Medicina occidentala si cea alternativa

La 43 de ani, Linda era obisnuita cu crizele de astm care o suparau inca din copilarie. Insa de cateva saptamani, ea folosea inhalatorul extrem de des, de aproape zece ori pe zi…

La Centrul de Medicina Integrativa de la Universitatea din Pittsburg, Statele Unite, doctorul Amy Stine verifica medicamentele si rezultatele testelor functionale respiratorii, apoi o intreaba pe Linda ce schimbari recente au aparut in viata ei: un parfum nou, un animal de companie, colegi care nu respecta interdictia in privinta fumatului.

Dar… nimic. In schimb, foarte stresata la locul de munca, de doua luni, Linda se intreaba daca va putea sa-si pastreze serviciul.

Amy Stine stie ca anumite surse de stres provoaca reactii inflamatorii si o prezinta Lindei pe Beverly, profesoara de yoga in cadrul Centrului Medical.

Cu ajutorul ei, Linda va invata sa respire diferit si sa elimine stresul mai usor. O sedinta de yoga pe saptamana poate reduce frecventa crizelor astmatice.

Beverly, la randul ei, o incurajeaza sa stea de vorba o ora si cu John, nutritionistul. Scopul? Sa o invete sa-si controleze nivelul de inflamatie din corp modificandu-si alimentatia: mai putin Omega 6 (ulei de floarea-soarelui, produse lactate, carne rosie), mai mult Omega 3 (ulei de rapita, seminte de in, sardele…) si curcuma de mai multe ori pe saptamana.

Dupa ce a invatat prin yoga respiratia abdominala profunda si a integrat modificarile de regim, Linda a fost surprinsa sa constate ca utilizeaza mai putine medicamente decat inainte.

Incantata ca si-a folosit resursele pentru a redobandi controlul asupra propriului corp, ea se intreaba de ce in decursul celor treizeci de ani traiti cu astm, nimeni nu i-a vorbit despre genul acesta de abordare.

In prezent, 75% dintre facultatile americane de medicina au inclus in programa obligatorie cel putin un curs despre metodele asa-zis complementare sau alternative.

Cele optsprezece spitale universitare cel mai bine cotate din tara au creat un centru de medicina numita integrativa sau integrata, care ofera meditatie, yoga, acupunctura sau hipnoza, in plus fata de tratamentele clasice.

Singura masura care conteaza cu adevarat in medicina nu este tipul tratamentului – „occidental sau „alternativ, ci eficacitatea lui si minimul de efecte secundare.

Este ceea ce pacientii cer. Si tot ei sunt cei care vor impune aceste noi terapii sistemului nostru medical, oricat de traditional ar fi el.

Comentează și tu
Recomandări
Solitudine - Timp cu tine
Solitudine – Timp cu tine

Esti obisnuita sa petreci timp cu tine? Daca nu, poate este momentul sa incluzi si acest obicei in ritualurile tale. Iata cateva idei pentru a petrece timpul in solitudine.

Citeste
Faci liniste in tine

Pot sa pariez ca, acum cateva sute de ani, daca i-ai fi tradus unui palmas irlandez cuvantul „relaxare, ti-ar fi spus ca, pentru el, inseamna sa ajunga, in sfarsit, dupa o zi de arat prin stanci, sa stea cu cei ai casei in jurul vetrei si, asa cum se obisnuia atunci pe insula, sa povesteasca […]

Citeste
Carnete de parinti

Mai in gluma, dar mai ales in serios, vorbeam cu un prieten ca ar fi foarte bine daca s-ar introduce in lume carnete de parinti. Obligatorii. Ca cele de conducere. Prea multi parinti din jurul nostru pun, fara sa-si dea seama, propriii plumbi in carca urmasilor, de multe ori de la varste foarte fragede. E, […]

Citeste
Medicina occidentala si cea alternativa

La 43 de ani, Linda era obisnuita cu crizele de astm care o suparau inca din copilarie. Insa de cateva saptamani, ea folosea inhalatorul extrem de des, de aproape zece ori pe zi…

Citeste
Si cu mine cum ramane?

Stau de vorba cu un prieten. Despre femei, normal! Suntem departe insa de necesarele reductii la nevoia de sex. Astazi, dupa o noapte bezmetica de jucat carti, suntem mahmuri si maturi. Imi povesteste lucruri pe care le-am mai auzit sau le-am vazut, in carti si in viata. Trairi pe care le-am avut in doze homeopatice, […]

Citeste
Mihai Dobrovolschi
Mihai Dobrovolschi

Mihai Dobrovolschi este realizator de emisiuni la radio Guerrilla.

Citeste