Vindecarea este intalnirea cu sine – de David Servan-Schreiber

Am avut un pacient marcat de violentele unui tata alcoolic. Cand se gandea la el, vedea inca foarte clar loviturile pe care le primea mama lui si auzea insultele.

Oricat si-ar fi dorit de mult, copilul nu putea face nimic. Din acea perioada, pacientul meu a pastrat un profund sentiment de neputinta care il bloca daca trebuia sa se confrunte cu un coleg de birou sau voia sa se afirme in fata sefului. Desigur, stia ca nu mai este la fel de vulnerabil ca in copilarie. Stia ca la serviciu nu exista violenta si ca ceilalti ii respectau punctul de vedere. Stia ca e adult, ca isi poate proteja copiii si poate vorbi cu sotia lui calm, chiar daca se contraziceau. O alta femeie se simtea deprimata.

Nu avea chef sa se ridice din pat. Colegele o iritau, se enerva usor pe copiii ei. Insomnii. Mai zambea din cand in cand, dar rar. Simtea ca are nevoie de energia care vine din zambet, dar cadea in cinism si amaraciune. Si totusi, energia care o putea vindeca era in ea insasi. Noi, oamenii, avem in creier, in fluxul constant al ideilor noastre, in acel iures al starilor noastre zilnice, o vasta paleta de ganduri si energii. Unele ne fac sa suferim, altele sa ne vindecam. Uneori vindecarea inseamna sa permiti gandurilor bune sa fie mai puternice decat cele rele. Pe de alta parte, o echipa a Universitatii din Toronto a demonstrat ca tratamentul reusit al depresiei presupune activarea unor zone diferite din creier, prin intermediul terapiei sau antidepresivelor.

In primul caz, apare o senzatie de calm si de bine iar suferinta va fi dominata. Scannerul PET (tomografie cu emisie de pozitroni) arata ca dupa terapie este activata o anumita regiune a scoartei cerebrale. Altfel spus, aceasta arie a ideilor poate sustine o perspectiva pozitiva. Cand regasim placerea de a trai si avem mai multa energie gratie unui medicament, uitam de aceste regiuni ale creierului emotional care se activeaza singure. Rezulta asadar ca exista mai multe drumuri catre vindecare. Sa le vezi desenandu-se in lumina scanner-ului e foarte imbucurator. Fie ca este o noua perspectiva asupra vietii care se afirma, fie ca este o energie care revine, in ambele cazuri e vorba de o parte din noi pe care trebuie sa o regasim, sa o intarim.

O parte a fiintei care a fost mereu acolo. E vorba asadar despre o intalnire cu sine. Si, ca in orice intalnire, trebuie sa stim sa hranim aceasta relatie. La fel ca in dragoste, tre­bu­ie sa invatam sa convietuim cu noi insine si sa ne respectam. Rareori este de ajuns doar un medicament sau un gand pozitiv pentru ca aceasta relatie vindecatoare sa se construiasca realmente. Trebuie sa invatam sa recunoastem, sa sustinem relatia aceasta, care ne va ajuta sa ne videcam.
.

Comentează și tu
Recomandări
Solitudine - Timp cu tine
Solitudine – Timp cu tine

Esti obisnuita sa petreci timp cu tine? Daca nu, poate este momentul sa incluzi si acest obicei in ritualurile tale. Iata cateva idei pentru a petrece timpul in solitudine.

Citeste
Faci liniste in tine

Pot sa pariez ca, acum cateva sute de ani, daca i-ai fi tradus unui palmas irlandez cuvantul „relaxare, ti-ar fi spus ca, pentru el, inseamna sa ajunga, in sfarsit, dupa o zi de arat prin stanci, sa stea cu cei ai casei in jurul vetrei si, asa cum se obisnuia atunci pe insula, sa povesteasca […]

Citeste
Carnete de parinti

Mai in gluma, dar mai ales in serios, vorbeam cu un prieten ca ar fi foarte bine daca s-ar introduce in lume carnete de parinti. Obligatorii. Ca cele de conducere. Prea multi parinti din jurul nostru pun, fara sa-si dea seama, propriii plumbi in carca urmasilor, de multe ori de la varste foarte fragede. E, […]

Citeste
Vindecarea este intalnirea cu sine – de David Servan-Schreiber

Am avut un pacient marcat de violentele unui tata alcoolic. Cand se gandea la el, vedea inca foarte clar loviturile pe care le primea mama lui si auzea insultele.

Citeste
Si cu mine cum ramane?

Stau de vorba cu un prieten. Despre femei, normal! Suntem departe insa de necesarele reductii la nevoia de sex. Astazi, dupa o noapte bezmetica de jucat carti, suntem mahmuri si maturi. Imi povesteste lucruri pe care le-am mai auzit sau le-am vazut, in carti si in viata. Trairi pe care le-am avut in doze homeopatice, […]

Citeste
Mihai Dobrovolschi
Mihai Dobrovolschi

Mihai Dobrovolschi este realizator de emisiuni la radio Guerrilla.

Citeste