Now Reading
Yourcenar la batranete – de Marius Chivu

Yourcenar la batranete – de Marius Chivu

La jumatatea anilor ‘80, Marguerite Yourcenar isi traia batranetile in America, pe insula Mont-Deserts de pe coasta statului Maine.

Locuia intr-o casa mai degraba modesta pe care o botezase „Petite Plaisance”. Era celebra, cartile ei aveau un succes nebun, fusese prima femeie aleasa in Academia Franceza si destui o considerau cea mai importanta scriitoare din lume.

Intervievatorul, Mathieu Galey, era critic literar si cronicar dramatic la „Nouvelles litteraires”. Fanii cartilor lui Yourcenar vor gasi in aceste convorbiri, intinse pe durata catorva ani, multe informatii despre familia si despre copilaria ei, pe care nu o considera prea fericita, despre faptul ca a crescut fara mama, precum si preti­oase interpretari personale la propriile carti. Yourcenar deplange pierderea sacralitatii dragostei si diminuarea importantei religiei (cresti­nism sau budism, ii este egal) si vorbeste despre rasism cu mentiunea ca nu este adepta discriminarii pozitive: „Sa iubesti oamenii pen­tru ca sunt negri este inca o do­vada ca nu ai eliminat complet problema rasiala”.

Discutiile o arata pe Yourcenar drept o foarte atenta observatoare a modificarilor climatice si prezentei chimicalelor in alimentatie, o preocupa poluarea industriala, precum si exterminarea unor animale rare sau defrisarea padurilor, in care vede o mare problema ignorata: „Platon explica felul cum Atica vremii sale a devenit uscata si semiarida pentru ca se taiasera copacii in timpul razboiului peloponeziac…” Scriitoarea se declara vegetariana „in proportie de 95%” si compara SUA cu URSS-ul din cauza consumismului agresiv care „te subjuga”.

Mai aflam din aceste interviuri ca Marguerite Yourcenar a militat impotriva masacracii focilor, publicand chiar o scri­soa­re in „Le Monde”. A atras atentia a­su­pra disparitiei porumbeilor voiajori in America, ani de zile a mancat struguri numai de la fermele mexicane, ba chiar s-a ocupat de boicotarea produselor lactate destinate sugarilor din Lumea a Tre­ia, produse considerate nocive pentru ca le-ar fi in­­de­par­tat pe mame de alaptatul natural.

Marguerite Yourcenar se arata si o feminista echilibrata, combatand excesele si, in general, militantismul feminist. Din pacate, nici Mathieu Galey n-o intreaba si nici scriitoarea nu spune ni­mic depre homosexualitatea ei. Ea nu are numai opinii inteligente, uneori este na­iva si pretioasa sau de-a dreptul negativista, alteori exagereaza si isi afi­seaza umanismul ostentativ afir­man­­du-si in mod repetat atasamen­tul pentru oa­­­­­menii simpli si saraci de pe insula.


de citit
Cu ochii deschisi. Convorbiri cu Mathieu Galey
de Marguerite Yourcenar,
tradu­cere de Elena Bulai
Editura Curtea Veche, 2007
24 le.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top