Impotriva fericirii

Impotriva fericirii, Eric Wilson, Editura Nemira

Impotriva fericirii
Eric Wilson
Editura Nemira, 2009


Din nou, recomandam o carte care predica o filozofie prea putin mainstream. Pentru ca noi credem ca adevarul si gandirea critica sunt mai importante decat o stare de bine… cu E-uri.

Impotriva fericirii de Eric Wilson este nu atat o apologie a melancoliei, cat un exercitiu intelectual exceptional. In perioada Renasterii, Erasmus din Rotterdam s-a preocupat sa faca un Elogiu al nebuniei, de fapt un eseu asupra prostiei. Eric Wilson continua gandirea aceasta contra curentului, provocandu-ne pe noi, cititorii, sa ne reconsideram ideile despre fericire. Iata cateva mostre.

„… ma tem ca accentul pus de cultura americana pe fericire in dauna tristetii poate fi periculos. O uitare imorala a unei parti esentiale a vietii. Mai departe, sunt circumspect in fata urmatoarei posibilitati: a dori numai fericire intr-o lume neindoielnic tragica inseamna sa devii inautentic, sa te multumesti cu abstractiuni nerealiste care ignora situatiile concrete. In sfarsit, mi-e teama de eforturile societatii noastre de a expurga din sistem melancolia. Fara agitatiile sufletului, magnificele noastre turnuri dupa care tanjim atat se vor prabusi? Simfoniile care ne sfasie inima vor inceta?

„Cultura noastra recenta a facut ca viata traita intr-o lume a viselor personale sa fie foarte usoara, o zona din care realitatea dura a fost alungata. Tehnologiile noastre de ultima ora ne-au facut capabili sa transformam lumea intr-un paradis al convenabilului si ef icientei. Cu calculatoarele si masinariile noastre si cu medicamentele actuale nu prea avem multe griji.

Comentează și tu
Recomandări
Liliana Țuroiu, despre statuia Reginei Maria ce va fi amplasată de ICR la Ashford: „Ne apărăm și promovăm valorile și lăsăm ceva durabil în urma noastră“
Liliana Țuroiu, despre statuia Reginei Maria ce va fi amplasată de ICR la Ashford: „Ne apărăm și promovăm valorile și lăsăm ceva durabil în urma noastră“

În contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri şi în cadrul efortului constant de a construi relaţii culturale durabile între România şi Marea Britanie, Institutul Cultural Român va dezveli miercuri, 12 decembrie, în orașul Ashford din Marea Britanie, locul naşterii Reginei Maria, un monument dedicat celei mai importante personalităţi ce a reprezentat excepțional cele două țări.

Citeste
(P) Festivalul “Film 4 Fun”
(P) Festivalul “Film 4 Fun”

Cea de a-X-a ediție a festivalului de film Film 4 Fun’ se va desfășura în perioada 2-4 august 2018 la Casino Sinaia, Centrul Cultural Carmen Sylva și Muzeul – Castelul Știrbei. Această ediție aniversară iși continuă tradiția, dar vine și cu surprize și promite să-și respecte ca de fiecare dată motto-ul: ‘Într-o lume plină de […]

Citeste
supereroi marvel
Cei mai mici supereroi Marvel se văd pe cele mai mari ecrane

Vara aceasta facem echipă cu Omul Furnică şi Viespea din 6 iulie, la cinema, pentru o nouă aventură alături de cei mai simpatici eroi din Universul Cinematografic Marvel.

Citeste
Impotriva fericirii
Impotriva fericirii

Din nou, recomandam o carte care predica o f ilozof ie prea putin mainstream. Pentru ca noi credem ca adevarul si gandirea critica sunt mai importante decat o stare de bine… cu E-uri. „Impotriva fericirii” de Eric Wilson este nu atat o apologie a melancoliei, cat un exercitiu intelectual exceptional. In perioada Renasterii, Erasmus din Rotterdam s-a preocupat sa faca un Elogiu al nebuniei, de fapt un eseu asupra prostiei. Eric Wilson continua gandirea aceasta contra curentului, provocandu-ne pe noi, cititorii, sa ne reconsideram ideile despre fericire. Iata cateva mostre.

Citeste
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură

În luna septembrie, SoNoRo Conac pune din nou muzica în slujba salvării patrimoniului arhitectural românesc și derulează o campanie de strângere de fonduri pentru reabilitarea conacului Neamțu din Olari, județul Olt. Campania va consta în organizarea unui concert la conac, pe 21 septembrie, și a unui sistem de donații comunicat pe tot parcursul lunii septembrie.

Citeste
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre...“
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre…“

Radu Bata preda franceza francezilor si in timpul liber, scrie poezie. Pe care o numeste, frivol si autoironic, „poezeta“, si care rimeaza cu „dramoleta“. Dar poezetele sale sunt departe de a fi dramolete. Ele au adesea un suflu dramatic foarte serios, ca atunci cand, intr-o seara perfecta si senina de vara, se intuieste furtuna de maine.

Citeste