Now Reading
Premiile Radio Romania Cultural pe anul 2008

Premiile Radio Romania Cultural pe anul 2008

Revista Psychologies

Radio Romania Cultural


Poeta Svetlana Carstean si prozatorul Razvan Petrescu se numara printre castigatorii Premiilor Radio Romania Cultural pe anul 2008. Volumele „Floarea de menghina” si „Foxtrot XX” au fost preferatele juriului la sectiunile Poezie, respectiv Proza.

Decernarea premiilor a avut loc luni, 23 martie, la Gala Premiilor Radio Romania Cultural, la Teatrul Odeon din Bucuresti. S-au acordat premii pentru zece sectiuni, precum si trei premii speciale. Scriitorul Mircea Horia Simionescu a primit Premiul de excelenta.

Suplimentul de cultura a primit Premiul Radio Romania Cultural la sectiunea Reviste si suplimente culturale.

Svetlana Carstean, Floarea de menghina, editura Cartea Romaneasca

Svetlana Carstean a mai obtinut de curand Premiul National Mihai Eminescu „Opera Prima” pe anul 2008 pentru volumul Floarea de menghina, aparut in colectia „Poezie” de la Editura Cartea Romaneasca.

Floarea de menghina a determinat situarea Svetlanei Carstean alaturi de liderii celei mai noi generatii poetice. Apropierea de cuvinte din titlul cartii nu este intamplatoare, ea certifica originalitatea, forta si vitalitatea poetica a intregii constructii.

Svetlana Carstean (n. 1969, Botosani) este scriitoare si jurnalista. Membru cofondator al cenaclului „Central” de la Facultatea de Litere din Bucuresti, a publicat pentru prima data poemul Floarea de menghina in 1995, in volumul de debut colectiv Tablou de familie (alaturi de colegii sai, Sorin Ghergut, Razvan Radulescu, Cezar Paul-Badescu, Mihai Ignat si T.O. Bobe). A publicat de-a lungul anilor articole, interviuri si poeme in Dilema, Observator Cultural, Romania literara, Adevarul literar si artistic.

Premiul Radio Romania Cultural a fost cu adevarat o surpriza pentru mine. Ma simt onorata de alegerea juriului si de compania implicita, ma refer la nominalizati si premianti. Am crescut cu teatrul radiofonic, acesta este adevarul, nu ratam nici o piesa, eram absolut dependenta. Nu mi-as fi inchipuit ca voi lua vreodata un asemenea premiu. Pe de alta parte, asa cum spuneam si in seara premierii, sper ca, si prin intermediul acestor premii, poezia si poetii sa devina in anii ce urmeaza mult mai vizibili, ca volumele de poezie sa nu mai fie aruncate undeva in colturile cele mai intunecate ale librariilor. „
Svetlana Carstean

Razvan Petrescu, Foxtrot XX, editura Cartea Romaneasca

Aparut in colectia „Proza” de la Cartea Romaneasca, Foxtrot XX este un text panoramic al sfarsitului secolului XX, in ritm de foxtrot, cu multiple prize erotice parodice (XX), beletristice, cinematografice, politice si sociale. Cartea contine, de fapt, zeci de romane nescrise inca. Toate exhiba o galerie de foto si audiograme ce reconstituie societatea romaneasca in prezentul continuu al unei lumi-puzzle, derapand intr-o literatura a rasului si a nostalgiei incurabile.

Razvan Petrescu (n. 1956) este absolvent al Facultatii de Medicina, Bucuresti. Din 1990 profeseaza ca jurnalist (revistele Cuvantul si Amfiteatru) si redactor de carte (editurile Litera, All si Curtea Veche).

Scrie proza scurta, toate volumele sale fiind publicate la Editura Cartea Romaneasca:
Gradina de vara
(1989)

  • Eclipsa (1993)
  • Intr-o dupa-amiaza de vineri (1997; Premiul Cartea Anului la Salonul National de Carte Cluj-Napoca, Premiul ASPRO pentru cea mai buna carte de proza a anului, Premiul pentru proza al Uniunii Scriitorilor – Asociatia Scriitorilor din Bucuresti).

Teatru:

  • Farsa (Editura Unitext, 1994; Premiul UNITER)
  • Primavara la bufet (Editura Expansion, 1995; Marele Premiu la Concursul National de Dramaturgie „Camil Petrescu”, editia I si Premiul pentru dramaturgie al Uniunii Scriitorilor).

Antologia de proza Mici schimbari de atitudine (Editura Allfa, 2003) a fost publicata in Israel, la Editura Nymrod, in 2007.

„A fost o extraordinara onoare pentru mine sa primesc acest premiu. Multumesc editurii Cartea Romaneasca pentru ca a avut incredere in mine, Radio Romania Cultural pentru ca m-a preferat dintre ceilalti candidati, prietenilor si familiei care mi-au suportat tacerile intempestive vreme de aproape 10 ani, cat a durat scrierea cartii, si cerului pentru ca a facut in asa fel incat sa urc pe aceeasi scena, dupa o prietenie fabuloasa ce dureaza de peste 25 de ani, cu Mircea Horia Simionescu. Dedic acest important premiu lui Andrei, baiatul meu de 9 ani. O merita.”
Razvan Petrescu

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top