Povesti despre copii

Copiii colegelor erau haiosi, erau veseli, eu eram bosumflata. Eu nu salutam „sarutmana din proprie initiativa cand ne intalneam cu vreo colega, doar dupa ce eram stransa de mana puternic, sa-mi trosneasca oasele. Copiii colegelor erau, in schimb, bine crescuti. Eu eram obraznica, rea, neascultatoare.

„Sunt copii rai si copii buni, spunea mama mea, care si astazi crede ca oamenii se impart in doua categorii, in oameni buni, ca ea, si oameni rai, ca tatal meu, alaturi de care a trait totusi pana la moartea lui.

Eu eram ca tatal meu. Si-mi era rusine. Imi era rusine si ciuda de fiecare data cand mama imi povestea de copiii colegelor ei, pentru ca eu nu ma ridicam la inaltimea faptelor lor si, ca un facut, ei pareau sa aiba exact acele calitati pe care eu nu le aveam si care erau importante pentru mama mea.

In mod paradoxal, nu i-am cunoscut pe acesti copii, nu veneau la noi la joaca, nici eu nu eram dusa in casele lor. Asta imi sporea anxietatea, fantasmele mele se puteau dezvolta fara oprelisti.

Pe mame sau bunici, le stiam, ele aveau voie in sufrageria noastra, erau invitatele mamei, de doua ori pe an: in decembrie, de ziua ei, si in august, de Sfanta Maria.

Erau, de altfel, rarele ocazii cand aveam musafiri. Dar noi, copiii acestor colege, nu eram prieteni. Ii stiam pe toti dupa nume, stiam ce varste au, la ce scoli invata, unde merg in vacante, daca fac balet sau merg la clubul pionierilor. Dar nu socializam si ma simteam inferioara, ei erau in cealalta categorie, a oamenilor buni.

Pe unul dintre acesti copii l-am cunoscut recent. La intalnirea aradenilor din Bucuresti: femeia de la masa vecina care a fost atat de amabila sa-mi imprumute bricheta ei ori de cate ori am avut eu nevoie, a venit la sfarsit, inainte sa plece, la masa mea, nu ca sa-mi lase bricheta de tot, ci ca sa-mi spuna ca bunica ei a fost colega cu mama mea.

O chema Elvira pe bunica ei, nu stie daca imi spune ceva numele, imi spune, cum sa nu, tanti Elvira, o cunosc. Ei bine, bunica ei ii povestea mereu despre mine, eram intotdeauna exemplul pozitiv.

I-am distrus copilaria, eram politicoasa si cuminte, ma urcam pe un scaunel ca sa ajung la chiuveta sa spal vasele, eram foarte harnica, ii spunea bunica ei, asa cum ar fi trebuit sa fie si ea, m-a urat mereu, fara sa ma cunoasca.

I-am facut mult rau, imi spune femeia. „Eu?, intreb uimita. Da, bunica ei (Dumnezeu s-o odihneasca, a murit acum sapte ani) era un om bun.

Eu i-am terorizat copilaria, isi cere iertare, nu vrea sa ma supere, a simtit doar nevoia sa-mi spuna asta acum, daca tot m-a cunoscut.

Spera ca nu ma supar. Nu, nu ma supar, cum o sa ma supar sa aflu, chiar si la varsta asta, ca am fost un copil bun totusi. Pentru bunica ei…

 

Comentează și tu
Recomandări
Liliana Țuroiu, despre statuia Reginei Maria ce va fi amplasată de ICR la Ashford: „Ne apărăm și promovăm valorile și lăsăm ceva durabil în urma noastră“
Liliana Țuroiu, despre statuia Reginei Maria ce va fi amplasată de ICR la Ashford: „Ne apărăm și promovăm valorile și lăsăm ceva durabil în urma noastră“

În contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri şi în cadrul efortului constant de a construi relaţii culturale durabile între România şi Marea Britanie, Institutul Cultural Român va dezveli miercuri, 12 decembrie, în orașul Ashford din Marea Britanie, locul naşterii Reginei Maria, un monument dedicat celei mai importante personalităţi ce a reprezentat excepțional cele două țări.

Citeste
(P) Festivalul “Film 4 Fun”
(P) Festivalul “Film 4 Fun”

Cea de a-X-a ediție a festivalului de film Film 4 Fun’ se va desfășura în perioada 2-4 august 2018 la Casino Sinaia, Centrul Cultural Carmen Sylva și Muzeul – Castelul Știrbei. Această ediție aniversară iși continuă tradiția, dar vine și cu surprize și promite să-și respecte ca de fiecare dată motto-ul: ‘Într-o lume plină de […]

Citeste
supereroi marvel
Cei mai mici supereroi Marvel se văd pe cele mai mari ecrane

Vara aceasta facem echipă cu Omul Furnică şi Viespea din 6 iulie, la cinema, pentru o nouă aventură alături de cei mai simpatici eroi din Universul Cinematografic Marvel.

Citeste
Povesti despre copii

Mi-au placut dintotdeauna copiii. Poate pentru ca mama mea imi povestea zilnic despre copii. Despre copiii perfecti ai colegelor ei. Erau fabulosi acesti copii, erau grozavi, erau curajosi, nu le era frica sa mearga sa cumpere paine de la alimentara de peste drum, asa cum imi era mie. Erau harnici si puneau masa, faceau curat, nu bombaneau mereu, ca mine.

Citeste
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură

În luna septembrie, SoNoRo Conac pune din nou muzica în slujba salvării patrimoniului arhitectural românesc și derulează o campanie de strângere de fonduri pentru reabilitarea conacului Neamțu din Olari, județul Olt. Campania va consta în organizarea unui concert la conac, pe 21 septembrie, și a unui sistem de donații comunicat pe tot parcursul lunii septembrie.

Citeste
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre...“
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre…“

Radu Bata preda franceza francezilor si in timpul liber, scrie poezie. Pe care o numeste, frivol si autoironic, „poezeta“, si care rimeaza cu „dramoleta“. Dar poezetele sale sunt departe de a fi dramolete. Ele au adesea un suflu dramatic foarte serios, ca atunci cand, intr-o seara perfecta si senina de vara, se intuieste furtuna de maine.

Citeste