Iubiri clasice: Povestea unei curtezane – de Marius Chivu

iubire, curtezana

Sincer, nu ati visat niciodata sa va stea zeci de barbati la picioare?

Luna aceasta m-am gandit sa schimbam putin tabietul lecturii si sa va propun un audiobook. Imi imaginez ca ascultati carti citite pe CD nu doar in masina, cand petreceti zeci de minute blocate in trafic sau cand plecati la drum lung, dar si cand preparati cine stie ce bunatati in bucatarie, cand va cufundati in fotoliul preferat din living, invaluita in semiintuneric sau, de ce nu, cand va relaxati ceva mai mult in cada, printre lumanari, spume, saruri si bureti.

Acesta este si avantajul major al cartilor sonore: sunt cat se poate de confortabile! In plus, beneficiaza de o voce placuta si celebra, ca si cum actorul sau autorul preferat v-ar citi numai dvs. Ca-n copilarie. Ei bine, trebuie sa recunoasteti ca toate acestea fac din audiobook un rasfat suprem.

Si ar mai fi un lucru: nu toate cartile ajung si pe CD, doar cele care inseamna cu adevarat ceva. Cum este si romanul lui Alexandre Dumas-fiul, Dama cu camelii, citit de actrita Rodica Mandache. Putine romane de secol al XIX-lea au avut succesul acestei carti publicate in 1848, adaptate imediat pentru teatru, apoi puse pe muzica de Giuseppe Verdi, care i-a dat un alt nume, devenind celebra opera La Traviata, pentru ca, in cele din urma, romanul sa cunoasca treizeci de ecranizari in cateva limbi, dintre care cea mai veche este un film mut danez din 1907.

Se stie ca povestea damei cu camelii a fost inspirata de o curtezana adevarata, Marie Duplessis, amanta de un an de zile chiar a lui Alexandre Dumas-fiul, apoi a compozitorului Franz Liszt, care a vrut sa o ia de sotie, dar si a unor politicieni, artisti si printi. Desi a murit la numai 23 de ani de tuberculoza (mormantul ei se afla in cimitirul Montmartre), Marie Duplessis reusise sa devina, prin inteligenta, discretia si frumusetea ei, cea mai celebra curtezana din epoca.

Apoi, datorita faimei romanului, aceasta populara hostesa de salon francez a fost interpretata de-a lungul istoriei de nenumarate mari artiste (Sarah Bernhardt, Ida Rubinstein, Greta Garbo, Isabelle Huppert sau Isabelle Adjani), povestea ei a inspirat filme si personaje precum cele din Pretty Woman sau Moulin Rouge, iar barbatii au visat la farmecul pe care-l avea in ciuda originii ei umile, sedusi poate tocmai de moravurile hedoniste in mijlocul carora a trait.

Ce femeie n-ar visa la o asa glorie? Acum Rodica Mandache citeste pe doua CD-uri povestea ei, iar eu ma intreb oare unde veti gasi mai placut de ascultat acest audiobook si daca nu cumva veti fi tentate sa-l ascultati impreuna cu iubitii?!

Alexandre Dumas-fiul, Dama cu camelii, audiobook, Rodica Mandache

de ascultat:
Dama cu camelii
Alexandre Dumas-fiul
audiobook in lectura  actritei Rodica Mandache
Editura Humanitas Multimedia, 2009

Foto: Guliver/Getty Images

Comentează și tu
Recomandări
Solitudine - Timp cu tine
Solitudine – Timp cu tine

Esti obisnuita sa petreci timp cu tine? Daca nu, poate este momentul sa incluzi si acest obicei in ritualurile tale. Iata cateva idei pentru a petrece timpul in solitudine.

Citeste
Faci liniste in tine

Pot sa pariez ca, acum cateva sute de ani, daca i-ai fi tradus unui palmas irlandez cuvantul „relaxare, ti-ar fi spus ca, pentru el, inseamna sa ajunga, in sfarsit, dupa o zi de arat prin stanci, sa stea cu cei ai casei in jurul vetrei si, asa cum se obisnuia atunci pe insula, sa povesteasca […]

Citeste
Carnete de parinti

Mai in gluma, dar mai ales in serios, vorbeam cu un prieten ca ar fi foarte bine daca s-ar introduce in lume carnete de parinti. Obligatorii. Ca cele de conducere. Prea multi parinti din jurul nostru pun, fara sa-si dea seama, propriii plumbi in carca urmasilor, de multe ori de la varste foarte fragede. E, […]

Citeste
Iubiri clasice: Povestea unei curtezane – de Marius Chivu

Sincer, nu ati visat niciodata sa va stea zeci de barbati la picioare? Luna aceasta m-am gandit sa schimbam putin tabietul lecturii si sa va propun un audiobook. Imi imaginez ca ascultati carti citite pe CD nu doar in masina, cand petreceti zeci de minute blocate in trafic sau cand plecati la drum lung, dar si cand preparati cine stie ce bunatati in bucatarie, cand va cufundati in fotoliul preferat din living, invaluita in semiintuneric sau, de ce nu, cand va relaxati ceva mai mult in cada, printre lumanari, spume, saruri si bureti.

Citeste
Si cu mine cum ramane?

Stau de vorba cu un prieten. Despre femei, normal! Suntem departe insa de necesarele reductii la nevoia de sex. Astazi, dupa o noapte bezmetica de jucat carti, suntem mahmuri si maturi. Imi povesteste lucruri pe care le-am mai auzit sau le-am vazut, in carti si in viata. Trairi pe care le-am avut in doze homeopatice, […]

Citeste
Mihai Dobrovolschi
Mihai Dobrovolschi

Mihai Dobrovolschi este realizator de emisiuni la radio Guerrilla.

Citeste