Now Reading
Lampa cu caciula

Lampa cu caciula

Revista Psychologies
Autor: Florin Lazarescu
Editura: Polirom, 2009

Cartea reprezinta o selectie din povestirile scrise de autor in ultimii zece ani, reunite sub titlul celei mai cunoscute dintre acestea, Lampa cu caciula, care a fost ecranizata in 2006, in regia lui Radu Jude si care a obtinut peste 30 de premii la prestigioase festivaluri internationale.

Lampa cu caciula, Florin Lazarescu, Editura Polirom


Cartea reprezinta o selectie din povestirile scrise de autor in ultimii zece ani, reunite sub titlul celei mai cunoscute dintre acestea, Lampa cu caciula, care a fost ecranizata in 2006, in regia lui Radu Jude si care a obtinut peste 30 de premii la prestigioase festivaluri internationale.

Cu exceptia unor povestiri relativ cunoscute (prin aparitia in reviste sau intr-un volum colectiv publicat in Franta), cele mai multe dintre ele sint inedite. Povestirile construiesc o carte despre copilarie, despre inocenta pierduta a lumii contemporane.

Fiecare personaj (indiferent daca e vorba despre copilul care isi duce impreuna cu taica-su televizorul la reparat sau despre cel ce merge pe jos pina la bilci pentru a vedea Balena Goliat, despre paznicul de iaz care e „prieten” cu un crap ori despre batrina ce se imbata asteptind intoarcerea fiul sau de la puscarie) traieste intr-un scurt timp o adevarata aventura, o drama ori o comedie – acestea reusind sa fie totodata firesti, umane, dar si spectaculoase.

Filip Florian despre Lampa cu caciula: „La Florin Lazarescu, acum si aici, cred ca se poate vorbi de magie alba. Altfel, in absenta vrajilor bune, nu stiu cum ar fi posibil ca lumea intreaga, cu continente si fiinte, cu mari maruntisuri si mici grozavii, sa se stringa intr-un singur punct geografic, fara nume, pierdut printre dealuri si intimplari. Rar am citit cu atita bucurie o carte si tot rar am fost cucerit intr-atit. Sint povestiri care se nasc una din alta, cresc ca ramurile tinere si sfirsesc prin a desena un fel de copac al vietii, trecut prin anotimpuri.”

Florin Lazarescu: „Am inceput sa-mi adun intr-un fisier povestirile scrise de-a lungul vremii si mi-au iesit prea multe. Le-am recitit si mi-au ramas prea putine. Am scris in citeva luni vreo cinci noi – cele mai mari si care-mi plac cel mai mult -, iar acum cred ca mi-a iesit o carte rotunda, care sa fie si adevarata. Nu despre copilarie, nu despre comunism, nu despre viata saracacioasa de la tara (cum anticipez ca vor sari multi), ci despre bucuria de a fi viu, de a fantasma, de a gasi o noima aproape magica intr-o realitate de regula absurda.” (cititi mai mult pe http://florinlazarescu.wordpress.com)

Florin Lazarescu, scriitor, scenarist

Florin Lazarescu este prozator si scenarist iesean. Membru fondator si editorialist al saptaminalului Suplimentul de cultura. Coscenarist al serialului TV Animat Planet Show, difuzat de Antena 1.

A debutat in 2000, cu un volum de povestiri: Cuiburi de visc (Outopos, Iasi). A mai publicat un volum in format electronic: Sase moduri de a-ti aminti un cal sau sase povestiri (Liternet, 2003) si romanul Ce se stie despre ursul panda (Polirom, 2003).

Ultimul sau roman, Trimisul nostru special (Polirom, 2005), a fost unul dintre cistigatorii Marilor Premii pentru Literatura Est-Europeana, Frankfurt 2006, fiind tradus si publicat in franceza, germana, slovena, italiana, maghiara si bulgara. Coautor, impreuna cu Lucian Dan Teodorovici si Dan Lungu, al volumului de povestiri Pas question de Dracula (Editions Non Lieu, Paris, 2007).

Lecturi publice la Paris, Lille, Cognac, Saint-Etienne, Berlin, Leipzig, Viena, Basel, Berna, Luxemburg, Ljubljana, Lipica, Budapesta.

Mai multe detalii pe blogul personal: http://florinlazarescu.wordpress.com.

 Citeste Ursoaica Lili si Balena Goliat – din volumul „Lampa cu caciula”.

 Citeste Florin Lazarescu, povestasul „Lampei cu caciula”, o confesiune a autorului.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top