Femeile si simtul primejdiei – de Sorin Lavric

Sa ne inchipuim un om care, vrand sa traverseze strada, priveste in stanga si in dreapta, apoi, asigurandu-se ca nu vine nicio masina, paseste senin pe carosabil. Ajuns la mijlocul drumului, o masina tasneste de dupa colt si se indreapta spre el. Instinctiv, omul va evita masina eschivandu-se din calea ei.

Pana aici nimic deosebit, stranietatea abia acum apare. Eschiva nu poate avea loc decat in doua feluri: ori se retrage grabit in­tor­candu-se pe trotuarul de pe care tocmai plecase, ori iuteste pasul continuandu-si drumul in speranta ca ma­sina va ajunge in dreptul lui dupa ce el va fi trecut. Asadar, doua posibilitati: un pas in spate sau un pas inainte.

Si acum incepe problema interesanta: neurologii spun ca, daca e vorba des­pre o femeie, pasul va fi inapoi, iar daca e barbat, pasul va fi inainte. Intr-un cuvant, reactia instinctiva a re­prezentantilor celor doua sexe­ in fata primejdiei, desi este aceeasi, se petrece in directii diferite: femeia ocoleste peri­colul retragandu-se, barbatul il oco­leste inaintand.

Reac­tia aceasta, tocmai pentru ca tine de prelucrarea in fractiuni de secunda a unei informatii ce face apel la acea vigilenta spontana careia ii dam de obicei numele de instinct de conservare, nu este influentata de tiparul cultural al epocii sau de mesajele subliminale pe care o propaganda subtila o poate induce in subconstientul oamenilor. E vorba de altceva: de o achizitie atavica insusita pe linia filogenetica a speciei umane. Cu alte cuvinte, in fata primejdiei nu reactionam dupa cum ne in­deamna cultura pe care am dobandit-o in viata, ci dupa cum ne silesc re­sorturile inconstiente pe care imboldul supra­vie­tuirii l-a pus in noi.

Daca acum imi va trece prin minte sa prelucrez ideologic aceasta situatie prin definitie biologica, atunci voi proceda astfel: voi spune ca deosebirea aceasta e sursa unei discriminari ce nas­te nedreptati sociale. Modul diferit in care sexele reactioneaza in fata pericolului nu tine de o parghie instinctuala, ci de o influenta culturala pe care am inte­rio­rizat-o de-a lungul vremii. Cu alte cu­vinte, daca femeile fac pasul inapoi este pentru ca societatea in care tra­iesc, o societate destul de misogina si patriarhala, le-a invatat deprinderea defensivei. Ele bat in retragere fiind­ca asa au fost educate sa procedeze. Mentalul colectiv le-a viciat cumva comportamentul. Din pacate, experienta medicala nu tine cont de speculatiile noastre culturale: instinctul este cel care face ca femeile sa pa­seasca inapoi, iar barbatii sa pa­seasca inainte..

Comentează și tu
Recomandări
Solitudine - Timp cu tine
Solitudine – Timp cu tine

Esti obisnuita sa petreci timp cu tine? Daca nu, poate este momentul sa incluzi si acest obicei in ritualurile tale. Iata cateva idei pentru a petrece timpul in solitudine.

Citeste
Faci liniste in tine

Pot sa pariez ca, acum cateva sute de ani, daca i-ai fi tradus unui palmas irlandez cuvantul „relaxare, ti-ar fi spus ca, pentru el, inseamna sa ajunga, in sfarsit, dupa o zi de arat prin stanci, sa stea cu cei ai casei in jurul vetrei si, asa cum se obisnuia atunci pe insula, sa povesteasca […]

Citeste
Carnete de parinti

Mai in gluma, dar mai ales in serios, vorbeam cu un prieten ca ar fi foarte bine daca s-ar introduce in lume carnete de parinti. Obligatorii. Ca cele de conducere. Prea multi parinti din jurul nostru pun, fara sa-si dea seama, propriii plumbi in carca urmasilor, de multe ori de la varste foarte fragede. E, […]

Citeste
Femeile si simtul primejdiei – de Sorin Lavric

Sa ne inchipuim un om care, vrand sa traverseze strada, priveste in stanga si in dreapta, apoi, asigurandu-se ca nu vine nicio masina, paseste senin pe carosabil. Ajuns la mijlocul drumului, o masina tasneste de dupa colt si se indreapta spre el. Instinctiv, omul va evita masina eschivandu-se din calea ei.

Citeste
Si cu mine cum ramane?

Stau de vorba cu un prieten. Despre femei, normal! Suntem departe insa de necesarele reductii la nevoia de sex. Astazi, dupa o noapte bezmetica de jucat carti, suntem mahmuri si maturi. Imi povesteste lucruri pe care le-am mai auzit sau le-am vazut, in carti si in viata. Trairi pe care le-am avut in doze homeopatice, […]

Citeste
Mihai Dobrovolschi
Mihai Dobrovolschi

Mihai Dobrovolschi este realizator de emisiuni la radio Guerrilla.

Citeste