Der Rosenkavalier (Cavalerul Rozelor): proiectie de film mut cu acompaniament orchestral la Sala Radio!

Vineri, 13 noiembrie (19.00), Sala Radio va fi gazda unui eveniment muzical si cinematografic cu totul special, organizat de Radio Romania si de Goethe-Institut Bucuresti, la initiativa acestuia: o proiectie de film mut cu acompaniament orchestral! Veti asculta Der Rosenkavalier (Cavalerul Rozelor), opera comica in 3 acte semnata de Richard Strauss, in interpretarea Orchestrei Nationale Radio si sub bagheta dirijorului Stefan Geiger si veti urmari simultan pelicula Der Rosenkavalier, realizata in 1925 si inspirata de libretul operei lui Strauss. Filmul poarta semnatura regizorului Robert Wiene.

 

Premiera absoluta a filmului a avut loc pe 10 ianuarie 1926, la Dresden Semperoper (teatrul liric din Dresda), institutie care gazduise de altfel premiera operei lui Strauss cu 15 ani in urma.

La aceasta prima proiectie de la Dresda acompaniamentul muzical a fost asigurat de o orchestra condusa chiar de compozitor!

Pentru 1927 fusese planificat un turneu in S.U.A cu Strauss si orchestra sa, dar aparitia filmului sonor a dus la anularea proiectului.

Der Rosenkavalier a fost printre primele opere muzicale cunoscute pentru care s-au realizat versiuni multimedia. Desi se bazeaza in mare parte pe familiaritatea publicului cu opera originala, filmul functioneaza ca o comedie de sine statatoare, farmecul peliculei fiind sporit de locurile de filmare, printre care  Palatul Schönbrunn si imprejurimile sale.

Daca in general muzica de film este compusa ulterior filmarii efective si este deci adaptata demersului regizoral, Der Rosenkavalier a insemnat o situatie atipica, in care elementul central al filmului este muzica, creata anterior realizarii cinematografice.

Richard Strauss a modificat pe alocuri compozitia sa originala pentru cinematografie: partea vocala a fost eliminata si inlocuita partial de instrumente individuale.

Opera a fost restransa, firul narativ a fost modificat, s-au folosit partituri din alte opere ale lui Strauss, au fost alese mai multe marsuri si dansuri din repertoriul compozitorului etc.

Mult timp partitura pentru orchestra, insotita de film, nu a fost interpretata, din cauza problemelor de sincronizare si a disparitiei ultimei role.

La 80 de ani de la premiera filmului, ZDF/ARTE a comandat refacerea completa a filmului de la Filmarchiv Austria, ce cuprindea si reconstructia partii finale.

Muzica, reconditionata de Bernd Thewes, a fost inregistrata de Sächsische Staatskapelle, sub bagheta lui Frank Strobel, caruia i se datoreaza si sincronizarea acestui proiect exceptional de film-concert.

Dirijorul Stefan Geiger nu se afla la primul eveniment de acest gen, ci este un promotor al acestui tip de concerte cu proiectie cinematografica.

A dirijat, de exemplu, un concert in care a fost proiectata pelicula „Aventurile Printului Achmed', primul lungmetraj de animatie din istoria filmului, alaturi de NDR Symphony Orchestra – Hamburg.

In 2011, a fost invitat pentru prima data in Romania pentru a dirija Orchestra Romana de Tineret, in cadrul Festivalului International Enescu si Muzica Lumii', organizat la Sinaia.

In 2013, la invitatia Goethe-Institut,  a revenit la Bucuresti, pe scena Ateneului Roman, pentru a dirija „Aventurile Printului Achmed, avand alaturi Orchestra Romana de Tineret. A urmat „Cutia Pandorei, in 2014, cu aceeasi orchestra, din nou pe scena Ateneului Roman.

De curand, Stefan Geiger a fost ales dirijor principal al Orchestrei Sinfonice Parana (Orquestra Sinfonica da Parana), Brazilia, pentru stagiunea 2016/2017.

Ca dirijor, s-a dedicat atat muzicii noi cat si repertoriului clasic, colaborand cu orchestre precum „Sinfonieorchester des Norddeutschen Rundfunks Hamburg, „Würzburger Philharmoniker, „Nürnberger Symphoniker, „Paraná State Symphony Orchestra sau „Ensemble Resonanz. Din 2002, artistul conduce Landesjugendorchester Bremen' – Orchestra de Tineret din Bremen.

 

Concertul poate fi ascultat in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro. Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, in magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librariile Carturesti, Humanitas, in benzinariile OMV si la casa de bilete a Salii Radio. 

Pentru alte informatii legate de Orchestrele si Corurile Radio va rugam sa consultati site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.  

Comentează și tu
Recomandări
Liliana Țuroiu, despre statuia Reginei Maria ce va fi amplasată de ICR la Ashford: „Ne apărăm și promovăm valorile și lăsăm ceva durabil în urma noastră“
Liliana Țuroiu, despre statuia Reginei Maria ce va fi amplasată de ICR la Ashford: „Ne apărăm și promovăm valorile și lăsăm ceva durabil în urma noastră“

În contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri şi în cadrul efortului constant de a construi relaţii culturale durabile între România şi Marea Britanie, Institutul Cultural Român va dezveli miercuri, 12 decembrie, în orașul Ashford din Marea Britanie, locul naşterii Reginei Maria, un monument dedicat celei mai importante personalităţi ce a reprezentat excepțional cele două țări.

Citeste
(P) Festivalul “Film 4 Fun”
(P) Festivalul “Film 4 Fun”

Cea de a-X-a ediție a festivalului de film Film 4 Fun’ se va desfășura în perioada 2-4 august 2018 la Casino Sinaia, Centrul Cultural Carmen Sylva și Muzeul – Castelul Știrbei. Această ediție aniversară iși continuă tradiția, dar vine și cu surprize și promite să-și respecte ca de fiecare dată motto-ul: ‘Într-o lume plină de […]

Citeste
supereroi marvel
Cei mai mici supereroi Marvel se văd pe cele mai mari ecrane

Vara aceasta facem echipă cu Omul Furnică şi Viespea din 6 iulie, la cinema, pentru o nouă aventură alături de cei mai simpatici eroi din Universul Cinematografic Marvel.

Citeste
Der Rosenkavalier (Cavalerul Rozelor):  proiectie de film mut cu acompaniament orchestral la Sala Radio!
Der Rosenkavalier (Cavalerul Rozelor): proiectie de film mut cu acompaniament orchestral la Sala Radio!

Vineri, 13 noiembrie (19.00), Sala Radio va fi gazda unui eveniment muzical si cinematografic cu totul special, organizat de Radio Romania si de Goethe-Institut Bucuresti, la initiativa acestuia: o proiectie de film mut cu acompaniament orchestral! Veti asculta Der Rosenkavalier (Cavalerul Rozelor), opera comica in 3 acte semnata de Richard Strauss, in interpretarea Orchestrei Nationale Radio si sub bagheta dirijorului Stefan Geiger si veti urmari simultan pelicula Der Rosenkavalier, realizata in 1925 si inspirata de libretul operei lui Strauss. Filmul poarta semnatura regizorului Robert Wiene.

Citeste
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură

În luna septembrie, SoNoRo Conac pune din nou muzica în slujba salvării patrimoniului arhitectural românesc și derulează o campanie de strângere de fonduri pentru reabilitarea conacului Neamțu din Olari, județul Olt. Campania va consta în organizarea unui concert la conac, pe 21 septembrie, și a unui sistem de donații comunicat pe tot parcursul lunii septembrie.

Citeste
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre...“
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre…“

Radu Bata preda franceza francezilor si in timpul liber, scrie poezie. Pe care o numeste, frivol si autoironic, „poezeta“, si care rimeaza cu „dramoleta“. Dar poezetele sale sunt departe de a fi dramolete. Ele au adesea un suflu dramatic foarte serios, ca atunci cand, intr-o seara perfecta si senina de vara, se intuieste furtuna de maine.

Citeste