Ioana Parvulescu: Cartile citite te ajuta sa traiesti

Ioana Parvulescu, scriitoare
Pentru Ioana Parvulescu, viata este o continuare fireasca a literaturii. Iar cartile nu sunt o evadare, ci un mod de a „incarca bateriile.

La ce viseaza scriitoarea Ioana Parvulescu?
Cred ca cel mai mult viseaza la doi ani de vacanta. Viata mea adevarata a inceput abia in 1990, adica dupa ce am avut libertatea de a-mi alege varianta de viata care cred ca mi se potriveste si de a da maximum din ceea ce am de daruit.

Am avut atatea de facut, de trait, incat abia am mai avut timp sa visez. Acum chiar asta imi lipseste, tihna de a visa, de a acumula pe-ndelete franturi frumoase de existenta si de a le pune bine, pentru carti viitoare sau doar „vise albe' pentru „zile negre'.

Portretul meu? Un om ca oricare altul… O persoana care spera si vrea, fara sa reuseasca prea des, sa faca bucurii altora. De exemplu, cartile. Cele pe care le-am scris au fost gandite in asa fel incat sa te lase, ca cititor, sa evadezi putin din grijile prezentului si dupa calatoria in timp pe care ti-o propun, sa te intorci inseninat si cu „bateriile incarcate'.

Cum a fost copilaria dvs?
Am copilarit intr-o casa veche, plina de farmec si de mister (cautam pe-atunci in ea ganguri secrete, ascunzatori, relicve, taine) alaturi de fratele si verii mei. Am crescut intre munti si intre carti, chiar asa, intre munti de carti. Orasul meu natal, Brasov, a avut „inspiratia sa se aseze intr-un peisaj magnific.

Asa ca, pe de o parte, am avut alaturi de copiii casei noastre o viata aventuroasa, pe dealuri si munti, ca-n romanele lui Jules Verne, Karl May sau Mark Twain, pe de alta parte am avut aventura cititului. Amandoua erau palpitante si amandoua m-au format.

Atunci am inteles, probabil numai instinctiv, ca intre viata adevarata si viata din carti nu e un zid, ele seamana mai degraba cu niste vase comunicante. Fluidul realitatii ajunge in ambele recipiente (carte si viata) la aceeasi inaltime. Cine o cunoaste bine pe una are sanse si in cealalta si reciproc. Adica nu numai viata te ajuta sa scrii, dar si cartile citite te ajuta sa traiesti.

Cine sau ce v-a format?
Oamenii. Am avut personalitati extrem de interesante in familia mea, pe care le-am inteles cu incetul si care mi-au lasat fiecare cate ceva, ca personajele din povesti care iti dau un instrument de folos atunci cand esti la stramtoare.

Unele m-au invatat cum e cu rasul in momentele critice, altele ca nu trebuie sa-ti dai prea multa importanta, ca nu esti tu buricul pamantului, altele dimpotriva, ca trebuie, uneori, sa te iei in serios, altele ca varsta nu conteaza. Unii m-au invatat cum se poate compensa fiecare rid cu o calitate si-asa mai departe.

Cartile dvs sunt un plonjon in trecut. Va place sa evadati din prezent prin reverie?
Motorasul care m-a plonjat in trecut n-a fost reveria sau dorinta de a evada, ci curiozitatea. Mi-am dorit sa stiu cum ar fi fost daca, in loc sa ma nasc in 1960, m-as fi nas­­cut in 1860 sau in 1880, care este anul meu de nastere fa­vorit. Mi-ar fi placut sa am 20 de ani la 1900.

Citește continuarea pe pagina următoare: 1 2
Comentează și tu
Recomandări
Liliana Țuroiu, despre statuia Reginei Maria ce va fi amplasată de ICR la Ashford: „Ne apărăm și promovăm valorile și lăsăm ceva durabil în urma noastră“
Liliana Țuroiu, despre statuia Reginei Maria ce va fi amplasată de ICR la Ashford: „Ne apărăm și promovăm valorile și lăsăm ceva durabil în urma noastră“

În contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri şi în cadrul efortului constant de a construi relaţii culturale durabile între România şi Marea Britanie, Institutul Cultural Român va dezveli miercuri, 12 decembrie, în orașul Ashford din Marea Britanie, locul naşterii Reginei Maria, un monument dedicat celei mai importante personalităţi ce a reprezentat excepțional cele două țări.

Citeste
(P) Festivalul “Film 4 Fun”
(P) Festivalul “Film 4 Fun”

Cea de a-X-a ediție a festivalului de film Film 4 Fun’ se va desfășura în perioada 2-4 august 2018 la Casino Sinaia, Centrul Cultural Carmen Sylva și Muzeul – Castelul Știrbei. Această ediție aniversară iși continuă tradiția, dar vine și cu surprize și promite să-și respecte ca de fiecare dată motto-ul: ‘Într-o lume plină de […]

Citeste
supereroi marvel
Cei mai mici supereroi Marvel se văd pe cele mai mari ecrane

Vara aceasta facem echipă cu Omul Furnică şi Viespea din 6 iulie, la cinema, pentru o nouă aventură alături de cei mai simpatici eroi din Universul Cinematografic Marvel.

Citeste
Ioana Parvulescu: Cartile citite te ajuta sa traiesti
Ioana Parvulescu: Cartile citite te ajuta sa traiesti

Pentru Ioana Parvulescu, viata este o continuare fireasca a literaturii. Iar cartile nu sunt o evadare, ci un mod de a „incarca bateriile“.

Citeste
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură

În luna septembrie, SoNoRo Conac pune din nou muzica în slujba salvării patrimoniului arhitectural românesc și derulează o campanie de strângere de fonduri pentru reabilitarea conacului Neamțu din Olari, județul Olt. Campania va consta în organizarea unui concert la conac, pe 21 septembrie, și a unui sistem de donații comunicat pe tot parcursul lunii septembrie.

Citeste
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre...“
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre…“

Radu Bata preda franceza francezilor si in timpul liber, scrie poezie. Pe care o numeste, frivol si autoironic, „poezeta“, si care rimeaza cu „dramoleta“. Dar poezetele sale sunt departe de a fi dramolete. Ele au adesea un suflu dramatic foarte serios, ca atunci cand, intr-o seara perfecta si senina de vara, se intuieste furtuna de maine.

Citeste