Castele de furie, de Alessandro Baricco, editura Humanitas

Alessandro Baricco este un scriitor italian cunoscut romanilor pentru romanele Matase si Ocean Mare.

Daca n-are suavitatea matasii, Castele de furie sigur are stralucirea sticlei. Scriitorul torinez arată viata din Quinnipak, un orasel in care se intalnesc personaje cu vise mari.

Domnul Rail detine Sticlariile Rail si aduce prima locomotiva, Elizabeth, care ar fi trebuit sa alerge 200 km in linie dreapta pana in Morivar, unde a intalnit-o pe Jun, sotia sa.

Cum toti sunt curiosi despre ce se simte cand mergi cu trenul, el ii pune sa se invarta cat pot de repede, cu ochii si bratele deschise, transformandu-se in calatori ai unui tren care nu exista.

Pekish inventeaza umanofonul, o orga formata din oameni, in care fiecare are propria nota, mai putin el, care incearca intr-o noapte sa si-o gaseasca pe fondul ploii si al muzicii clopotnitei: suna ca si cum cineva ar fi cantat la un acordeon pe fundul marii.

Hector Horeau e un architect parizian ce viseaza la orase transparente, in care totul e construit din sticla. El isi implineste temporar visul, prin Crystal Palace, un palat din sticla si fier, un loc unde poate fi inauntru si afara in acelasi moment, in siguranta si totusi liber.

Mormy e baiatul domnului Rail cu o frumoasa negresa, care se blocheaza pe cate o imagine, care face dragoste cu sotia tatalui sau si care e omorat de o piatra aruncata de muncitorii neplatiti la timp de domnul Rail.

Si in sfarsit Jun, care e oprita intr-o zi din drumul ei de domnul Rail, e cea care il asteapta sa se intoarca din toate calatoriile lui, care viseaza prin visele lui si care, dupa mai bine de treizeci de ani, isi ia singurul lucru cu care venise, o carte al carei ultim cuvant e America, si paraseste orasul si pe domnul Rail.

Baricco imbogateste literatura cu o sina de imagini noi, imparfumate de poezie si muzica si cu tipuri de logica pline de umor:  cea mai simpla metoda de a creste este aceea de a ramane cat mai mult timp in picioare – este sfatul dat lui Pehnt, baietelul care e gasit invelit intr-o haina mare si caruia i se spune ca, daca intr-o zi haina o sa i se potriveasca, atunci o sa poata sa plece in capitala. Ca si in alte romane, Baricco alege nume cu o sonoritate ciudata sau amuzanta.

Tot ca si in alte romane (in special Ocean Mare) Baricco simte nevoie sa-si pedepseasca personajele in final, sa stie ca a terminat cu ele. E un pic crud modul in care o face, mai ales dupa ce cititorul a avut ocazia sa le admire sau indrageasca. Poate sunt ramasitele furiei din titlu, care nu s-a disipat total odata cu explozia palatului de sticla.

 

De Alexandra Niculescu

Comentează și tu
Recomandări
Liliana Țuroiu, despre statuia Reginei Maria ce va fi amplasată de ICR la Ashford: „Ne apărăm și promovăm valorile și lăsăm ceva durabil în urma noastră“
Liliana Țuroiu, despre statuia Reginei Maria ce va fi amplasată de ICR la Ashford: „Ne apărăm și promovăm valorile și lăsăm ceva durabil în urma noastră“

În contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri şi în cadrul efortului constant de a construi relaţii culturale durabile între România şi Marea Britanie, Institutul Cultural Român va dezveli miercuri, 12 decembrie, în orașul Ashford din Marea Britanie, locul naşterii Reginei Maria, un monument dedicat celei mai importante personalităţi ce a reprezentat excepțional cele două țări.

Citeste
(P) Festivalul “Film 4 Fun”
(P) Festivalul “Film 4 Fun”

Cea de a-X-a ediție a festivalului de film Film 4 Fun’ se va desfășura în perioada 2-4 august 2018 la Casino Sinaia, Centrul Cultural Carmen Sylva și Muzeul – Castelul Știrbei. Această ediție aniversară iși continuă tradiția, dar vine și cu surprize și promite să-și respecte ca de fiecare dată motto-ul: ‘Într-o lume plină de […]

Citeste
supereroi marvel
Cei mai mici supereroi Marvel se văd pe cele mai mari ecrane

Vara aceasta facem echipă cu Omul Furnică şi Viespea din 6 iulie, la cinema, pentru o nouă aventură alături de cei mai simpatici eroi din Universul Cinematografic Marvel.

Citeste
Castele de furie, de Alessandro Baricco, editura Humanitas
Castele de furie, de Alessandro Baricco, editura Humanitas

Alessandro Baricco este un scriitor italian cunoscut romanilor pentru romanele Matase si Ocean Mare.

Citeste
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură

În luna septembrie, SoNoRo Conac pune din nou muzica în slujba salvării patrimoniului arhitectural românesc și derulează o campanie de strângere de fonduri pentru reabilitarea conacului Neamțu din Olari, județul Olt. Campania va consta în organizarea unui concert la conac, pe 21 septembrie, și a unui sistem de donații comunicat pe tot parcursul lunii septembrie.

Citeste
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre...“
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre…“

Radu Bata preda franceza francezilor si in timpul liber, scrie poezie. Pe care o numeste, frivol si autoironic, „poezeta“, si care rimeaza cu „dramoleta“. Dar poezetele sale sunt departe de a fi dramolete. Ele au adesea un suflu dramatic foarte serios, ca atunci cand, intr-o seara perfecta si senina de vara, se intuieste furtuna de maine.

Citeste