Margaret Thatcher. Portretul Doamnei de Fier

Nascuta in micul oras de provincie Grantham, intr-o familie destul de modesta, Margaret a trebuit sa se descurce de mica.

A fost influentata de mama sa, Beatrice, fire calculata si econoama, care a invatat-o ce inseamna o buna organizare, nu doar a gospodariei, ci si a timpului si a sarcinilor.

Dar rolul cel mai important l-a avut tatal sau, care, pe langa calitatile antreprenoriale pe care le-a dovedit infiintandu-si propria afacere, a ocupat si functia de primar, prefect si consilier municipal.

Implicarea acestuia in politica si administratie a reprezentat un model pentru micuta Margaret, care a aflat destul de devreme cum stau lucrurile in aceste domenii, imbratisand insa cu bucurie experienta.

Ceilalti doi barbati importanti din viata sa au fost sotul sau, Denis Thatcher, si presedintele Ronald Reagan.

Fiecare i-a fost un partener important, unul pe plan personal, celalalt pe plan politic, unul fiindu-i alaturi din umbra, celalalt, in lumina reflectoarelor internationale.

Margaret Thatcher a venit la conducere intr-o perioada destul de intunecata din istoria Marii Britanii, in care tara se afla intr-o continua degradare, datorita inflatiei ridicate, grevelor, monopolurilor de stat, confruntandu-se si cu influenta socialista venita dinspre URSS.

Iar prim-ministrul Margaret Thatcher a incercat, si in mare masura a reusit, sa rezolve multe dintre problemele care impiedicau insanatosirea si evolutia economica a tarii.

A luptat cu indarjire si cu multa siguranta de sine contra minerilor, contra IRA si, in anumite cazuri, contra colegilor sai care nu o sustineau.

Iar dupa cei unsprezece ani si jumatate petrecuti la carma tarii, Marea Britanie devenise, din nou, o mare putere mondiala.

Astfel, Margaret Thatcher si-a castigat, pe merit, numele Doamna de Fier.

Cartea se gaseste incepand de luni, 28 Mai, la toate chiscurile de ziare impreuna cu revista Capital, la pretul de 14.90 RON.

Comentează și tu
Recomandări
Liliana Țuroiu, despre statuia Reginei Maria ce va fi amplasată de ICR la Ashford: „Ne apărăm și promovăm valorile și lăsăm ceva durabil în urma noastră“
Liliana Țuroiu, despre statuia Reginei Maria ce va fi amplasată de ICR la Ashford: „Ne apărăm și promovăm valorile și lăsăm ceva durabil în urma noastră“

În contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri şi în cadrul efortului constant de a construi relaţii culturale durabile între România şi Marea Britanie, Institutul Cultural Român va dezveli miercuri, 12 decembrie, în orașul Ashford din Marea Britanie, locul naşterii Reginei Maria, un monument dedicat celei mai importante personalităţi ce a reprezentat excepțional cele două țări.

Citeste
(P) Festivalul “Film 4 Fun”
(P) Festivalul “Film 4 Fun”

Cea de a-X-a ediție a festivalului de film Film 4 Fun’ se va desfășura în perioada 2-4 august 2018 la Casino Sinaia, Centrul Cultural Carmen Sylva și Muzeul – Castelul Știrbei. Această ediție aniversară iși continuă tradiția, dar vine și cu surprize și promite să-și respecte ca de fiecare dată motto-ul: ‘Într-o lume plină de […]

Citeste
supereroi marvel
Cei mai mici supereroi Marvel se văd pe cele mai mari ecrane

Vara aceasta facem echipă cu Omul Furnică şi Viespea din 6 iulie, la cinema, pentru o nouă aventură alături de cei mai simpatici eroi din Universul Cinematografic Marvel.

Citeste
Margaret Thatcher. Portretul Doamnei de Fier
Margaret Thatcher. Portretul Doamnei de Fier

Margaret Thatcher nu este doar o figura importanta a politicii internationale, nu doar cel mai longeviv prim-ministru al Marii Britanii, nu doar o femeie care a detinut atat de multa putere intr-un mediu dominat de barbati, ci un adevarat fenomen.

Citeste
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură

În luna septembrie, SoNoRo Conac pune din nou muzica în slujba salvării patrimoniului arhitectural românesc și derulează o campanie de strângere de fonduri pentru reabilitarea conacului Neamțu din Olari, județul Olt. Campania va consta în organizarea unui concert la conac, pe 21 septembrie, și a unui sistem de donații comunicat pe tot parcursul lunii septembrie.

Citeste
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre...“
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre…“

Radu Bata preda franceza francezilor si in timpul liber, scrie poezie. Pe care o numeste, frivol si autoironic, „poezeta“, si care rimeaza cu „dramoleta“. Dar poezetele sale sunt departe de a fi dramolete. Ele au adesea un suflu dramatic foarte serios, ca atunci cand, intr-o seara perfecta si senina de vara, se intuieste furtuna de maine.

Citeste