De la Berlin si New York, violonistul maghiar Antal Zalai vine la Sala Radio

La doar 15 ani, in 1996, violonistul maghiar Antal Zalai devenea cunoscut publicului international prin interpretarea Concertului de vioara nr. 1 semnat de Béla Bartók la concertul de gala prilejuit de cea de-a 80-a aniversare a Lordului Yehudi Menuhin, celebrul violonist, elev al lui George Enescu, eveniment derulat la Academia de Muzica „Franz Liszt' din Budapesta. Muzicianul astazi aplaudat pe scene din intreaga lume este invitat, cu sprijinul Institutului Balassi – Institutul Maghiar din Bucuresti, sa concerteze vineri, 23 octombrie (19.00) la Sala Radio, cu ocazia Zilei Nationale a Ungariei.

Alaturi de Orchestra Nationala Radio si sub bagheta dirijorului Cristian Orosanu, acesta va interpreta o lucrare pe care aveti rar ocazia sa o ascultati: Concertul nr. 1 in la minor pentru vioara si orchestra semnat de Karl Goldmark (1830-1915).

Protejatul lui Liszt si Erkel, considerat in epoca sa cel mai important compozitor maghiar dupa Liszt si de la a carui moarte se implinesc 100 de ani, Karl Goldmark a fost un excelent violonist si dascal, printre  studentii sai numarandu-se si Sibelius.

De la celebra sala vieneza de concerte Musikverein, la sala Filarmonicii din Berlin sau concerte in aer liber in Central Park (New York), Antal Zalai si-a construit o frumoasa cariera internationala. A inceput studiul viorii la varsta de 5 ani, iar in 2009 a absolvit studiile Conservatorului Regal de la Bruxelles. In 2008 si-a facut debutul in Marea Britanie, la Liverpool, unde a interpretat alaturi de Royal Liverpool Philharmonic concertul de vioara semnat de Glazunov.

In acelasi an a fost invitat sa interpreteze aceeasi partitura in sala filarmonicii din Berlin, alaturi de Deutsches Symphonie-Orchester. A sustinut numeroase recitaluri in prestigioase sali de concert din intreaga lume: Carnegie Hall New York – Weill Recital Hall, Kennedy Center Terrace Theater -Washington D.C., marea sala a Conservatorului din Moscova, Victoria Hall (Geneva), Chan Centre for the Performing Arts – Vancouver etc.

Repertoriul serii este unul cu totul deosebit: pe langa concertul pentru vioara si orchestra, veti asculta si trei celebre suite de dansuri apartinand unor mari compozitori: Dansuri ungare (din care veti asculta nr. 1, nr. 5, nr. 6) – Brahms, Dansuri slave (din care veti asculta nr. 1, nr. 2, nr. 8 ) – Dvořák si Dansurile polovtieneBorodin.

Brahms a creat o suita de 21 de dansuri ungare, majoritatea bazate pe teme folclorice maghiare, partiturile devenind cele mai populare lucrari ale compozitorului. Creatia lui Dvořák reuneste 16 dansuri slave, compozitiile fiind inspirate chiar de Dansurile ungare ale lui Brahms!

Dansurile polovtiene – interpretate cu participarea Corului Academic Radio (pregatit de Dan Mihai Goia) – sunt cea mai cunoscuta parte a operei lui Borodin intitulate Printul Igor. Au devenit celebre gratie versiunii coregrafiate in cadrul stagiunilor prezentate la inceputul sec. XX, la Paris, de Ballets Russes, compania lui Diaghilev.

Evenimentul se deruleaza sub bagheta lui Cristian Orosanu, care a fost apreciat pe multe scene ale Europei in compania unor ansambluri celebre: Orchestre de Paris in cadrul Festivalului de la Aix en Provence, Orchestre National Bordeaux Aquitaine, orchestrele Tonhalle Zürich, BBC Scotish, la pupitrul filarmonicilor din Strasbourg, Bruxelles s.a.

In 2005, la finala Concursului de dirijat de la Malko, competitie la care a castigat locul doi, Cristian Orosanu a avut ocazia sa colaboreze cu Orchestra Simfonica Radio Danemarca. A dirijat aproape toate orchestrele filarmonicilor si teatrelor lirice din tara si ansamblurile muzicale Radio Romania. Este fondatorul orchestrei Kamerata Kronstadt.

Concertul poate fi ascultat in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro. Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, in magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librariile Carturesti, Humanitas, in benzinariile OMV si la casa de bilete a Salii Radio.

 

Info: www.orchestreradio.ro,  www.orchestreradio.com.  

Comentează și tu
Recomandări
Liliana Țuroiu, despre statuia Reginei Maria ce va fi amplasată de ICR la Ashford: „Ne apărăm și promovăm valorile și lăsăm ceva durabil în urma noastră“
Liliana Țuroiu, despre statuia Reginei Maria ce va fi amplasată de ICR la Ashford: „Ne apărăm și promovăm valorile și lăsăm ceva durabil în urma noastră“

În contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri şi în cadrul efortului constant de a construi relaţii culturale durabile între România şi Marea Britanie, Institutul Cultural Român va dezveli miercuri, 12 decembrie, în orașul Ashford din Marea Britanie, locul naşterii Reginei Maria, un monument dedicat celei mai importante personalităţi ce a reprezentat excepțional cele două țări.

Citeste
(P) Festivalul “Film 4 Fun”
(P) Festivalul “Film 4 Fun”

Cea de a-X-a ediție a festivalului de film Film 4 Fun’ se va desfășura în perioada 2-4 august 2018 la Casino Sinaia, Centrul Cultural Carmen Sylva și Muzeul – Castelul Știrbei. Această ediție aniversară iși continuă tradiția, dar vine și cu surprize și promite să-și respecte ca de fiecare dată motto-ul: ‘Într-o lume plină de […]

Citeste
supereroi marvel
Cei mai mici supereroi Marvel se văd pe cele mai mari ecrane

Vara aceasta facem echipă cu Omul Furnică şi Viespea din 6 iulie, la cinema, pentru o nouă aventură alături de cei mai simpatici eroi din Universul Cinematografic Marvel.

Citeste
De la Berlin si New York, violonistul maghiar Antal Zalai vine la Sala Radio
De la Berlin si New York, violonistul maghiar Antal Zalai vine la Sala Radio

La doar 15 ani, in 1996, violonistul maghiar Antal Zalai devenea cunoscut publicului international prin interpretarea Concertului de vioara nr. 1 semnat de Béla Bartók la concertul de gala prilejuit de cea de-a 80-a aniversare a Lordului Yehudi Menuhin, celebrul violonist, elev al lui George Enescu, eveniment derulat la Academia de Muzica „Franz Liszt” din Budapesta. Muzicianul astazi aplaudat pe scene din intreaga lume este invitat, cu sprijinul Institutului Balassi – Institutul Maghiar din Bucuresti, sa concerteze vineri, 23 octombrie (19.00) la Sala Radio, cu ocazia Zilei Nationale a Ungariei.

Citeste
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură

În luna septembrie, SoNoRo Conac pune din nou muzica în slujba salvării patrimoniului arhitectural românesc și derulează o campanie de strângere de fonduri pentru reabilitarea conacului Neamțu din Olari, județul Olt. Campania va consta în organizarea unui concert la conac, pe 21 septembrie, și a unui sistem de donații comunicat pe tot parcursul lunii septembrie.

Citeste
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre...“
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre…“

Radu Bata preda franceza francezilor si in timpul liber, scrie poezie. Pe care o numeste, frivol si autoironic, „poezeta“, si care rimeaza cu „dramoleta“. Dar poezetele sale sunt departe de a fi dramolete. Ele au adesea un suflu dramatic foarte serios, ca atunci cand, intr-o seara perfecta si senina de vara, se intuieste furtuna de maine.

Citeste