Now Reading
Ostap Bender, eroul care te protejeaza de criza mondiala

Ostap Bender, eroul care te protejeaza de criza mondiala

Revista Psychologies

Sunt unele carti pentru care sustin, cu o anumita autoironie, ca „viata iti este data o singura data pentru a le citi“.

Si sunt doar cateva carti (si cativa autori) care se afla mai mereu asezate frumos pe biroul meu. Cand sunt meditativ, citesc cu placere Suflete moarte sau proza scurta a lui Gogol, iar cand vreau sa rad cu pofta, citesc cu mare placere volumele lui Ilf si Petrov, Vitelul de aur si 12 scaune.

Chiar daca le stiu foarte bine, le citesc de fiecare data cu aceeasi pofta si rad cu aceeasi placere. Acum, daca e sa recomand o carte la care tin si luand in considerare contextul actual al „crizei mondiale“, devenit obsedant, as zice ca Ilf si Petrov sunt mai potriviti decat Gogol si Bulgakov, scriitori la care tin mult. (Deci, sunt de fapt doua: Vitelul de aur si 12 scaune.)

De ce? Din doua motive simple. Mai in­tai, fiindca eu cred ca ironia si umorul din aceste carti sunt foarte terapeutice, si mai apoi, fiindca eroul acestor volume, Ostap Bender, este unul dintre cei mai mari sarlatani ai literaturii. De la acest gen de eroi poti invata enorm, fie ca se afla la Bucuresti, fie pe Wall Street.

Iata crezul „marelui maestru al combinatiilor“, Ostap Ibrahimovici Bender, perfect valabil azi, cand banii publici merg sa salveze proprietatea privata, o situatie care l-ar face pana si pe Marx sa-si faca cruce: „Procurarea sau exproprierea de fonduri variaza dupa imprejurari. Cunosc 400 de metode relativ cinstite de a le procura. Nenorocirea e ca azi nu mai sunt oameni bogati. Unul, altul s-ar napusti, desigur, asupra vreunei institutii de stat lipsita de aparare, dar asta nu-mi sta in obicei. Fireste, eu nu sunt inger. Eu nu am aripi, dar respect Codul Penal. Aceasta este singura mea slabiciune“.

Foto: Sebastian Enache

Ilf si Petrov, Vitelul de aur

 

de citit:
Vitelul de aur
de Ilf si Petrov
Editura Rao

O carte plina de umor si de grotesc, in buna traditie a satirelor medievale.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top