5 DVD-uri noi in colectia One World Romania

Marti, 10 februarie, are loc lansarea a cinci noi titluri din colectia de DVD-uri „Documentarele One World Romania'. Evenimentul are loc la Libraria Bastilia, incepand cu ora 18:30. Intrarea la evenimentul de lansare a DVD-urilor este libera.

 

Surpriza acestei lansari este DVD-ul intitulat „Sahia Vintage' – o selectie de scurtmetraje realizate la Studioul de Film Alexandru Sahia – „fabrica de realitate' a Romaniei socialiste.

La 25 de ani de la colapsul regimului comunist, acesta este primul DVD ce redescopera productia studioului – in acelasi timp, primul dintr-o serie de dvd-uri compilatie pregatite de One World Romania.

Seria  „Sahia Vintage' va oferi spre vizionare, alaturi de titluri clasice ale documentarului romanesc, un numar de productii mai putin cunoscute ale studioului, capabile sa deschida o perspectiva noua asupra practicii documentare in Romania comunista si sa faca fata mai multor tipuri de raportare la materialul inclus pe dvd: de la curiozitate sau nostalgie, la cercetare academica.

In cadrul lansarii vor fi proiectate doua dintre filmele prezente in colectia „Sahia Vintage I' – „Pe unde-am fost si-am colindat'(Laurentiu Damian, 1982) si „Va veni o zi' (Copel Moscu, 1985).

La eveniment vor fi prezenti Adina Bradeanu (co-programator al festivalului One World Romania), Alexandru Solomon (directorul festivalului One World Romania), regizorii Laurentiu Damian si Copel Moscu si antropologul Vintila Mihailescu.

Celelalte patru titluri – si ele publicate in premiera pe DVD in Romania – sunt „Ai Weiwei: Never Sorry'„Byeway'„Here Be Dragons'(castigator al premiului festivalului One World Romania 2014) si „My Perestroika'.

„Ai Weiwei: Never Sorry' (Ai WeiWei: Fara regrete) este portretul candid al cunoscutului artist chinez disident care, plasand notiunea de proces in centrul practicii sale, isi transforma orice actiune, de la depunerea unei plangeri la o sectie de politie, pana la o cina cu prietenii in fata unui restaurant, intr-un gest de sfidare politica la adresa guvernului chinez.

„Byeway' (Autostrada) spune  – in registru absurd si cu imagini spectaculoase povestea catorva kilometri ramasi neconstruiti pe autostrada D8, intre Praga si Berlin: pentru ca, in zona respectiva, autostrada traverseaza o arie protejata a Boemiei, constructia este ingreunata de conflictul mai multor grupuri de interese la intersectia activism/apatie/birocratie.

In documentarul „Here Be Dragons' (Aici sunt dragoni), regizorul Mark Cousins porneste de la obiceiul vechilor cartografi de a nota pe harti, in dreptul zonelor necunoscute, „aici sunt dragoni' si isi documenteaza vizita de cinci zile in Albania, reflectand asupra cicatricilor lasate pe corpul tarii – si al arhivei sale de film – de regimul Enver Hodja. Rezultatul este un eseu-documentar briliant semnat de un regizor capabil sa vibreze atat la plagile deschise ale arhivelor cat si la cicatricele memoriei colective.

In „My Perestroika' cinci fosti colegi de scoala din ultima generatie de copii sovietici isi spun povestile fericite ale copilariei ocrotite de partidul comunist, trec prin transformari politice ce le-au marcat anii tinereții si urmaresc traseul personal complicat si imprevizibil in 20 de ani de capitalism rus. Biografiile celor cinci aduna marturii despre o generatie istorica aflata intre doua epoci, fiecare dintre ele cu propriile neajunsuri, vise, frustrari.

Comentează și tu
Recomandări
Liliana Țuroiu, despre statuia Reginei Maria ce va fi amplasată de ICR la Ashford: „Ne apărăm și promovăm valorile și lăsăm ceva durabil în urma noastră“
Liliana Țuroiu, despre statuia Reginei Maria ce va fi amplasată de ICR la Ashford: „Ne apărăm și promovăm valorile și lăsăm ceva durabil în urma noastră“

În contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri şi în cadrul efortului constant de a construi relaţii culturale durabile între România şi Marea Britanie, Institutul Cultural Român va dezveli miercuri, 12 decembrie, în orașul Ashford din Marea Britanie, locul naşterii Reginei Maria, un monument dedicat celei mai importante personalităţi ce a reprezentat excepțional cele două țări.

Citeste
(P) Festivalul “Film 4 Fun”
(P) Festivalul “Film 4 Fun”

Cea de a-X-a ediție a festivalului de film Film 4 Fun’ se va desfășura în perioada 2-4 august 2018 la Casino Sinaia, Centrul Cultural Carmen Sylva și Muzeul – Castelul Știrbei. Această ediție aniversară iși continuă tradiția, dar vine și cu surprize și promite să-și respecte ca de fiecare dată motto-ul: ‘Într-o lume plină de […]

Citeste
supereroi marvel
Cei mai mici supereroi Marvel se văd pe cele mai mari ecrane

Vara aceasta facem echipă cu Omul Furnică şi Viespea din 6 iulie, la cinema, pentru o nouă aventură alături de cei mai simpatici eroi din Universul Cinematografic Marvel.

Citeste
5 DVD-uri noi in colectia One World Romania
5 DVD-uri noi in colectia One World Romania

Marti, 10 februarie, are loc lansarea a cinci noi titluri din colectia de DVD-uri „Documentarele One World Romania”. Evenimentul are loc la Libraria Bastilia, incepand cu ora 18:30. Intrarea la evenimentul de lansare a DVD-urilor este libera.

Citeste
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură

În luna septembrie, SoNoRo Conac pune din nou muzica în slujba salvării patrimoniului arhitectural românesc și derulează o campanie de strângere de fonduri pentru reabilitarea conacului Neamțu din Olari, județul Olt. Campania va consta în organizarea unui concert la conac, pe 21 septembrie, și a unui sistem de donații comunicat pe tot parcursul lunii septembrie.

Citeste
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre...“
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre…“

Radu Bata preda franceza francezilor si in timpul liber, scrie poezie. Pe care o numeste, frivol si autoironic, „poezeta“, si care rimeaza cu „dramoleta“. Dar poezetele sale sunt departe de a fi dramolete. Ele au adesea un suflu dramatic foarte serios, ca atunci cand, intr-o seara perfecta si senina de vara, se intuieste furtuna de maine.

Citeste