Ostap Bender, eroul care te protejeaza de criza mondiala

Sunt unele carti pentru care sustin, cu o anumita autoironie, ca „viata iti este data o singura data pentru a le citi.

Si sunt doar cateva carti (si cativa autori) care se afla mai mereu asezate frumos pe biroul meu. Cand sunt meditativ, citesc cu placere Suflete moarte sau proza scurta a lui Gogol, iar cand vreau sa rad cu pofta, citesc cu mare placere volumele lui Ilf si Petrov, Vitelul de aur si 12 scaune.

Chiar daca le stiu foarte bine, le citesc de fiecare data cu aceeasi pofta si rad cu aceeasi placere. Acum, daca e sa recomand o carte la care tin si luand in considerare contextul actual al „crizei mondiale, devenit obsedant, as zice ca Ilf si Petrov sunt mai potriviti decat Gogol si Bulgakov, scriitori la care tin mult. (Deci, sunt de fapt doua: Vitelul de aur si 12 scaune.)

De ce? Din doua motive simple. Mai in­tai, fiindca eu cred ca ironia si umorul din aceste carti sunt foarte terapeutice, si mai apoi, fiindca eroul acestor volume, Ostap Bender, este unul dintre cei mai mari sarlatani ai literaturii. De la acest gen de eroi poti invata enorm, fie ca se afla la Bucuresti, fie pe Wall Street.

Iata crezul „marelui maestru al combinatiilor, Ostap Ibrahimovici Bender, perfect valabil azi, cand banii publici merg sa salveze proprietatea privata, o situatie care l-ar face pana si pe Marx sa-si faca cruce: „Procurarea sau exproprierea de fonduri variaza dupa imprejurari. Cunosc 400 de metode relativ cinstite de a le procura. Nenorocirea e ca azi nu mai sunt oameni bogati. Unul, altul s-ar napusti, desigur, asupra vreunei institutii de stat lipsita de aparare, dar asta nu-mi sta in obicei. Fireste, eu nu sunt inger. Eu nu am aripi, dar respect Codul Penal. Aceasta este singura mea slabiciune.

Foto: Sebastian Enache

Ilf si Petrov, Vitelul de aur

 

de citit:
Vitelul de aur
de Ilf si Petrov
Editura Rao

O carte plina de umor si de grotesc, in buna traditie a satirelor medievale.

 

Comentează și tu
Recomandări
Liliana Țuroiu, despre statuia Reginei Maria ce va fi amplasată de ICR la Ashford: „Ne apărăm și promovăm valorile și lăsăm ceva durabil în urma noastră“
Liliana Țuroiu, despre statuia Reginei Maria ce va fi amplasată de ICR la Ashford: „Ne apărăm și promovăm valorile și lăsăm ceva durabil în urma noastră“

În contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri şi în cadrul efortului constant de a construi relaţii culturale durabile între România şi Marea Britanie, Institutul Cultural Român va dezveli miercuri, 12 decembrie, în orașul Ashford din Marea Britanie, locul naşterii Reginei Maria, un monument dedicat celei mai importante personalităţi ce a reprezentat excepțional cele două țări.

Citeste
(P) Festivalul “Film 4 Fun”
(P) Festivalul “Film 4 Fun”

Cea de a-X-a ediție a festivalului de film Film 4 Fun’ se va desfășura în perioada 2-4 august 2018 la Casino Sinaia, Centrul Cultural Carmen Sylva și Muzeul – Castelul Știrbei. Această ediție aniversară iși continuă tradiția, dar vine și cu surprize și promite să-și respecte ca de fiecare dată motto-ul: ‘Într-o lume plină de […]

Citeste
supereroi marvel
Cei mai mici supereroi Marvel se văd pe cele mai mari ecrane

Vara aceasta facem echipă cu Omul Furnică şi Viespea din 6 iulie, la cinema, pentru o nouă aventură alături de cei mai simpatici eroi din Universul Cinematografic Marvel.

Citeste
Ostap Bender, eroul care te protejeaza de criza mondiala
Ostap Bender, eroul care te protejeaza de criza mondiala

Sunt unele carti pentru care sustin, cu o anumita autoironie, ca „viata iti este data o singura data pentru a le citi“. Si sunt doar cateva carti (si cativa autori) care se afla mai mereu asezate frumos pe biroul meu.

Citeste
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură

În luna septembrie, SoNoRo Conac pune din nou muzica în slujba salvării patrimoniului arhitectural românesc și derulează o campanie de strângere de fonduri pentru reabilitarea conacului Neamțu din Olari, județul Olt. Campania va consta în organizarea unui concert la conac, pe 21 septembrie, și a unui sistem de donații comunicat pe tot parcursul lunii septembrie.

Citeste
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre...“
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre…“

Radu Bata preda franceza francezilor si in timpul liber, scrie poezie. Pe care o numeste, frivol si autoironic, „poezeta“, si care rimeaza cu „dramoleta“. Dar poezetele sale sunt departe de a fi dramolete. Ele au adesea un suflu dramatic foarte serios, ca atunci cand, intr-o seara perfecta si senina de vara, se intuieste furtuna de maine.

Citeste