Now Reading
Cui i-e frica de Emil Cioran?

Cui i-e frica de Emil Cioran?

Revista Psychologies
Autor: Mircea A. Diaconu
Editura: Cartea romaneasca, 2008

„Mircea A. Diaconu este probabil cel mai serios istoric literar aparut in Romania dupa 1990.” ( Mircea Iorgulescu)Cui i-e frica de Emil Cioran?, Mircea A. Diaconu, Cartea romaneasca
„Mircea A. Diaconu este probabil cel mai serios istoric literar aparut in Romania dupa 1990.” ( Mircea Iorgulescu)

Cartea lui Mircea A. Diaconu, Cui i-e frica de Emil Cioran?, lumineaza dintr-o perspectiva noua chipul – nu tocmai usor de prins intr-o imagine revelatoare – al „strainului” Emil Cioran, ginditorul atipic bulversat si, paradoxal, in egala masura, consacrat de ceea ce el numeste „cosmarul parizian”. „Filosofia” cioraniana este citita printr-o grila pe care exegetul o deduce din fertila corespondenta purtata de expatriat cu „cei de acasa”.

Nu despre un Cioran „tragic” e vorba in aceste pagini, ci despre un Cioran „sceptic, melancolic, umorist”. Recursul sistematic la ironie pune sub semnul intrebarii multdiscutatul „nihilism” cioranian. „Si atunci, strigatul devine ras histrionic. In aceste conditii, cui sa-i fie frica de Cioran?!”

Mircea A. Diaconu e unul dintre putinii critici de azi care nu face decat sa exerseze o vocatie; el n-are de proferat o dogma, n-are de emis decrete si nici nu trebuie sa-si impuna, cu goarna ori cu biciul, vreo generatie ori vreun club; prin urmare, nu-si pierde nicicand cumpatul, nu scrie cu cerneala violenta sau cu rarunchii supraincalziti. Chiar cand se aprinde, fie in entuziasm, fie in polemica, scrisul lui nu se visceralizeaza si nu paraseste perimetrul septic al ideii ori al argumentului.” (Alexandru Cistelecan.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top