Concert Regal la Sala Radio

Orchestra Nationala Radio va prezenta la Sala Radio Concertul regal, in onoarea zilei de 10 mai – sarbatoare a regalitatii in Romania. Vineri,  6 mai (19.00), Gabriel Croitoru va canta Ceaikovski pe vioara lui Enescu. Seara de gala va fi onorata, si in acest an, prin participarea unor reprezentanti ai Familiei Regale a Romaniei.

Ca de fiecare data, Concertul Regal este conceput ca un eveniment deosebit, ce se bucura de prezenta unor invitati speciali si propune publicului un repertoriu aparte. Sub bagheta dirijorului Nicolae Moldoveanu, apreciat la  pupitrul unor importante ansambluri ca Orchestra Radio din Olanda sau Orchestra Filarmonicii din Varsovia, veti avea sansa de a asculta celebra partitura a lui Ceaikovski, in jurul careia este construit filmul Concertul' (regia: Radu Mihaileanu): Concertul in re major pentru vioara si orchestra.

Considerata una dintre cele mai dificile partituri pentru vioara, ce solicita artistului o mare virtuozitate tehnica, lucrarea va fi interpretata de Gabriel Croitoru, solistul Orchestrelor si Corurilor Radio care a obtinut, din anul 2008, prin concurs, dreptul de a canta pe vioara de patrimoniu universal Guarneri, ce a apartinut lui George Enescu, instrument aflat in administrarea Muzeului National „George Enescu'. 

Despre concertul lui Ceaikovski, compus imediat dupa destramarea unui mariaj scurt si nefericit, se spune ca poarta in el tumultul sentimentelor compozitorului, puternica incarcatura emotionala a partiturii fiind evidenta, indiferent de sensul pe care fiecare ascultator il confera notelor pe care le asculta.

In cea de-a doua parte a serii veti asculta Simfonia nr. 4 in la major – Italiana. La fel ca alte creatii semnate de Mendelssohn, aceasta simfonie a fost conceputa ca urmare a unei ample calatorii in Europa, intreprinsa de acesta intre 1829 si 1831. Premiera absoluta a avut loc la Londra, la London Philharmonic Society, in 1833, chiar sub bagheta dirijorala a lui Mendelssohn. Seara se va deschide desigur, ca orice eveniment de acest gen dedicat Familiei Regale, cu Imnul regal al Romaniei, compus de Eduard Hübsch.

Violonist, corepetitor, organist si nu in ultimul de rand dirijor, Nicolae Moldoveanu este unul dintre muzicienii romani care si-a construit un frumos parcurs in lumea artistica internationala. Pregatirea sa muzicala l-a purtat in apreciate institutii de invatamant superior europene, de la Conservatorul din Leipzig (unde a studiat orga) la cursurile Conservatorului din Zürich (unde s-a dedicat artei dirijorale) si apoi la Basel si Berna si in cele din urma la Academia Regala de Muzica din Londra.

Printre ansamblurile importante pe care le-a dirijat se numara: Filarmonica Regala din Liverpool, Orchestra Radio din Olanda, BBC Concert, BBC Philharmonic, Orchestra Filarmonicii din Malaezia, Orchestra de Camera din Stockholm, Orchestra Nationala din Johannesburg, Orchestra de Camera din Scotia, Orchestra Simfonica din Islanda, Orchestra Simfonica Radio din Praga, Orchestra Filarmonicii din Varsovia, Orchestra Simfonica din Birmingham, Melbourne Symphony, Orchestra Filarmonicii George Enescu. Printre ansamblurile de care il leaga o colaborare deosebita se afla English Sinfonia si London Mozart Players, iar pana in anul 2012 Nicolae Moldoveanu a fost si dirijor al orchestrei Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca.

Violonistul GABRIEL CROITORU se bucura de peste o mie de aparitii scenice. A evoluat ca solist in compania unor orchestre importante din intreaga lume, cum ar fi: London Royal Philharmonic, Orchestra de camera „Regina Sofia, orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Malaga, Sevilla, Cannes, Lyon s.a. A fost aplaudat in recitaluri in: Franta, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Italia, China, S.U.A.

Incepand din 2011, a sustinut mai multe turnee nationale de anvergura, sub titlul Duelul viorilor' (alaturi de Liviu Prunaru si Horia Mihail) si Vioara lui George Enescu la sate' (alaturi de Horia Mihail). Pe 22 ianuarie 2015, Gabriel Croitoru a fost aplaudat alaturi de violonistul Liviu Prunaru si de pianistul Horia Mihail intr-un recital extraordinar la Londra, parte a unui amplul program de evenimente dedicate lui George Enescu, la 60 de ani de la moartea compozitorului, manifestari organizate de Institutul Cultural Roman din Londra.

Concertul poate fi ascultat in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro. Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, in magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librariile Carturesti, Humanitas, in benzinariile OMV si la casa de bilete a Salii Radio. 

Comentează și tu
Recomandări
Liliana Țuroiu, despre statuia Reginei Maria ce va fi amplasată de ICR la Ashford: „Ne apărăm și promovăm valorile și lăsăm ceva durabil în urma noastră“
Liliana Țuroiu, despre statuia Reginei Maria ce va fi amplasată de ICR la Ashford: „Ne apărăm și promovăm valorile și lăsăm ceva durabil în urma noastră“

În contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri şi în cadrul efortului constant de a construi relaţii culturale durabile între România şi Marea Britanie, Institutul Cultural Român va dezveli miercuri, 12 decembrie, în orașul Ashford din Marea Britanie, locul naşterii Reginei Maria, un monument dedicat celei mai importante personalităţi ce a reprezentat excepțional cele două țări.

Citeste
(P) Festivalul “Film 4 Fun”
(P) Festivalul “Film 4 Fun”

Cea de a-X-a ediție a festivalului de film Film 4 Fun’ se va desfășura în perioada 2-4 august 2018 la Casino Sinaia, Centrul Cultural Carmen Sylva și Muzeul – Castelul Știrbei. Această ediție aniversară iși continuă tradiția, dar vine și cu surprize și promite să-și respecte ca de fiecare dată motto-ul: ‘Într-o lume plină de […]

Citeste
supereroi marvel
Cei mai mici supereroi Marvel se văd pe cele mai mari ecrane

Vara aceasta facem echipă cu Omul Furnică şi Viespea din 6 iulie, la cinema, pentru o nouă aventură alături de cei mai simpatici eroi din Universul Cinematografic Marvel.

Citeste
Concert Regal la Sala Radio
Concert Regal la Sala Radio

Orchestra Nationala Radio va prezenta la Sala Radio Concertul regal, in onoarea zilei de 10 mai – sarbatoare a regalitatii in Romania. Vineri, 6 mai (19.00), Gabriel Croitoru va canta Ceaikovski pe vioara lui Enescu. Seara de gala va fi onorata, si in acest an, prin participarea unor reprezentanti ai Familiei Regale a Romaniei.

Citeste
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură

În luna septembrie, SoNoRo Conac pune din nou muzica în slujba salvării patrimoniului arhitectural românesc și derulează o campanie de strângere de fonduri pentru reabilitarea conacului Neamțu din Olari, județul Olt. Campania va consta în organizarea unui concert la conac, pe 21 septembrie, și a unui sistem de donații comunicat pe tot parcursul lunii septembrie.

Citeste
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre...“
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre…“

Radu Bata preda franceza francezilor si in timpul liber, scrie poezie. Pe care o numeste, frivol si autoironic, „poezeta“, si care rimeaza cu „dramoleta“. Dar poezetele sale sunt departe de a fi dramolete. Ele au adesea un suflu dramatic foarte serios, ca atunci cand, intr-o seara perfecta si senina de vara, se intuieste furtuna de maine.

Citeste