Now Reading
Cand te trezesti, dupa un vis ciudat

Cand te trezesti, dupa un vis ciudat

Revista Psychologies

Ana Maria Sandu, scriitoare

Cartile pe care le-am scris au pornit intotdeauna de la lucruri pe care am vrut sa mi le clarific. Nu neaparat de la fapte intimplate, dar intotdeuna simtite. E ca atunci cind te trezesti dupa ce ai avut un vis ciudat, in care se amesteca fete cunoscute, locuri prin care ai trecut si le stii bine, amintiri vechi, dar care s-au ordonat intr-un fel neasteptat. Dimineata e apoi tulbure, ramine de peste noapte un zat gros si nelinistitor.

In Omoara-ma! am pus toate micile victorii si toate infringerile pe care le-am trait in prieteniile mele. S-au condensat intr-o singura relatie, totala si distructiva. Sublima si abjecta in egala masura. Doamna Manea e facuta nu doar din cuvinte, ci si din portiuni de oameni dragi, din fricile mele fara chip. Asa cum si Ramona are momente cind imi seamana.

Eram la Berlin cu o bursa si finisam romanul. O jumatate de zi citeam, faceam retusuri, iar dupa-amiaza umblam si descopeream orasul. In loc de Ipod, aveam in urechi textul meu, pe care il ajustam si incercam sa-l fac sa sune cit mai bine. Nu mai era mult si aveam sa-l trimit in lume. Trebuia doar sa ma asigur ca personajele lui sint vii si pot sa se descurce linistite si fara mine.

Nu mai stiu cind am vazut-o prima data. Cred ca am stat intr-o zi, pe o bancuta dintr-o statie de pe Kurfurstendamm si am asteptat impreuna autobuzul. Mi s-a parut ca mi-a zis ceva, dar nu sint sigura ca a vorbit cu mine. Era inalta, supla, imbracata cu o fusta pina la genunchi si o jacheta mov, avea dresuri negre, mate, si pe cap o cordeluta asortata. Și o vioiciune care nu parea ca tine cont de virsta. Am calatorit de mai multe ori cu acelasi autobuz. Cobora la aceeasi statie cu mine. Isi aprindea o tigara si nu ma pierdea din ochi. Astepta apoi urmatorul autobuz si pleaca mai departe.

Ma nelinistea si ma intriga in egala masura. Incepusem s-o caut din priviri. Intr-o zi a aparut cu o singura manusa si asta ii dadea un aer fatal. Imi parea din ce in ce mai cunoscuta. Mi-am dat seama, in cele din urma, ca era un fel de sora geamana a doamnei Manea, personajul meu din roman.

Ana Maria Sandu

De citit:

Omoara-ma!, Ana Maria Sandu, Editura Polirom
Omoara-ma!
de Ana Maria Sandu

Editura Polirom

Citeste aici un fragment din carte.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top