Tainele apelor

Andra Rotaru, poeta

„Tinuturile sudului' sunt atat tinuturile inconjurate de ape, cat si tinuturile de sub ape. Am scris volumul uitandu-ma ore intregi la culorile unor ape aproape opace. Si, pe masura ce scriam mai mult, cu atat apele aduceau mai multe corpuri si aluviuni, inapoi, la mal. Le-am urmarit traseul, m-am intrebat din ce ape se revarsa pana in dreptul meu, de ce uneori nu mai sunt tulburi, ci foarte limpezi.

Dupa aceste perioade de studiu, stiam cum miroase o apa venita de foarte departe si cum miroase o apa in care nu se intrase de mult timp. Incepusem, in momentele in care nu mai credeam ceea ce vedeam, sa-mi construiesc o roaba in care sa trec marile.

Apoi ma linisteam, faceam plimbari prin zapezi proaspete, ma uitam iarna la gheata care se topea, asteptam fiecare semn pe care mi-l puteau da. Am asteptat ca apele reci care se strangeau cu rapiditate in jurul meu, sa devina calde.

De atunci, fiecare iarna pare calda. Uneori, ele devin un melanj de corpuri care strabat pentru prima data un tinut pe care nu ma pot hotari sa-l parasesc, iar cand ma indepartez, ma cheama cu si mai multa forta inapoi. Par ca se regenereaza an de an, ca, odata ajunsa in apropierea lor, ma ajuta sa devin mult mai frumoasa. Nu ma obliga sa fac nimic – uneori ma ating si stiu ca sunt acolo pentru mine, alteori imi readuc aminte ca ceva ce a existat, nu va fi nicicand mai real.

Acum, imi doresc sa pot rascoli nisipul cu lumanari pentru vii si adormiti, iar mainile mele, in continuare, sa simta.

Andra Rotaru

De citit:

Tinuturile sudului, Andra Rotaru, Editura Paralela 45

Tinuturile sudului
de Andra Rotaru

Editura Paralela 45

Citeste aici o selectie de poeme din volum.

Comentează și tu
Recomandări
Liliana Țuroiu, despre statuia Reginei Maria ce va fi amplasată de ICR la Ashford: „Ne apărăm și promovăm valorile și lăsăm ceva durabil în urma noastră“
Liliana Țuroiu, despre statuia Reginei Maria ce va fi amplasată de ICR la Ashford: „Ne apărăm și promovăm valorile și lăsăm ceva durabil în urma noastră“

În contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri şi în cadrul efortului constant de a construi relaţii culturale durabile între România şi Marea Britanie, Institutul Cultural Român va dezveli miercuri, 12 decembrie, în orașul Ashford din Marea Britanie, locul naşterii Reginei Maria, un monument dedicat celei mai importante personalităţi ce a reprezentat excepțional cele două țări.

Citeste
(P) Festivalul “Film 4 Fun”
(P) Festivalul “Film 4 Fun”

Cea de a-X-a ediție a festivalului de film Film 4 Fun’ se va desfășura în perioada 2-4 august 2018 la Casino Sinaia, Centrul Cultural Carmen Sylva și Muzeul – Castelul Știrbei. Această ediție aniversară iși continuă tradiția, dar vine și cu surprize și promite să-și respecte ca de fiecare dată motto-ul: ‘Într-o lume plină de […]

Citeste
supereroi marvel
Cei mai mici supereroi Marvel se văd pe cele mai mari ecrane

Vara aceasta facem echipă cu Omul Furnică şi Viespea din 6 iulie, la cinema, pentru o nouă aventură alături de cei mai simpatici eroi din Universul Cinematografic Marvel.

Citeste
Tainele apelor
Tainele apelor

„Tinuturile sudului” sunt atat tinuturile inconjurate de ape, cat si tinuturile de sub ape. Am scris volumul uitandu-ma ore intregi la culorile unor ape aproape opace. Si, pe masura ce scriam mai mult, cu atat apele aduceau mai multe corpuri si aluviuni, inapoi, la mal.

Citeste
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură

În luna septembrie, SoNoRo Conac pune din nou muzica în slujba salvării patrimoniului arhitectural românesc și derulează o campanie de strângere de fonduri pentru reabilitarea conacului Neamțu din Olari, județul Olt. Campania va consta în organizarea unui concert la conac, pe 21 septembrie, și a unui sistem de donații comunicat pe tot parcursul lunii septembrie.

Citeste
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre...“
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre…“

Radu Bata preda franceza francezilor si in timpul liber, scrie poezie. Pe care o numeste, frivol si autoironic, „poezeta“, si care rimeaza cu „dramoleta“. Dar poezetele sale sunt departe de a fi dramolete. Ele au adesea un suflu dramatic foarte serios, ca atunci cand, intr-o seara perfecta si senina de vara, se intuieste furtuna de maine.

Citeste