite.

La sfarsitul vietii sale, la intrebarea: „Care sunt secretele frumusetii tale?”, ea a raspuns cu gingasie: „Pentru a avea ochi frumosi, cauta persoane generoase”. „Pentru a avea silueta, imparte mesele cu cineva caruia ii este foame”. „Pentru un par frumos, lasa un copil sa-si treaca degetele prin el”. „Oamenii, mai mult decat lucrurile, au nevoie de a fi reinnoiti, readusi la viata si iertati, nu respinge niciodata pe cineva”. „Frumusetea unei femei nu tine de estetica figurii sale, ci se reflecta in sufletul sau. Este vorba de pasiunea pe care o arata. Frumusetea unei femei creste odata cu trecerea anilor.”

Stiu bine ca sunt departe de a vedea mereu frumusetea in acest mod sau de a nu respinge niciodata un om. As putea alege sa las aceste fraze sa curga ca un ideal de neatins. Dar daca ma las induiosat de aceasta viziune altruista si generoasa, simt o caldura care-mi creste in piept. Ceva vibreaza in mine si ma apropie de adevar si de dreptate, de ceea ce este mai de pret in fiinta mea.

Din naivitate ma emotionez mereu in felul asta? Viziunea noastra occidentala este obsedata de emotiile negative, care au fost analizate chiar prin cercetari stiintifice. Din cinci emo­tii numite „fundamentale” – dezgust, teama, manie, tristete si multumire – , nu exista decat una pozitiva si aceea este firava.

Emotiile negative sunt utile. Teama sau mania te fac sa-ti focalizezi atentia pe lucrurile de care trebuie sa te feresti in viitorul apropiat. Pentru asta, ele iti restrang gandurile si te fac sa te de­tasezi de ceilalti, ca si cum ar striga: „Gandeste-te la tine mai intai!”. In schimb, in­spiratia pe care o resimti in fata marinimiei unei persoane pe care o admiri sau chiar in fata imensitatii unui peisaj sau armoniei unei gradini, induce miscarea inversa. Ea te opreste, de asemenea, pentru a te face sa iesi din gandurile obis­nu­ite. Iti deschide mintea si inima catre noi moduri de a fi si de a primi ceea ce lu­mea are de oferit, si catre ceea ce iti doresti tu sa-i aduci.

La Universitatea din Virginia, din Statele Unite, in laboratorul profesorului Jonathan Haidt, se studiaza emotiile pozitive si inspiratia. Un erou de film caruia ii admiri generozitatea si curajul, sau un documentar care ii arata pe niste voluntari multumiti sa lucreze pentru o cauza nobila intr-o seara de Craciun, te impresionea­za si te mobilizeaza.

Femeile care alapteaza vazand aceste imagini au mai mult lapte. Ocitocina – hormon secretat de creier cand acesta este stimulat de e­motii care fac inima sa bata mai tare – abunda in timpul alaptarii sau in timpul orgasmului, intr-o relatie in care exista dragoste. El este eliberat si atunci cand esti miscat de cineva pentru care simti admiratie. Fara indoiala, acest hormon al dragostei iti aminteste ca, prin legatura ta cu ceilalti, gasesti ce e mai frumos in tine.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top